Promovarea personalului, o modalitate de eficientizare a resurselor interne
promovarea personalului

Promovarea personalului, o modalitate de eficientizare a resurselor interne

Promovarea personalului, o modalitate de eficientizare a resurselor interne

Lectură de 4 minute

Atunci când ai nevoie de o persoană potivită care să ocupe un rol din organizația ta, una dintre soluții poate fi să cauți în rândul angajaților actuali. Promovarea personalului în aceste cazuri are mai multe avantaje: angajatul cunoaște deja compania foarte bine și toate mecanismele interne, astfel că îi va lua mai puțin timp să se obișnuiască cu noul rol, fără a avea nevoie de foarte mult training.

Mai mult, costurile de angajare se reduc deoarece nu mai ești nevoit să investești în promovarea jobului și în tehnici de recrutare. Dacă pierzi un membru important din organizație, va trebui să ai în vedere o administrare de personal diferită. Cel puțin, până la identificarea unui înlocuitor pe măsură, care să corespundă cerințelor tale. Promovarea personalului se poate dovedi cea mai eficientă strategie astfel încât să găsești omul ideal pentru poziția respectivă.

Citește și:

» Transformarea digitală: Cum faci mai ușoară adaptarea angajaților la tehnologii noi
»
Cum poți contribui la o dezvoltare profesionala mai rapidă a angajaților tăi?

Cum se realizează promovarea personalului intern

Această metodă presupune îndreptarea atenției către actualii angajați atunci când s-a deschis o poziție nouă în cadrul companiei. Prin urmare, poți promova acel rol intern și să încurajezi aplicările oamenilor din organizație. Ideea acestei operațiuni este să faci procesul de recrutare mult mai rapid, prin găsirea unui candidat cu aptitudinile potrivite din interiorul propriului business. Metode prin care poți efectua promovarea personalului:

  • avansarea directă în funcÈ›ie a angajatului în cadrul aceluiaÈ™i departament;
  • transferul unui angajat dintr-un departament în altul;
  • anunÈ›uri interne referitoare la o poziÈ›ie deschisă, în special în rândul angajaÈ›iilor care își doresc o reconversie profesională;
  • schimbarea programului de la part-time la full-time.

Cum poți găsi oamenii potriviți pentru promovare

Când angajatorii doresc promovarea personalului, primul instinct este să-și arate interesul față de oamenii care ies în evidență și sunt capabili să rezolve situații dificile. Aceștia merită toată atenția ta, însă o întreagă echipă de oameni contribuie la desfășărarea activității companiei, chiar dacă nu toți se evidențiază. Prin urmare, este important să găsești și angajații care nu se fac remarcați, dar care contribuie într-un mod semnificativ. Astfel, vei avea șanse mai mari să ajungi la resursa umană de care ai nevoie, pentru a o dezvolta profesional.

promovarea personalului 2

Una dintre cele mai bune modalități pentru promovarea personalului este să-ți încurajezi echipa să recunoască eforturile tuturor. De asemenea, menționarea modului în care un angajat sau altul a contribuit la un anumit proiect este utilă. Ca manager, poți observa mai bine aptitudinile individuale ale fiecăruia și poate vei găsi omul potrivit la locul potrivit. Astfel, vei contribui și la retenția personalului, în contextul în care pentru unele companii a devenit o provocare păstrarea specialiștilor.

Identifică potențialul angajaților cu ajutorul specialiștilor HR

Pentru promovarea personalului, poți totodată să apelezi la departamentul de resurse umane, care să inițieze programe de mobilitate internă. În cadrul acestora, anumiți angajați ocupă poziții diferite pentru o anumită perioadă de timp. Unul dintre scopurile acestei proceduri este de a observa activitatea altor departamente. Totodată, o schimbare de rol are loc pentru a identifica dacă dețin calitățile necesare pentru a ocupa o poziție diferită. Mai mult, unii salariați pot avea nevoie de o reconversie profesională, care poate fi realizată cel mai eficient printr-un program de mobilitate internă.

Totodată, cunoștințele angajaților despre întreaga activitate a companiei se îmbunătățesc odată ce acordă atenție și celorlalte departemente. În cele din urmă, ele pot stimula angajații să rămână în aceeași companie pe termen lung și să contribuie la identificarea angajaților potriviți pentru alte poziții. Specialiștii HR trebuie să vină în fața potențialilor candidați cu strategii diferite atunci când se dorește promovarea personalului din propria organigramă, în detrimentul căutării oamenilor în exterior.

Ia în calcul timpul necesar pentru găsirea unui înlocuitor

Dacă iei hotărârea de a avansa în funcție pe cineva din companie, vei avea poziția ocupată anterior de acel angajat descoperită. Din acest motiv, trebuie luat în considerare cât de repede poți găsi un înlocuitor. O analiză amănunțită a acestui aspect va ajuta la alegerea deciziei potrivite pentru jobul în cauză.

Programe de training angajați pentru promovarea personalului

promovarea personalului 3

Implementarea unor program de învățare și dezvoltare profesională va facilita promovarea personalului. Angajații vor avea ocazia să asimileze informații noi și să dezvolte alte aptitudini, care îi va sprijini în încercarea de a avansa pe alte funcții interne. Mai mult, ei se vor simți recunoscători că pui accent pe formarea lor, iar șansele de a dori să rămână pentru mult timp în cadrul companiei vor crește simțitor.

Informează mai întâi angajații despre pozițiile care urmează să fie disponibile

Pentru ca actualii angajați să aibă șanse crescute de a avansa pe alte poziții interne, promovează în rândul acestora posturile care vor fi disponibile, înainte de a le promova în mod public. Chiar dacă rolurile nu vor fi ocupate de proprii angajați, șansa de a aplica îi va face să înțeleagă ce șanse de avansare au în cadrul propriei companii. Totodată, fii deschis la posibilitatea ca un salariat să își dorească un rol într-un departament diferit. Promovarea personalului se poate realiza uneori și în moduri neașteptate, dar care să aducă rezultate bune pe termen lung.

Promovarea personalului aduce beneficii atât pentru angajați, cât și pentru angajator. Oamenii din echipa ta se vor mai simți mai apreciați prin recunoașterea efortului depus în desfășurarea activității. Costurile necesare angajării se reduc, în special pentru pozițiile unde identificarea oamenilor potriviți este mai dificilă și consumatoare de timp. Promovarea personalului nu poate fi făcută pentru orice poziție din companie, însă este o modalitate eficientă de a utiliza resursele interne. Prin urmare, observă care strategie este cea mai potrivită pentru tine și nu ezita să o aplici pentru a-ți dezvolta compania.

semnatura-echipa-UCMS