Managementul Carierei | Cariera angajaților, printre prioritățile companiilor
managementul carierei

Managementul carierei angajatilor, printre prioritățile companiilor

Managementul carierei angajatilor, printre prioritățile companiilor

Lectură de 4 minute

Angajatorii din diverse domenii de activitate își îndreaptă atenția spre managementul carierei angajaților tot mai mult. În ultimii ani, angajații și-au regândit interesele referitoare la locul de muncă, și își doresc să lucreze în companii care le arată apreciere, înțelegere și care fac eforturi pentru a le oferi o dezvoltare profesionala pe măsura așteptărilor lor. „Marea demisie” la nivel global a apărut și ca efect al unei relații deficitare între companii și personal. Prin urmare, companiile au inclus printre priorități managementul carierei angajaților, pentru a le oferi șansa acestora de a progresa pe plan profesional, dar și pe plan personal, în cadrul companiei în care activează.

Citește și:

» Gamificarea, o nouă metodă de învățare și dezvoltare pentru angajați
» Ce metode poți folosi pentru a-ți dezvolta cultura organizationala

Organizațiile care dorescă aibă parte de o retentie personal ridicată, trebui să acorde prioritate aspectelor care contribuie la dezvoltarea carierei angajaților. De asemenea, pentru angajați, va rămâne importantă și posibilitatea de a lucra în sistem work from home sau în format hibrid. Angajații din întreaga lume își doresc un echilibru mult mai bun între activitatea profesională și viața personală, pentru a avea suficient timp pe care să și-l dedice lor sau familiei. În același timp, vor ca munca lor să îi împlinească și să nu fie lipsită de sens. Pentru asta, managementul carierei are o importanță semnificativă, stabilind un drum al dezvoltării pe care îl pot parcuge pe termen lung.

Managementul carierei – cum poate fi realizat într-un mod eficient

managementul carierei 2

Pentru ca acest proces să aducă rezultatele dorite, e nevoie de urmarea pașilor potriviți. Investiția resurselor pentru dezvoltarea abilităților profesionale trebuie realizată într-un mod calculat, iar aici intervine managementul carierei, prin care poate fi stabilit traseul ce trebuie urmat de angajați astfel încât să nu omită anumite etape importante.

Managementul carierei are rolul de a identifica nevoile și dorințele angajaților referitoare la cariera lor, în funcție de aptitudinile, preocupările și interesele lor. După evaluarea acestor factori, compania poate susține dezvoltarea oamenilor prin cursuri, programe de training angajati, participarea la conferințe și seminarii, sau alte metode considerate potrivite.

Pentru a evita stagnarea în procesul de îmbunătățire a abilităților profesionale, monitorizarea progresului este foarte importantă. Acesta permite schimbarea unor metode, în caz de necesitate, pentru ca obiectivele propuse la început să fie atinse în cele din urmă.

Candidații își doresc angajatori care se preocupă de dezvoltarea lor

Organizațiile care au în vedere planuri prin care dezvolta cariera oamenilor din organigrama au un avantaj considerabil pe piața de recrutare, mai ales în ultima perioadă, când tot mai mulți angajați au început să dea o importanță deosebită creșterii individuale. Odată cu munca efectuată și cu sarcinile zilnice, ei își doresc șansa de a lucra pentru companii care le dau șansa să evolueze și care se preocupă de managementul carierei lor. Este o activitate care se poate desfășura de la joburile entry-level până la pozițiile de top. Pentru lideri, managementul carierei angajaților oferă o perspectivă mai bună asupra modului potrivit de a-i motiva și de a-i susține în evoluția lor.

Comunicarea cu angajatii este un aspect esențial într-o organizație, pentru progresul profesional și managementul carierei, astfel încât să aducă rezultate vizibile. De aceea, trebuie luată în calcul comunicarea într-un mod eficient a oportunităților care sunt disponibile pentru angajați, pentru ca aceștia să poată afla despre toate oportunitățile disponibile pentru ei la timpul potrivit. Atât angajații, cât și liderii trebuie să activeze într-un mediu în care să poată avea conversații deschise și constructive despre managementul carierei și progresul profesional.

Așteptări diferite în funcție de generație?

Într-o companie cu angajații din generații diferite, pot exista așteptări diferite cu privire la progresul în carieră, în funcție de vârstă, obișnuință și de trecutul profesional. Totuși, nu întotdeauna putem generaliza cu privire la așteptările și obiectivele unei persoane în funcție de generația din care face parte.

managementul carierei 3

De aceea, probabil cea mai bună metodă este de a fi curios asupra abilităților și obiectivelor individuale ale fiecărei persoane, fie că face parte din generatia Z, X sau este milenial. Obiectivele proprii pot fi stabilite în funcție de evenimentele din viața personală de la un moment dat, planurile de avansare dar, într-adevăr, și de vârstă persoanei, cât și de alte aspecte schimbătoare.

Managementul carierei, important pentru satisfacția angajaților

Pentru a avea angajați mulțumiți de locul de muncă, aceștia trebuie să se simtă apreciați și totodată să resimtă că au un viitor pe termen lung în cadrul organizației lor. Ei trebuie să știe că au oportunitatea de a progresa în carieră și de a-și dezvolta cunoștințele, abilitățile și experiența și că pot ajunge la nivelul dorit. Departamentul HR are un rol semnificativ în a crea mediul potrivit pentru managementul carierei, prin implementarea strategiilor potrivite pentru fiecare persoană. Satisfacția ridicată a angajaților în raport cu organizația din care fac parte le îmbunătățește performanța, productivitatea, și aduce rezultate mai bune pentru companie.

Interesul către managementul carierei angajaților contribuie decisiv la a avea un brand de angajator solid, prin care să te diferențiezi de competiție în căutarea celor mai potriviți profesioniști care să facă parte din echipa ta. De asemenea, menține un anumit nivel de implicare și fericire a oamenilor, și îi ajută să crească alături de business-ul pe care îl conduci. În acest fel, atât ei, cât și compania vor avea parte de o evoluție constantă, iar șansele de reușită în domeniul tău de activitate vor fi ridicate.

semnatura-echipa-UCMS