
Soluții pentru o comunicare internă eficientă între angajații din generații diferite
Soluții pentru o comunicare internă eficientă între angajații din generații diferite
Comunicarea interna între angajații unei companii poate fi eficientizată prin aplicarea unor metode care pot fi puse în aplicare de specialiștii de resurse umane. Tot mai mulți tineri fac pasul în structurile unei organizații cu oameni experimentați, care pot vedea lucrurile diferit. Astfel, generații diferite de angajați trebuie să conlucreze împreună pentru îndeplinirea unor obiective.
Într-un proces de recrutare, angajatorii caută persoane cu abilități multiple, printre care și comunicarea interna productivă. În viitor, candidatul ideal va trebui să aibă numeroase talente, interese și cunoștinte.
De asemenea, esențiale vor fi skill-uri legate de tehnologie și instrumente digitale, management și să fie confortabile în preajma datelor și a rapoartelor analitice. Nu în ultimul rând, calități în ceea ce privește design-ul și o înclinare creativă vor fi la mare căutare.
Un studiu efectuat în 2017 de Robert Half Management Resources a arătat faptul că provocarea cea mai mare într-o companie cu patru generații de angajați o reprezintă comunicarea interna eficientă. Conform acestuia, 30% dintre respondenți au spus că cea mai mare diferență între angajații din generații diferite o reprezintă abilitățile de comunicare.
Citește și:
» Importanta resurselor umane în contextul muncii de tip hibrid
» Cum poți crește retentia angajatilor cu experiență în compania ta
Cuprins
Stiluri diferite în ceea ce privește comunicarea interna în funcție de generații
Generația ”baby boomers” are tendința de a fi mai rezervată, în timp ce generația X preferă un stil de lucru bazat pe ierarhie, de control și comandă. Milenialii sau generația Y își doresc comunicarea interna bazată pe colaborare, iar cei mai tineri (generația Z) preferă interacțiunea în persoană.
În vremurile actuale, când digitalizarea pune stâpânire tot mai mult pe mediul profesional, angajații au tendința de a comunica în special în scris. Totuși, oamenii din generații diferite pot interpreta comunicarea scrisă în diverse moduri, iar din această cauză să apară neînțelegeri.
Un mesaj poate avea sensuri diferite pentru un angajat sau altul în funcție de generație, iar pentru claritate în comunicarea interna este nevoie de o rezolvare promptă a eventualelor situații care pot genera întrebări. Ambiguitatea poate dăuna activității respectivului departament din organigramă, astfel că este utilă comunicarea interna eficientă pentru a rezolva din timp problemele.
Comunicarea interna devine mai eficientă prin discuții în cadrul grupului
Întâlnirile între angajați din generații diferite facilitează cunoașterea reciprocă și astfel ajută să se dezvolte comunicarea interna eficientă pe termen lung. Ei pot împărtăși experiențe, diferențe culturale, activități preferate și pot să discute despre subiecte care să-i apropie. Astfel, pot descoperi pasiuni similare care să-i unească și care implicit ajută și la la unitatea grupului.
De asemenea, poți încuraja discuții în care angajații cu vârste diferite să vorbească despre experiențele lor profesionale sau să vină cu idei proaspete, iar astfel fiecare va avea ceva de învățat de la celălalt. Aceasta este una dintre cele mai eficiente strategii care ajută comunicarea interna din companii.
Încurajează angajații să-și exprime punctul de vedere în cadrul companiei
Un alt aspect important poate fi acela de a oferi ocazia angajaților mai tineri să își împărtășească opiniile cu cei mai experimentați. Chiar dacă sunt mai noi într-o companie sau pe piața muncii, cei din generația Z pot avea o expertiză într-un anumit domeniu. Aducerea acestor cunoștinte în fața grupului îi poate face să se simtă apreciați și să capete încrederea necesară pentru a aborda diverse subiecte în preajma colegilor din alte genereații.
De asemenea, o inițiativă care poate ajuta la comunicarea interna este desemnarea unor oameni de vârste diferite la un anumit proiect. Mai exact, atribuirea unor sarcini la un proiect comun pentru angajați din generații diverse și cu abilități care să le completeze pe ale celuilalt. În acest mod, fiecare poate veni cu o soluție inovativă, pot apărea noi modalități de rezolvare a problemelor iar nivelul în ceea ce privește comunicarea interna crește.
Cere părerea oamenilor din organizație pentru a aplica strategiile potrivite
Totodată, poți cere feedback constant din partea tuturor cu referire la comunicarea interna, iar cu ajutorul răspunsurilor primite să îmbunătățești procedurile existente. Adaptarea strategiilor în funcție de necesități atunci când se dorește îmbunătățirea comunicării între angajații din diferite generații va aduce mai repede rezultatele dorite. Astfel, productivitatea va crește și membrii organizației se vor simți confortabil în a-și împărtăși părerile.
Anumite proceduri bine stabilite vor simplifica interacțiunea dintre angajații din generații diferite. Fiecare poate avea alte așteptări în privința stilului de transmitere a informațiilor. De aceea, este recomandat ca oamenii să comunice între ei în funcție de preferințele individuale, fără însă a judeca persoanele cu o mentalitate diferită de a lor. Găsirea unui punct comun este de asemenea foarte utilă pentru comunicarea interna într-o organizație.
O desfășurare a activității fără impedimente și care să ducă la progres este posibilă și cu înțelegerea diferitelor modalități de comunicare din cadrul unei organizații. Astfel protejezi obiectivele pe termen lung ale companiei și îți crești brandul de angajator. Comunicarea interna eficientă este posibilă prin flexibilitate în ceea ce privește preferințele fiecăruia, printr-o legătură strânsă între angajați dar și printr-o susținere continuă din partea departamentului de HR și a managerilor de echipă.