Politica de resurse umane – un factor decisiv pentru prosperitatea afacerii
politica-de-resurse-umane

Politica de resurse umane – un factor decisiv pentru prosperitatea unei afaceri

Politica de resurse umane – un factor decisiv pentru prosperitatea unei afaceri

Lectură de 3 minute


Politica de resurse umane definește parametrii necesari pentru o bună funcționare a activităților în departamentul de resurse umane din cadrul unei companii. Dar care este modul prin care ne raportăm la aceasta pentru a ne bucura de rezultate prospere în cadrul afacerii noastre?

Că avem reguli clare sau acționăm „după ureche” orice afacere, indiferent de dimensiunile ei are creionată o direcție. Cu cât avem un obiectiv țintit, cu atât mai bine putem stabili pașii pe care trebuie să îi urmăm.

Resursa umană, combustibilul afacerii tale

Ei bine, resursa umană este cea care face posibilă toată activitatea unei companii. Fără ea afacerea nu ar exista. Până la urmă, oamenii definesc toată organizația. Indiferent de sectorul de activitate al afacerii, personalul trebuie foarte bine gestionat. Politica de resurse umane sau o strategie de personal bine definită trebuie să cuprindă atât procesul de recrutare și selecție al candidaților, cât și metodele de integrare în cadrul organizației.

Evoluția societății a determinat adaptarea constantă a politicii de resurse umane

Să facem o scurtă incursiune în trecut. Ceea ce numim astăzi resursa umană, înainte cunoștea denumirea de „forță de muncă”. Da, sarcina angajaților era aceea de a presta munca brută. Oamenii erau apreciați pentru forța prin care munceau. Nu ne este străină nici denumirea de „mână de lucru” dezvoltată pe același considerent. Odată cu trecerea de la feudalism la capitalism, forța de muncă devine un mijloc de producție.

Ce noutăți aduce societatea actuală? Angajatul este acum privit din prisma calităților sale, a creativității și puterii de inovație. Abilitățile intelectuale sunt cele care primează. Din acest motiv sunt chiar mai bine plătite decât forța de muncă brută. Și capacitatea de utilizare a tehnologiilor moderne este tot mai apreciată.

Care este rolul unei politici de personal bine definite?

departamentul-resurse-umane

Resursa umană deține o serie de caracteristici favorabile unei afaceri. Dacă te concentrezi asupra lor, politica de resurse umane pe care o implementezi îți va aduce rezultate satisfăcătoare. Resursa umană are o rezistență impresionantă. Comparând cu resursa materială care este mereu supusă uzurii, oamenii au capacitatea de a se adapta în mod constant la orice fel de schimbări. Fie ele tehnice, sociale sau chiar culturale.

Cu toate acestea, resursa umană are și anumite puncte sensibile. Ele trebuie atent exploatate într-un mod cât mai favorabil. De exemplu, oamenii sunt puternic influențați de mentalități, de comportamente și obiceiuri. O echipă formată din oameni proveniți din culturi diferite poate să fie destul de vulnerabilă, în aceeași măsură în care poate fi și eficientă. De aceea, politica internă a unei companii trebuie să traseze foarte specific acest aspect.

Cum construiești o politică de resurse umane eficientă?

Deși poate părea destul de greu de abordat acest subiect în termeni generali, totuși există câteva aspecte de care trebuie să ții cont. Indiferent de domeniul de activitate, fii atent la nevoile angajaților. Este important să creezi o simbioză între politica de resurse umane, valorile companiei tale și normele legislative.

  • Țintește toate informațiile contractuale într-un mod cât mai detaliat și specific. Politica de resurse umane trebuie să respecte legislația.
  • Implementează politica anti-hărțuire și nediscriminare. Prin acesta protejezi pe fiecare angajat în parte, indiferent de cultura din care provine, sex, vârstă, etc.
  • Creează clasificări clare în ceea ce privește locurile de muncă. O structură organizatorică bine definită pe funcții și norme de lucru va permite o mai mare flexibilitate în gestionare.
  • Setează beneficiile pentru timpul liber și concediile. În politica de resurse umane elaborează concret tipurile de concedii, numărul de zile alocate, alături de criteriile și condițiile care trebuie îndeplinite pentru a beneficia de acestea.
  • Politica de sănătate și securitate. Descrie procedurile de siguranță pentru situații de urgență. Încurajează angajații să raporteze fiecare accident de muncă. Cu cât este mai concret elaborat acest plan, cu atât politica de resurse umane este mai complexă, iar angajații se simt în siguranță.

Pe lângă acestea, este important ca politica ta de resurse umane să includă și datele referitoare la monitorizarea activității, pauze, procedurile de salarizare, conduită, punctualitate, ș.a.m.d.

semnatura

Surse: cantemir.ro, https://sbshrs.adpinfo.com/