Mituri și adevăruri despre softurile payroll « True HR
softurile payroll

Mituri și adevăruri despre softurile payroll

Mituri și adevăruri despre softurile payroll

Lectură de 3 minute

Despre softurile payroll și departamentele financiar-contabile ale unei companii există multe preconcepții care influențează mentalitățile. Dar cum facem să eliminăm blocajele mentale? Pentru că da, așa am putea defini miturile: idei preconcepute, emise adesea din cauza unei informații insuficiente, alături de frici proprii. Ei bine, ca în oricare alt domeniu de activitate, și în lumea financiar-contabilă se vehiculează o serie de mituri.

Procesul de salarizare este complex. De aceea soluțiile software dedicate acestor proceduri sunt, pentru unii, greu de utilizat. Cu atât mai mult cu cât există multe reglementări pe care trebuie să le avem în vedere. Iată câteva mituri frecvente:

Citește și:

» Work from office sau work from home? Află cum poți planifica turele angajaților în contextul pandemic
» Cum îți dai seama dacă softul dp-Payroll este potrivit pentru afacerea ta?

1. Doar companiile mari își pot externaliza serviciile de salarizare

Companiile mari au un număr ridicat de angajați. Drept urmare, procesul de salarizare (payroll) este mai complex și implică cheltuieli mai multe. Totuși, chiar și firmele cu doar 5 angajați pot beneficia de externalizarea serviciilor. Furnizorii de astfel de servicii dispun de tehnologie performantă, platforme și un program de salarizare special în care firmele mici nu investesc. Mai mult, experiența specialiștilor care lucrează specific doar pe acest domeniu este mult mai amplă, ceea ce permite o gestiune mai eficientă asupra procedurilor. De asemenea, specialiștii payroll cunosc foarte bine legislația.

2. Economisești resurse financiare dacă gestionezi intern procesul de salarizare
program de salarizare

Acest mit este în directă legătură cu cel enunțaț mai sus. Ei bine, dacă ai în gestiune un număr mic de angajați, de ce să apelezi la un BPO, care este costisitor? Să facem o scurtă analiză. Iată de ce resurse ai nevoie pentru a gestiona intern procesul de salarizare:

  • Specialist payroll (angajat) și toate costurile asociate (adică recrutare, angajare, instruire)
  • Software de salarizare
  • Suport IT

Alături de aceste costuri, ne referim și la timp. Tot acest timp petrecut în realizarea unor sarcini repetitive de back-office ar putea fi investit în activități de generare a veniturilor și creșterea companiei.

3. Softurile payroll se configurează o singură dată

Într-adevăr, odată implementate softurile payroll, nu mai ai nevoie de configurări ulterioare. Însă, există varianta în care pe parcursul utilizării softului să descoperi că ai nevoie de noi funcționalități. Astfel vei avea nevoie de noi configurări.

4. Softurile payroll realizează doar calcul de salarii

Acesta este un mit foarte comun. Salarizarea este o funcție administrativă care implică atât resurse umane, cât și proceduri contabile. Un soft de salarizare nu doar că îți permite automatizarea calculelor, dar oferă și opțiuni complexe de generare rapoarte, pontaj, note contabile, delegație, generează fluturaș salariu, etc.

5. Softurile payroll pot fi utilizate de oricine din departamentul administrativ

Procesul de salarizare este mult mai complex. E adevărat că un soft permite automatizarea calculului de salarii. Dar nu se rezumă doar la atât. Este nevoie de cunoștințe contabile avansate, precum și o bună cunoaștere a legislației. În realizarea calcului salarial se includ o serie de variabile care trebuie avute în vedere: numărul de ore lucrate, ore suplimentare, concedii, etc.

6. Un soft de calcul de salarii nu include și taxele de impozite pe venit ale angajaților

De fapt, procesul de salarizare nu este independent de impozitele angajaților. Toate calculele pentru rețineri din salariu și deduceri care trebuie plătite guvernului se realizează în soft. Echipa de specialiști contabili efectuează aceste calcule. Calculul reținerii impozitelor se va face separat pentru fiecare angajat pe baza deducțiilor personale.

7. Odată cu schimbarea softului de salarizare se pierd datele înregistrate

Cea mai mare reținere a adoptării unui nou soft de salarizare provine tocmai din această convingere. În fapt, softurile payroll performante se interfațează între ele. Astfel importul de date se realizează rapid. Deci poți vedea istoricul acțiunilor, chiar dacă treci de la o soluție software de salarizare la alta.

Acestea sunt cele mai comune mituri despre softurile payroll. Dacă ești în căutarea unei soluții avantajoase pentru afacerea ta, optează cu încredere pentru implementarea unui soft de salarizare. Desigur, nu înainte de a prospecta piața și de a înlătura orice fel de bariere mintale.

Încă stai pe gânduri dacă să alegi sau nu un soft de salarizare? Hai să discutăm! Împreună găsim soluția cea mai avantajoasă pentru afacerea ta.

semnatura