Cum te ajută soluțiile de HR în protejarea datelor personale
protejarea datelor

Cum te ajută soluțiile software de HR în protejarea datelor personale?

Cum te ajută soluțiile software de HR în protejarea datelor personale?

Lectură de 4 minute

În lumea digitală, protejarea datelor personale este o preocupare majoră pentru toți utilizatorii. Cu toate acestea, în domeniul resurselor umane, această problemă devine și mai complexă. Companiile trebuie să gestioneze o cantitate semnificativă de informații personale ale angajaților, cum ar fi datele personale, date bancare, fluturasi de salariu, rapoarte de performanță și chiar informații medicale sensibile. Astfel, utilizarea unor solutii software de resurse umane care asigură protejarea datelor este esențială pentru a păstra confidențialitatea și integritatea datelor personale.

Citește și:

» Cu dp-Dublă Autentificare securitatea datelor din dp-Payroll este garantată
»
Cum să integrezi tehnologia în strategia de resurse umane a companiei tale

Protejarea datelor personale, un aspect prioritar

Datele personale au o valoare tot mai mare, drept urmare au nevoie de o protecție pe măsură. Informațiile precum numele, adresa, numărul de telefon, informațiile financiare și chiar preferințele personale pot fi folosite în scopuri necinstite.

Gestionarea documentelor și a informațiilor legate de angajați într-un mediu securizat este foarte importantă. De la furtul de identitate la phishing sau la distribuirea neautorizată a datelor, există o serie de amenințări la adresa datelor cu caracter personal. Prin urmare, protejarea datelor personale a devenit o prioritate pentru companii.

Importanța protejării datelor personale în resursele umane

protejarea datelor 2

Datele personale gestionate de departamentul de resurse umane includ informații confidențiale, cum ar fi nume, adrese, numere de telefon, informații medicale, date financiare și alte detalii personale. În lipsa unui sistem bine pus la punct, aceste informații pot fi expuse la riscuri precum furtul de identitate sau accesul neautorizat. Prin urmare, protejarea datelor personale în cadrul departamentului de resurse umane este crucială pentru a evita consecințe grave.

Metode multiple pentru protejarea datelor personale

Deoarece astfel de amenințări apar tot mai des și evoluează, soluțiile software de resurse umane sunt dezvoltate pentru a oferi protecție împotriva lor. Protejarea datelor se realizează prin mai multe metode, cum ar fi:

1. Sisteme de securitate de tip firewall

Acestea ajută la prevenirea accesului neautorizat la datele personale prin intermediul rețelei. Prin intemediul lor, traficul de rețea este monitorizat iar potențialele amenințări sunt blocate.

2. Protejarea datelor prin criptare

Criptarea este o metodă eficientă de protejare a informațiilor personale, menită să prevină furtul sau partajarea acestora către persoane neautorizate.

3. Sisteme de autentificare complexe

Autentificarea este o metodă de verificare a identității utilizatorilor pentru a preveni accesul neautorizat la datele personale. Aceasta poate include utilizarea parolelor puternice și autentificare cu factori multipli (cum ar fi parolele și codurile OTP – one time password). Astfel, se reduce riscul de acces neautorizat la datele personale și se sporește securitatea acestora.

4. Platforme cloud securizate

Utilizarea platformelor cloud securizate îți oferă un nivel suplimentar în ceea ce privește protejarea datelor personale în domeniul resurselor umane. Aceste platforme oferă funcționalități de securitate avansate, cum ar fi criptarea datelor în timpul stocării și transmiterii, accesul restricționat bazat pe permisiuni și monitorizarea activităților utilizatorilor. Prin utilizarea unei platforme cloud securizate, poți beneficia de avantajele accesibilității, fără a compromite securitatea datelor personale.

Costurile atacurilor cibernetice

Protejarea datelor cu soluții digitale te ajută să eviți problemele majore ce apar în urma unor breșe de securitate, care pot afecta compania semnificativ pe termen lung. În medie, este nevoie de 277 de zile pentru a identifica și opri o breșă de securitate a datelor, conform raportului IBM „Cost of a Data Breach 2022”.  

Organizațiile care folosesc inteligența artificială și sisteme de automatizare au economisit în medie cu 3 milioane de dolari mai mult decât restul companiilor, pentru a repara efectele negative cauzate de încălcarea securității datelor. Dintre organizațiile studiate, 83% s-au confruntat mai mult de o dată cu atacuri cibernetice. De asemenea, 60% dintre companiile care au suferit breșe de securitate și-au crescut prețurile cerute clienților, din cauza acestor evenimente nedorite.

Ce beneficii îți aduce un soft HR în protejarea datelor?

1. Confidențialitate sporită

Soluțiile software de resurse umane oferă un nivel mai mare de confidențialitate pentru datele personale. Acestea te asigură că informațiile sensibile sunt protejate împotriva accesului neautorizat, asigurând astfel că doar persoanele autorizate au permisiunea de a le accesa.

2. Conformitate cu reglementările privind protecția datelor
protejarea datelor 3

Utilizarea soluțiilor software de HR pentru protejarea datelor personale în organizații contribuie la respectarea reglementărilor și standardelor din acest domeniu, cum ar fi Regulamentul General privind Protecția Datelor (GDPR). Aceasta te ajută să eviți sancțiunile și riscurile asociate cu nerespectarea acestor reglementări.

3. Reducerea riscurilor de securitate

Implementarea soluțiilor software de resurse umane performante reduce riscul de incidente de securitate și încălcări ale datelor personale. Aceste soluții oferă funcții de detecție și prevenire a amenințărilor cibernetice, protejând astfel datele personale împotriva atacurilor cibernetice.

4. Gestionarea eficientă a drepturilor de acces

Soluțiile software de resurse umane îți permit o gestionare eficientă a drepturilor de acces la datele personale. Ele oferă opțiunea de a atribui și revoca permisiuni în funcție de rolurile și responsabilitățile angajaților, iar astfel ai siguranța că doar persoanele autorizate au acces la informații.

Alege o soluție digitală pentru protejarea datelor angajaților

Protejarea datelor personale este esențială pentru a preveni accesul neautorizat sau răspândirea acestora. Soluțiile software performante de HR oferă mijloace eficiente pentru a proteja și securiza datele personale, contribuind astfel la menținerea confidențialității lor.

True HR te ajută să protejezi datele angajaților

Utilizarea unei soluții software de HR este esențială pentru protejarea datelor personale ale angajaților. True HR, sistemul complex dezvoltat de UCMS by AROBS, îți simplifică operațiunile de resurse umane, păstrând în același timp confidențialitatea și siguranța informațiilor introduse în sistem. Dacă ai și tu nevoie de o soluție intuitivă și sigură pentru a gestiona resursele umane, programează un demo gratuit cu specialiștii UCMS by AROBS, care îți vor prezenta în detaliu aplicația True HR.