Cum poți crește retentia angajatilor cu experiență
retentia angajatilor 4

Cum poți crește retentia angajatilor cu experiență

Cum poți crește retentia angajatilor cu experiență

Lectură de 5 minute

Succesul companiei tale este determinat de mai mulți factori, printre care și retentia angajatilor cu experiență pe termen lung. Mai ales când este vorba despre profesioniști aflați de mult timp în cadrul organizației, aceștia trebuie valorizați pentru abilitățile lor și pentru reușitele avute de-a lungul timpului, prin care au contribuit la dezvoltarea companiei. În continuare, poți afla mai multe metode care te pot ajuta să-i păstrezi în cadrul echipei tale pe o perioadă îndelungată.

Citește și:

» Oferă beneficii atractive pentru angajații tăi
» Dezvoltă modalități de comunicare eficienta în companie

Retentia angajatilor, prioritară pentru succesul companiei

Oamenii care au dat continuitate anumitor departamente ar trebui păstrați pentru valoarea pe care o aduc și pentru expertiza acumulată în acel mediu profesional. În acest caz, retentia angajatilor este esențială, deoarece ei pot reprezenta pilonii de bază pentru dezvoltarea organizationala continuă. Deoarece cunosc foarte bine parcursul firmei, aceștia te pot ajuta cu sfaturi privind următorii pași care trebuie făcuți pentru progres, și pot împărtăși idei practice.

Încurajează-i să-ți ofere feedback

Angajații cu experiență au fost martori la diferite etape și momente cheie din istoria companiei, au observat greșelile, au văzut cum s-au remediat anumite probleme și sunt în măsură să dea sfaturi pentru ca acestea să fie evitate în viitor. De aceea, consultarea lor în diverse situații te va ajuta semnificativ și îi va face pe ei să se simtă apreciați. În cele din urmă, reprezintă un atuu important în ceea ce privește retentia angajatilor.

retentia angajatilor 2

Cei mai mulți dintre ei nu vor ezita să contribuie cu sfaturi sau cu sugestii atunci când vei apela la expertiza lor. Dacă iei în considerare mai multe păreri, cresc șansele să ajungi la cel mai bun rezultat când vine vorba de decizii importante pentru afacerea ta.

Practică comunicarea deschisă pentru retentia angajatilor

Uneori poate fi dificil să găsești cea mai bună metodă de a-ți motiva angajații sau de a le arăta cât de importanți sunt pentru companie. Primul pas poate fi o comunicare directă și constantă cu ei. Acesta este un aspect important atunci când îți dorești să crești retentia angajatilor cu experiență și nu numai. Comunicarea cu angajatii îți va aduce doar beneficii și vei fi apreciat, deoarece vei demonstra că pui preț pe oamenii din companie.

Dezvoltă o cultură a aprecierii în organizație

Știm cât se vorbește despre importanța lucrurilor mici în diverse contexte. Un aspect care contribuie la retentia angajatilor este dezvoltarea unei culturi a exprimării aprecierii în interiorul businessului, prin anumite gesturi sau idei practice. Exprimarea recunoștintei și recunoasterea meritelor pentru munca depusă ajută retentia angajatilor și la modul în care este percepută întreaga organizație atât din interior, cât și din afară. Potrivit datelor furnizate de Apollo Technical, 76% dintre angajații care nu se simt apreciați la locul de muncă vor căuta un alt job.

retentia angajatilor 3

Totodată, dacă le vei arăta că ai încredere deplină în ei și în abilitățile lor, le vei transmite un sentiment de siguranță și îi vei responsabiliza și mai mult. Aprecierea muncii oamenilor în fața colegilor este o altă metodă care poate ajuta la retentia angajatilor. Spune în mod public cât de importante sunt proiectele lor și pentru alte departamente și creează oportunități de a se face auziți în cadrul companiei.

Recompensează performanțele notabile

Dacă vei oferi recompense pentru performanța obținută în cadrul organizației, angajații vor fi motivați să continue să depună eforturi suplimentare. De la mesaje de apreciere, mici cadouri personalizate sau bonusuri, orice astfel de gesturi vor contribui la retentia angajatilor. Când un vechi membru al echipei sărbătorește o bornă importantă în carieră, poți organiza un mic eveniment care îl va face să se simtă apreciat de toată echipa.

