Abilitati de Leadership | Creșterea liderilor contribuie la retentia de personal
abilitati de leadership

Dezvoltarea unor abilitati de leadership sprijină retenția de personal

Dezvoltarea unor abilitati de leadership sprijină retenția de personal

Lectură de 4 minute

În ultimii ani, păstrarea în companie a angajaților a implicat și îndreptarea atenției către partea de abilitati de leadership. Investirea resurselor organizației în dezvoltarea aptitudinilor profesionale de conducere contribuie la creșterea organizațiilor și la o retentie de personal ridicată. Dorința a menține angajații pe o perioadă îndelungată a determinat mulți angajatori să se concentreze și pe abilitati de leadership atunci când planifică programe pentru instruirea personalului. Aceasta este una dintre măsurile găsite de companii pentru a nu pierde oamenii, dar și în scopul de a crește partea de brand de angajator.

Citește și:

» Idei pentru a crește loialitatea angajatilor față de companie
»
Planurile pentru a dezvolta cariera angajaților contribuie la retenția lor

Abilitati de leadership pentru avansarea în funcție

Creșterea liderilor din interiorul companiei ajută la mobilitatea internă atunci când e nevoie de ocuparea unei poziții unde sunt necesare abilitati de leadership. Prin această metodă, angajatorii le pot oferi angajaților un mijloc de a avansa în carieră chiar în cadrul companiei, și de a deveni viitori lideri. Promovarea personalului în urma unor programe de training este o soluție benefică de ambele părți, atât pentru companie cât și pentru specialiștii care își doresc să progreseze pe plan profesional.

abilitati de leadership 2

Angajații dobândesc cunoștințe în ceea privește abilitati de leadership și sunt promovați, iar pentru organizație scad costurile de recrutare si selectie și pot identifica mai rapid persoana potrivită să ocupe o anumită poziție. Mai mult, procesul de onboarding se scurtează și angajatul își poate începe activitatea propriu-zisă într-un timp mai scurt. Companiile pot utiliza programe de formare și de îmbunătățire a competențelor pentru a implica angajații potriviți în procesul decizional. În acest fel, au parte de oameni cu abilitati de leadership care pot contribui la strategiile de dezvoltare pe termen lung.

Importanța aptitudinilor de lider la locul de muncă

Chiar dacă nu este vorba de un angajat care coordonează un departament, o companie trebuie să ofere șansa de a dezvolta abilitati de leadership tuturor oamenilor din organigrama internă. Acest fapt poate contribui la productivitatea lor, dar și la o anumită responsabilizare. Prin urmare, angajații vor fi într-o poziție mai favorabilă de a avansa în carieră. Când facem referire la abilitati de leadership, acestea includ capacitatea de a comunica, motiva și de planifica eficient activitatea profesională. Rezultatele unui leadership eficient includ o echipă mai puternică și o productivitate crescută.

Punerea în practică a unor abilitati de leadership

abilitati de leadership 3

Printre rolurile unui lider se numără capacitatea de a-i motiva pe ceilalți, de a fi un model bun sau de a stabili standarde înalte în ceea ce privește performanța în muncă, responsabilitatea, comportamentul și comunicarea interna. Ca rezultat al unor abilitati de leadership puternice, un lider va crea o echipă care depune eforturi pentru atingerea unor standarde înalte. Pentru un lider, este important de asemenea să aibă o imagine de ansamblu a activității dintr-o organizație, iar acest lucru poate să includă capacitatea de a vedea noile oportunități de dezvoltare și de a acționa asupra lor.

Manangementul situațiilor limită și a dificultăților prin abilitati de leadership

Capacitatea de a se descurca în situații care presupun o rezolvare rapidă, de a gestiona conflicte sau evenimente neașteptate, chiar într-un mediu bine planificat, sunt aspecte esențiale pentru un lider. Prin prezența unor abilitati de leadership puternice, impactul unor întâmplări nedorite este minimizat. Totodată, cresc șansele ca astfel de situații să fie preîntâmpinate sau să fie mai rare atunci când în companie există angajați cu pricepere în acest domeniu.

Sprijin și îndrumare pentru membrii echipei

Una dintre abilitățile de leadership cu un mare impact asupra organizațiilor este capacitatea de a oferi îndrumare personalului atunci când au nevoie. Liderii trebuie să asculte angajații, să ofere și să solicite feedback și să dezvolte un mediu în care angajații au mijloacele și încrederea pentru a se dezvolta de unii singuri. Profesioniștii cu abilitati de leadership promovează colaborarea între membrii companiei pentru a crește eficiența și productivitatea. De asemenea, această practică oferă un moral ridicat pentru angajati și o motivație suplimentară în desfășurarea activității.

Planificare și comunicare eficientă

abilitati de leadership 4

Cu un plan bine stabilit și implementat, dar și cu abilitati de leadership folosite în acest scop, companiile vor avea parte de prosperitate și vor profita mai des de oportunitățile de creștere. Bineînțeles, șansele de reușită vor fi mai mari atunci când ideile vor fi comunicate într-un mod bine structurat și clar pentru întreaga organizație. Nu în ultimul rând, aprecierea arătată angajaților se numără printre abilitățile de leadership importante într-o companie și care ajută la retenția lor.

Date statistice referitoare la dezvoltarea liderilor

Folosirea unor abilitati de leadership în scopul creșterii companiei are un impact important în mai multe privințe. Importanța dezvoltării acestora este esențială pentru a avea parte de un mediu profesional sănătos și de a păstra angajații mulțumiți și fericiți. Iată câteva dintre studiile care au abordat aceste aspecte:

  • 79% dintre angajați au demisionat din cauza lipsei de apreciere (Octanner);
  • 63% dintre mileniali simt o lipsă de dezvoltare a leadershipului (Human Resources Professionals Association, 2016);
  • Doar 5% dintre companii au implementat oportunități de dezvoltare a unor abilitati de leadership (DDI).

Scopul procesului de dezvoltare a unor abilitati de leadership ar trebui să se îndrepte către retenția de personal, mobilitatea internă și maximizarea potențialului angajaților. Prin urmarea pașilor potriviți, membrii echipei tale pot descoperi că au capacitatea de a conduce o echipă și de a avea alte responsabilități față de cele actuale iar compania ta se va afla într-o creștere continuă.

Într-un număr tot mai crescut, companiile au început să prioritizeze formarea unor abilitati de leadership de către salariații lor. Organizațiile care pun accent pe acest aspect le oferă angajaților șansa îmbunătățirii sau a dezvoltării aptitudinilor de lideri prin diferite modalități, potrivite pentru fiecare. Prin implementarea procedurilor de dezvoltare a unor abilitati de leadership, companiile au parte de oameni cu aptitudini multiple, cu ajutorul cărora își pot atinge mai ușor obiectivele de business.

semnatura-echipa-UCMS