Stiluri de leadership prezente în cadrul organizațiilor
stiluri de leadership 5

Stiluri de leadership prezente în cadrul organizațiilor

Stiluri de leadership prezente în cadrul organizațiilor

Lectură de 4 minute

În cadrul organizațiilor, sunt prezente mai multe stiluri de leadership care îi caracterizează pe manageri, iar ele pot influența semnificativ activitatea angajaților. Prin felul lor de a fi și de a acționa, liderii pot motiva echipele pe care le conduc, pentru ca productivitatea muncii lor să fie la un nivel ridicat.

Citește și:

Ce aspecte caracterizează un lider?

Leadership-ul implică identificarea timpurie a problemelor care pot apărea și rezolvarea lor prin diferite metode. Îndrumarea primită din partea unui manager este foarte importantă mai ales în momentele dificile ale echipei, astfel se poate apela la diverse stiluri de leadership pentru depășirea acestora. 

În general, un lider găsește soluții ca situațiile dificile să nu ia proporții de amploare prin procese de analiză, planificare și  organizare optimă. Astfel, în cadrul companiei există o administrare personal eficientă și un mediu profesional pregătit pentru orice impediment.

De ce este important leadershipul?

Într-o organizație, un lider este o persoană care influențează oamenii din echipă spre atingerea unui obiectiv. Leadershipul de diferite tipuri este modul prin care un grup de oameni poate fi motivat să acționeze în vederea atingerii unui scop comun. Stiluri de leadership diferite vor avea un impact distinct asupra unei organizații și a oamenilor din organigrama.

Transmiterea eficientă a mesajelor este esențială

stiluri de leadership 2

Liderul trebuie să aleagă cea mai eficientă abordare în funcție de situație, deoarece stilul de conducere este crucial pentru succesul unei echipe. Prin înțelegerea unor stiluri de leadership diferite, a caracteristicilor și a impactului lor, managerii pot deveni lideri mai eficienți și mai flexibili.

Leadership-ul presupune și abilitatea de a transmite propriile idei într-un mod eficient oamenilor din echipă, de a-i încuraja să-și asume responsabilități noi și să se îndrepte spre dezvoltarea carierei proprii, alături de contribuția adusă la creșterea companiei.

Principalele stiluri de leadership din companii

Fiecare stil de leadership vine cu anumite particularități și moduri de abordare a oamenilor dintr-o echipă, dar și cu beneficii și dezavantaje deopotrivă. În continuare, vom prezenta cele mai comune stiluri de leadership prezente în cadrul organizațiilor. Personalitatea unui lider și modul în care dorește să-ți conducă echipa contribuie la identificarea celui mai potrivit stil de leadership.

Cu cât o persoană conduce mai mult timp echipe și procese într-o companie, cu atât va fi mai bine pregătită să înțeleagă stilurile de conducere care i se potrivesc cel mai bine. Înțelegerea unor stiluri de leadership diferite poate crește considerabil impactul pe care un lideri îl are asupra propriei organizații.

Leadership autocratic

stiluri de leadership 3

În stilul autocratic sau autoritar, toată puterea de luare a deciziilor este în mâinile liderului. Conducerea autocratică este o formă extremă de leadership tranzacțional, în care un lider exercită niveluri ridicate de putere asupra angajaților săi sau asupra membrilor echipei. Oamenii din echipă primesc puține ocazii de a veni cu sugestii, chiar dacă acestea ar fi în interesul echipei sau al organizației.

Leadership democratic

Într-un leadership de tip democratic, managerii iau decizii în mod democratic, pe baza opiniilor și a feedbackului oamenilor din echipă. Deși liderul ia decizia finală, acesta ține cont de fiecare părere pe care o primește. Acesta poate fi unul dintre cele mai eficiente stiluri de leadership, deoarece le permite angajaților să își expună părerea și să transmită un feedback constructiv.

Leadership tranzacțional

Un stil de conducere destul de răspândit în prezent, leadershipul tranzacțional se bazează pe conceptul de acțiune sau obținerea unei performanțe și recompensarea angajatilor. Spre exemplu, un angajat sau o echipă poate primi un stimulent sau un bonus pentru atingerea unui obiectiv stabilit de companie.

Leadership de tip „laissez-faire”

Printre stilurile de leadership prezente în organizații se regăsește și stilul denumit ”laissez-fire”, care oferă autonomie angajaților. Este stilul care presupune cea mai puțină intervenție din partea unui manager, iar liderii cu această abordare se asigură că autoritatea revine angajaților. Dintre numeroasele stiluri de leadership, acesta împuternicește angajații cel mai mult, dar presupune un grad ridicat de responsabilitate individuală.

Leadership transformațional

Leadershipul de tip transformațional implică dezvoltarea unei viziuni sau a unei idei și mobilizarea angajaților în jurul acesteia. În acest stil, oamenii dintr-o echipă sunt dornici să contribuie la transformarea și evoluția companiei, dar și individuală, pentru a atinge obiectivul setat. Echipele care își desfășoară activitatea îndrumați de un lider transformațional sunt dispuse să-și dedice efortul, timpul și energia în beneficiul companiei.

Leadership charismatic

stiluri de leadership 4

Unele stiluri de leadership încep să fie prezente în tot mai multe organizații moderne, orientate spre o comunicare eficienta. Leadershipul de tip charismatic face parte din acea categorie, fiind caracterizat de capacitatea de a comunica, de a arăta încredere în sine și de a influența pozitiv oamenii din echipă.

Cei care conduc prin acest stil își folosesc personalitatea puternică și abilitățile de comunicare în interacțiunea cu angajații, și gestionează eficient situațiile dificile. În comparație cu alte stiluri de leadership, se concentrează pe personalitatea și acțiunile liderului, și nu pe procesele interne sau pe structura companiei.

Tipurile de leadership prezentate sunt cele mai întâlnite în cadrul companiilor din diferite domenii de activitate. Printre stilurile de leadership existente se mai numără leadershipul strategic, leadershipul birocratic, vizionar sau leadershipul situațional.

Stiluri de leadership. Cum îl alegi pe cel potrivit?

Pentru un manager este important să ceară feedback oamenilor din organizație pentru a afla cum este perceput stilul său de a conduce. În acest fel, poate decide dintre mai multe stiluri de leadership pe cel potrivit pentru particularitățile companiei și ale oamenilor pe care îi coordonează. Indiferent dacă e vorba de gestionarea unei echipei de mari sau mici dimensiuni, stilul de leadership are un impact puternic asupra modului în care angajații percep un lider și interacționează cu el.

Stilul de leadership poate influența modul în care colaborează oamenii dintr-o echipă pentru a atinge obiectivele companiei. De aceea, pentru funcționarea optimă a unei organizații, modul în care liderul alege să conducă îndeplinește un rol esențial.