Oferă beneficiile potrivite pentru ei

Mulți dintre oamenii cu o experiență îndelungată în companie își doresc în continuare să învețe lucruri noi, să facă o diferență pozitivă și să se simtă utili în cadrul organizației. Pentru a crește retentia angajatilor cu experiență, poți oferi, de asemenea, beneficii personalizate, care se potrivesc stilului lor de viață sau preferințelor personale. În unele cazuri, profesioniștii cu o vechime importantă nu își doresc neapărat măriri salariale sau beneficii materiale.

În schimb, ei caută experiențe noi, recunoștintă pentru îndeplinerea unei sarcini dificile și în general lucruri care să contribuie la starea lor de bine. De asemenea, pentru aceștia este foarte importantă sănătatea și siguranța familiei lor. Recompense oferite în aceste privințe sunt căutate de către membrii mai vechi ai organizațiilor, alături de flexibilitate în privința modului de lucru.

Oferă angajaților încrederea ta

De asemenea, încrederea acordată oamenilor din companie este de mare ajutor pentru a crește retentia angajatilor. O modalitate de a realiza acest lucru este să le oferi autonomie și putere de decizie în diverse situații. Responsabilitatea asupra proiectelor le permite să dezvolte abilitati de leadership, și să simtă că au o contribuție majoră la activitatea organizației. Stabilește așteptări clare în această privință și oferă resursele necesare pentru ca ei să preia inițiativa.

Nu lăsa potențialul angajaților tăi nedescoperit și implică-i în decizii importante

Menține oamenii din companie informați în legătură cu deciziile importante și arată-le că pot apela la tine în cazul în care au nevoie. Stimulează-le partea creativă, iar din când în când, propune-le mici provocări prin care pot veni cu idei de proiecte. Retentia angajatilor poate fi realizată și prin sarcini în care să-și folosească energia și cunoștințele în alt mod decât într-o zi obișnuită. Astfel, profiți de întregul lor potential, iar ei pot descoperi lucruri noi despre ei, care să aducă beneficii organizației.

Depune eforturi constante pentru a crește retentia angajatilor

Angajații care sunt respectați pe deplin și sunt valorizați au tendința de a rămâne la un loc de muncă pentru o perioadă îndelungată. Specialiștii care au crescut alături de companie sunt cu atât mai importanți pentru afacerea ta, iar eforturile de a-i ține mulțumiți trebuie să fie constante.

Un loc de muncă unde un profesionist nu se va simți mulțumit poate fi un loc de unde să plece fără să stea pe gânduri. Acest fapt va costa bani, timp și energie pentru a găsi un înlocuitor pe măsură. De aceea, este important să pui accent pe retentia angajatilor, mai ales pe cei care s-au dovedit productivi și cu rezultate constante în companie.

Retentia angajatilor cu experiență, esențială pentru succesul companiei

Menținerea în cadrul organizației a angajaților cu experiență este foarte importantă pentru succesul și longevitatea businessului. Alături de exprimarea aprecierii și de comunicarea constantă cu aceștia, este important să iei în considerare modul în care oamenii percep timpul pe care îl au la dispoziție.

Pandemia și-a pus amprenta asupra modului în care oamenii își valorizează timpul și energia, astfel că este esențial să le arăți că înțelegi cât de importante sunt aceste resurse pentru ei. Adaptează propunerile din acest articol la nevoile companiei tale și la preferințele personalului, și implementează o strategie care să-ți aducă succes în ceea ce privește retentia angajatilor cu experiență și nu numai.

Descarcă un ghid practic pentru retentia angajatilor

Dacă dorești să păstrezi în organizație oamenii experimentați, care aduc rezultate și evoluează continuu,  atunci ai nevoie de strategii eficiente și de planuri de acțiune concrete. Tocmai de aceea, dorim să venim în ajutorul tău și am creat un material practic, gratuit, din care te poți inspira chiar acum pentru a crește retentia angajatilor. Descarcă acum ebook-ul: Strategii de retenție într-o lume dinamică

Ce poți găsi în acest ghid?

  • Strategii eficiente pentru retentia angajatilor: Descoperă modalități de a îmbunătăți fiecare aspect al retenției din organizația ta.
  • Un calendar al acțiunilor de retenție: Planifică-ți cu încredere acțiunile pe tot parcursul anului cu ajutorul acestui calendar bine structurat.
  • Template de buget pentru retenție: Asigură-te că investiția ta în retenție este gestionată optim cu acest șablon practic pentru stabilirea unui buget.
  • Resurse valoroase: Acest material conține și alte resurse valoroase care te vor ajuta să-ți păstrezi echipa împreună și să obții rezultatele dorite pe termen lung.

Descarcă ghidul gratuit de aici!