Educatia Financiara | Cum poți contribui la educatia financiară a angajaților
educatia financiara

Cum poți contribui la educatia financiara a angajaților?

Cum poți contribui la educatia financiara a angajaților?

Lectură de 5 minute

Pentru companii, educatia financiara a angajaților a început să fie o preocupare constantă în ultimii ani, ca parte dintr-un program de dezvoltare a abilităților extraprofesionale. Acordarea unor astfel de beneficii ajută la un brand de angajator puternic, și pot fi incluse în acele strategii de recrutare care să atragă oamenii potriviți în companie. Tot mai mulți oameni își doresc îmbunătățirea cunoștințelor despre gestionarea economiilor, motiv pentru care oferirea unor cursuri despre educatia financiara sunt binevenite și apreciate de angajați.

Citește și:

» Oportunități de dezvoltare rapidă a angajaților cu un training digital
» Managementul carierei angajatilor, printre prioritățile companiilor

Educatia financiara, prioritară pentru bunăstarea angajaților

O schimbare importantă apărută ca urmare a pandemiei este recunoașterea importanței unor obiceiuri financiare sănătoase. Într-o cercetare din 2019 a celor de la Close Brothers, se arată faptul că 25 de milioane de salariați din UK erau îngrijorați în legătură cu economiile lor în timpul programului de muncă. Mai mult, s-a descoperit că grijile financiare sunt principala cauză de stres pentru angajații din Marea Britanie.

În ceea ce privește situația din România, sunt câteva aspecte importante de menționat, care contribuie la ideea de a prioritiza educatia financiara a angajaților. Conform unui studiu prezentat de ING, 33% dintre cetățenii români nu au un plan de economisire, fiind cea mai ridicată pondere la nivel european. Totodată, 35% dintre aceștia nu au de loc economii, iar 36% au pusă deoparte o sumă mai mică de bani decât valoarea unui salariu. În ciuda acestui fapt, 70% dintre români sunt de părere că își gestionează bine veniturile.

educatia financiara 2

Companiile pot contribui la educatia financiara a acestora, și prin urmare să-i ajute la reducerea stresului. Unul dintre efectele pozitive, care se resimte și la birou, este creșterea productivității și a eficienței angajaților, deoarece aceștia vor reuși să se concentreze mai mult asupra activității profesionale, odată ce grijile referitoare la finanțele proprii se vor diminua.

Ce presupune o bunăstare financiară

Potrivit definiției celor de la World of Work Project, o persoană are parte de bunăstare financiară atunci când poate îndeplini obligațiile financiare curente și în curs de desfășurare, se poate simți în siguranță în viitorul său financiar și este capabilă să facă alegeri care îi permit să trăiască viața la maximum. Când oamenii au probleme cu propriile economii, pot avea parte de un nivel ridicat de stres. De aceea, educatia financiara a angajaților este esențială pentru un echilibru atât în activitatea profesională, cât și în viața personală. Aceeași sursă menționează că nu există o sumă specifică pe care cineva trebuie să o aibă în contul său bancar pentru a fi considerat stabil financiar. În schimb, bunăstarea financiară sau „financial wellbeing” este strâns legată de sentimentul de stres în legătură cu finanțele proprii.

Problemele cauzate de educatia financiara precară

Conform studiului efectuat de Close Brothers, mai mult de trei sferturi dintre angajați, adică 77% dintre aceștia, spun că grijile în privința banilor le afectează performanța de la locul de muncă. Jeanette Makings, cea care conduce departamentul de educație financiară la Close Brothers, spune că trebuie luate măsuri pentru a sprijini salariații: „Îngrijorările legate de bani nu afectează doar sănătatea financiară a unei persoane, ci reprezintă una dintre cele mai mari cauze ale stresului, care afectează sănătatea mintală și fizică dacă nu se iau măsuri în această privință. Ele reprezintă, de asemenea, o problemă pentru companii, deoarece conduc la o productivitate scăzută, absenteism și costuri mai ridicate cu personalul, ceea ce afectează performanța afacerii. A nu mai face nimic pentru a îmbunătăți lucrurile nu mai este o opțiune.”

Cursuri specializate pentru gestionarea optimă a finanțelor

Atunci când au mijloacele necesare pentru a avea mai multă grijă de modul în care economisesc și își cheltuie banii, oamenii din organigrama unei companii vor fi mai predispuși să-și îmbunătățească randamentul profesional și să vină cu idei inovative. În acest sens, organizațiile le pot pune la dispoziție cursuri specializate despre educatia financiara, workshop-uri cu profesioniști din domeniul financiar sau le pot oferi în mod regulat informații scurte despre gestionarea economiilor.

educatia financiara 3

Astfel, angajații vor avea parte constant de sfaturi utile, vor fi mai conștienți de importanța de a avea grijă de finanțele proprii și își vor menține educatia financiara la un nivel ridicat. Având acces la experți din domeniul bunăstării financiare, angajații vor putea să dezvolte modalități de a-și gestiona mai bine banii și de a atenua stresul suplimentar pe care îl poate cauza situația lor financiară.

Mai mult, vor crește șansele de a fi mai puțin expuși la a avea datorii și vor fi mai pregătiți în fața unui eveniment care presupune cheltuirea unei sume mari de bani. Din aceste motive, educatia financiara a angajaților este o preocupare a specialiștilor din departamentul de resurse umane. Sir Cary Cooper, expert în bunăstarea la locul de muncă și profesor la ALLIANCE Manchester Business School, subliniază importanța de a oferi angajaților ajutor în ceea ce privește educatia financiara: „Oferirea de consiliere și sprijin angajaților cu privire la problemele lor financiare personale este nu numai lucrul corect de făcut, ci poate oferi performanțe îmbunătățite prin eliminarea grijilor legate de bani, care pot fi o distragere a atenției de la munca lor zilnică.”

Sprijinul acordat oamenilor ajută la păstrarea lor în organizație

Retentia angajatilor este un obiectiv principal pentru multe departamente de HR, iar educatia financiara a salariaților este o modalitate care contribuie semnificativ la păstrarea lor în companie. Angajații care văd că preocupările lor sunt abordate de angajator au mai multe șanse să rămână loiali unei organizații. Prin urmare, compania reușește să mențină o echipă unită și experimentată pentru o perioadă îndelungată.

Cum să încurajezi educatia financiara a angajaților

Participarea din propria inițiativă la cursurile și atelierele oferite de organizații pentru educatia financiara a angajaților poate fi uneori greu de realizat. Află ce anume îi face pe salariați să fie dornici să participe la anumite sesiuni de training angajati, pentru a folosi informațiile astfel încât să ia parte și să fie implicati și în programele care țin de educatia finaciara. Odată ce afli ce anume îi motivează și le stimulează participarea, îți poți adapta strategia de comunicare internă în direcția respectivă.

training despre economii

Educatia financiara și o administrare optimă a economiilor contribuie major la reducerea stresului angajaților și la bunăstarea lor generală. Prin sprijinul acordat în această privință, companiile și departamentele de resurse umane vor crește încrederea oamenilor în organizațiile din care fac parte și vor crea o experiență îmbunătățită în general pentru aceștia.

Așadar, atât managementul cât și angajații beneficiază considerabil atunci când educatia financiara a tuturor este îmbunătățită. Având cunoștințe aprofundate în această direcție, oamenii se pot concentra mai ușor la activitatea profesională și au o productivitate crescută.

semnatura-echipa-UCMS