Valori Organizationale | Importanța lor în sistemul de beneficii
valori organizationale

Ce valori organizationale sunt importante în dezvoltarea sistemului de beneficii?

Ce valori organizationale sunt importante în dezvoltarea sistemului de beneficii?

Lectură de 3 minute

În crearea sistemului de beneficii oferit angajaților, este important să ții cont de anumite valori organizationale, pentru ca acestea să aibă succes în rândul lor. Dar care sunt cele mai importante valori în dezvoltarea sistemului de beneficii? Vom explora câteva valori organizationale esențiale care pot contribui la crearea unui sistem de beneficii apreciat, care să îmbunătățească satisfacția și implicarea angajaților.

Citește și:

» Oferă beneficii atractive pentru angajații tăi
»
Cum să măsori impactul angajaților asupra performanței afacerii

Comunicarea transparentă

Transparența reprezintă una dintre cele mai importante valori organizationale în dezvoltarea unui sistem de beneficii pentru angajati. O comunicare deschisă și sinceră cu angajații este esențială pentru construirea încrederii și a unui mediu de lucru sănătos. În acest sens, este esențial să oferi oamenilor informații clare și ușor accesibile cu privire la sistemul de beneficii extrasalariale. Transparența în procesul de luare a deciziilor și în politica de beneficii te ajută să reduci neclaritățile și să crești satisfactia angajatilor.

Recunoasterea meritelor

valori organizationale 2

Recunoașterea eforturilor și a meritelor angajaților se află printre acele valori organizationale care te ajută să dezvolți un sistem de beneficii eficient. Angajații care se simt apreciați și valorizați sunt mai motivați și mai implicați la locul de muncă și în activitățile organizației. În cadrul sistemului de beneficii, recunoașterea poate fi exprimată prin recompense, bonusuri sau oportunități pentru dezvoltarea carierei.

Companiile cu valori organizaționale solide și apreciate de angajați, printre care și oferirea unor oportunități de training la locul de munca, sunt tot mai căutate de către candidați și angajați. Un articol publicat de către Lorman evidențiază importanța dezvoltării profesionale în cadrul companiei, oferind următoarele date statistice:

  • 70% dintre angajați ar lua în considerare să plece de la locul de muncă actual la o organizație care investește în dezvoltarea oamenilor;
  • 76% dintre mileniali consideră că oportunitățile de dezvoltare profesionala se află printre cele mai importante valori organizationale.

Sistem echitabil de beneficii

Echitatea este una dintre acele valori organizationale esențiale în dezvoltarea unui sistem de beneficii eficient. Angajații doresc să se simtă tratați în mod egal în ceea ce privește beneficiile oferite. Echitatea înseamnă că toți angajații trebuie să beneficieze de aceleași oportunități și avantaje în cadrul sistemului de beneficii. Aici ne referim la beneficii precum: asigurări private de sănătate, programe de training angajati, programe de wellbeing, ESOP (Employee Stock Option Plan), evenimente interne sau diverse experiențe personalizate.

Astfel, politica de beneficii ar trebui să fie transparentă și să ofere posibilități egale de acces pentru toți angajații. O abordare echitabilă poate consolida sentimentul de apartenență și respect în organizație, contribuind la satisfacția și implicarea angajaților.

Flexibilitatea

valori organizationale 3

Pe lista de valori organizationale importante în sistemul de beneficii, flexibilitatea reprezintă o valoare importantă. Angajații au nevoi și preferințe diferite în ceea ce privește beneficiile pe care le doresc, iar unele pot fi personalizate pentru a se plia pe nevoile lor și pe circumstanțele individuale.

Dacă oferi anumite beneficii flexibile, arăți că te poți adapta la diversitatea și nevoile angajaților, ceea ce poate contribui la creșterea satisfacției și loialității acestora.

Implicarea socială

Responsabilitatea sau implicarea socială este, de asemenea, o valoare de care poți alege să ții cont în dezvoltarea sistemului de beneficii. În ultimii ani, angajații sunt tot mai interesați de grija pe care o poartă organizațiia lor comunității și mediului. Oferirea de beneficii care să susțină cauze sociale și să promoveze durabilitatea poate să aducă satisfacție angajaților, și de asemenea să consolideze imaginea și reputația organizației în ochii clienților și a partenerilor de afaceri.

Viziunea companiei Lattice asupra sistemului de beneficii

Într-un material publicat site-ul propriu, Lattice explică că își dorește să atragă candidați aliniați cu acele valori organizationale pe care se bazează compania. Maurice Bell, Head of People Operations în cadrul Lattice, spune că e important ca beneficiile pe care le oferi să fie autentice. Acesta menționează că sistemul de beneficii exprimă cultura companiei, și că este unul dintre primele lucruri pe care un nou angajat le află despre o companie, fiind o parte majoră din experiența acestuia. Astfel, spune el, este esențial ca ele beneficiile să reflecte valorile companiei.

Definește-ți valorile organizaționale esențiale

Pentru a dezvolta un sistem de beneficii eficient, ai nevoie de valori organizationale bine definite. Transparența, recunoașterea angajaților, echitatea, flexibilitatea și responsabilitatea socială sunt doar câteva dintre acele valori organizationale care pot influența pozitiv dezvoltarea și implementarea unui sistem de beneficii. Ele contribuie la creșterea satisfacției și a implicării angajaților, promovează un mediu de lucru sănătos și corect, și aduc beneficii atât organizației, cât și comunitățății în care este prezentă. Pentru a crea un sistem de beneficii eficient, este important să identifici ce valori organizationale sunt importante pentru compania ta și să le integrezi în strategia de dezvoltare a beneficiilor.