Managementul carierei angajaților, printre prioritățile companiilor
managementul carierei 4

Cum gestionezi eficient managementul carierei angajaților?

Cum gestionezi eficient managementul carierei angajaților?

Lectură de 4 minute

Managementul carierei angajaților este un aspect care are parte de tot mai multă atenție în mediul profesional. Mulți angajați și-au reprioritizat interesele referitoare la locul de muncă, își doresc să lucreze în companii care le arată apreciere, înțelegere și care fac eforturi să le ofere oportunități de dezvoltare profesionala pe măsura așteptărilor lor.

Fenomenul „Marea demisie” (The Great Resignation) din 2021, răspândit la nivel global, a apărut și ca efect al unei relații deficitare între companii și personal. Prin urmare, organizațiile au înțeles că trebuie sa prioritizeze managementul carierei angajaților, pentru a le oferi șansa acestora de a progresa pe plan profesional, dar și pe plan personal.

Citește și:

» Gamificarea, o nouă metodă de învățare și dezvoltare pentru angajați
» Ce metode poți folosi pentru a-ți dezvolta cultura organizationala

Prioritizează dezvoltarea angajatilor pentru creșterea retenției

Potrivit celor de la Webinar Care, ratele de retenție sunt cu 34% mai mari în rândul organizațiilor care oferă oportunități de dezvoltare a angajaților. Dacă dorești să ai o rată de retentie personal ridicată, trebui să prioritizezi dezvoltarea carierei angajaților. De asemenea, pentru angajați rămâne importantă posibilitatea de a lucra în sistem work from home sau în format hibrid.

Oamenii își doresc un echilibru îmbunătățit între activitatea profesională și viața personală, pentru a avea suficient timp pe care să și-l dedice lor sau familiei. Totodată, vor ca munca lor să îi împlinească și să nu fie lipsită de sens. Pentru asta, managementul carierei fiecăruia are o importanță semnificativă, stabilind un drum al dezvoltării pe care îl pot parcuge pe termen lung.

Cum realizezi managementul carierei într-un mod eficient

managementul carierei 2

Pentru ca acest proces să aducă rezultatele dorite, e nevoie să urmezi pașii potriviți. Investiția resurselor pentru dezvoltarea abilităților profesionale trebuie realizată într-un mod calculat. Aici intervine managementul carierei, prin care stabilești traseul ce trebuie urmat de angajați, astfel încât să nu omită anumite etape importante.

Managementul carierei are rolul de a identifica nevoile și dorințele angajaților referitoare la cariera lor, în funcție de aptitudinile, preocupările și interesele lor. După evaluarea acestor factori, poți susține dezvoltarea oamenilor prin cursuri, programe de training, participarea la conferințe și seminarii, sau alte metode considerate potrivite.

Pentru a evita stagnarea în procesul de îmbunătățire a abilităților profesionale, monitorizarea progresului este foarte importantă. Acesta permite schimbarea unor metode, la nevoie, pentru ca obiectivele propuse la început să fie atinse.

Candidații își doresc angajatori care se preocupă de dezvoltarea lor

Organizațiile care au în vedere planuri prin care dezvolta cariera oamenilor din organigrama au un avantaj considerabil pe piața de recrutare, mai ales în ultima perioadă, când tot mai mulți angajați au început să dea o importanță deosebită creșterii individuale. Conform datelor prezentate de zippia.com, 76% dintre angajați sunt în căutarea unor oportunități de a-și dezvolta cariera.

Oamenii își doresc să lucreze pentru companii care le dau ocazia să evolueze și care se preocupă de managementul carierei lor. Procesul este important de la joburile entry-level până la pozițiile de top. Pentru lideri, managementul carierei angajaților oferă o perspectivă mai bună asupra modului potrivit de a-i motiva și de a-i susține în evoluția lor.

Comunică optim cu oamenii din companie

Comunicarea cu angajatii este un aspect esențial într-o organizație, deoarece poate contribui la accelerarea progresului profesional al oamenilor. De aceea, trebuie să comunici într-un mod eficient oportunitățile care sunt disponibile pentru angajați, pentru ca aceștia să le descopere la timpul potrivit. Atât angajații, cât și liderii trebuie să activeze într-un mediu de lucru în care să poată avea conversații deschise și constructive despre managementul carierei și progresul profesional.

Există așteptări diferite în funcție de generație?

managementul carierei 3

Într-o companie cu angajații din generații diferite, pot exista așteptări diferite cu privire la progresul în carieră, în funcție de vârstă, obișnuință și de trecutul profesional. Totuși, nu întotdeauna putem generaliza cu privire la așteptările și obiectivele unei persoane în funcție de generația din care face parte.

De aceea, probabil cea mai bună metodă este de a fi curios asupra abilităților și obiectivelor individuale ale fiecărei persoane, fie că face parte din generatia Z, X sau este milenial. Obiectivele proprii pot fi stabilite în funcție de evenimentele din viața personală de la un moment dat, de planurile de avansare dar, într-adevăr, și de vârstă persoanei, cât și de alte aspecte care se pot schimba.

Managementul carierei, important pentru satisfactia angajatilor

Pentru a avea angajați cât mai mulțumiți de locul de muncă, aceștia trebuie să se simtă apreciați și totodată că au un viitor pe termen lung în cadrul organizației. Ei trebuie să știe că au oportunitatea de a progresa în carieră și de a-și dezvolta cunoștințele, abilitățile și experiența și că pot ajunge la nivelul dorit.

Departamentul de resurse umane are un rol semnificativ în a crea mediul potrivit pentru managementul carierei, prin implementarea strategiilor potrivite pentru fiecare persoană. Satisfacția ridicată a angajaților în privința organizației din care fac parte le îmbunătățește performanța, productivitatea, și aduce rezultate mai bune pentru companie.

Contribuie la evoluția angajaților și a companiei

Interesul către managementul carierei angajaților contribuie decisiv la a avea un brand de angajator solid, prin care să te diferențiezi de competiție atunci când ești în căutarea candidaților potriviți pentru organizația ta. De asemenea, atenția îndreptată asupra carierei lor menține un nivel ridicat de implicare, și îi ajută să crească alături de business-ul pe care îl conduci. În acest fel, atât ei, cât și compania vor avea parte de o evoluție constantă, și îți vei îmbunătăți rezultatele pe termen lung.