Program software de gestionare al resurselor umane - istoric și evoluție
program software

Program software de gestionare al resurselor umane – istoric, evoluție, funcționalități

Program software de gestionare al resurselor umane – istoric, evoluție, funcționalități

Lectură de 4 minute

Ce este un program software pentru HR? Punctul de intersecție între managementul resurselor umane și IT. Dar cum despre utilitatea soluțiilor HR și Payroll și beneficiile lor am tot vorbit, ne-am gândit să facem o incursiune istorică. Așa ne creăm o imagine de ansamblu mai amplă, astfel încât să înțelegem prezentul mai concret.

Nu mai este niciun secret că digitalizarea este cea mai bună metodă de a face față sarcinilor administrative. Venind ca un răspuns la volumul ridicat de muncă, soluțiile IT au reprezentat o revoluție în industria resurselor umane.

De aceea am decis să privim în trecut și să analizăm cum tehnologia s-a pliat pe domeniul resurselor umane, care au fost nevoile care au dat naștere unui program software dedicat administrării de personal și cum a fost privit acesta odată lansat.

Managementul personalului a apărut din nevoia de coordonare

Gestionarea personalului era o tactică folosită încă din vremurile preistorice, când oamenii, organizați în triburi își coordonau activitatea la vânătoare. Ulterior, în China, împărații antici supuneau servitorii la teste pentru a reuși să identifice talentele speciale. Apoi, aceștia au fost organizați în bresle, la care puteai adera sub titulatura de ucenic. Acolo, cei mai experimentați aveau rolul de a îi instrui pe novici. De îndată ce acest fenomen a luat amploare, din nevoia tot mai intensă de coordonare, rolul de management al resurselor umane devine o funcție independentă.

Perioada premergătoare celui de al Doilea Război Mondial

La începutul secolului al XX-lea se pune mai multă atenție asupra păstrării datelor personale ale angajaților (nume, adresă, telefon, istoricul, etc). Desigur, acestea se făceau la un nivel de bază. De aceea nu putem vorbi încă despre un program software sau pentru gestionarea resurselor umane.

Perioada după cel de al Doilea Război Mondial

Din cauza practicilor abuzive ale lucrătorilor înainte de război, angajații au început să formeze sindicate. Acestea au jucat un rol important în negocierea unor termeni și condiții mai bune de angajare. De asemenea, guvernul s-a văzut nevoit să stabilească o serie de măsuri legislative. Drept urmare, departamentele de resurse umane au trebuit să își asume o mai bună evidență asupra angajaților, fiind nevoiți să trimită către agențiile guvernamentale rapoarte cât mai detaliate. De aceea în cadrul departamentului de resurse umane apar divizii specializate, cum ar fi recrutarea și instruirea personalului.

Cum activitățile din cadrul departamentului de resurse umane s-au extins considerabil și numărul datelor implicate în aceste activități au devenit mai numeroase și diverse. Aici se conturează nevoia utilizării unui soft de resurse umane / aplicatie resurse umane.

A doua jumătate a secolului XX conturează conceptul de management al resurselor umane (HRM) și aduce primul program software de gestionare a personalului

Istoria HRIS începe la sfârșitul anului 1950. Funcția principală a programului era de salarizare. În perioada 1960 – 1980 evoluția tehnologiei, concomitent cu realitatea socială permite dezvoltarea tot mai amplă a procedurilor de administrare a personalului. Tehnologia computerizată pentru prelucrarea datelor angajaților câștigă tot mai mult teren. Nevoia de automatizare a volumului ridicat de date determină cereri tot mai abundente pentru un program software de gestionare a personalului sau o aplicație resurse umane.

Sistemul de informații despre resurse umane a devenit predominant în anii 1980, cu popularitatea aplicațiilor Enterprise Resource Management (ERP).

De la funcții de bază la funcții complexe

HRIS – program software pentru administrarea personalului, a evoluat de la simpla păstrare a evidenței informațiilor despre angajați și salarizare la instrumente analitice complexe. De asemenea și managementul resurselor umane a evoluat de la simpla gestionare a angajaților, la activități care aveau drept scop creșterea productivității angajaților. Astfel că un program resurse umane includea acum o serie de funcții care vizează atragerea, păstrarea și compensarea corespunzătoare a forței de muncă.

aplicatie resurse umane

Până în 2000, un program software de resurse umane a inclus recrutare, administrarea personalului, pontajul, salarizarea, gestionarea compensațiilor, trainingul angajaților, raportarea cheltuielilor și gestionarea performanței. Ba mai mult se dezvolta chiar și secțiunea de portal pentru angajați în fiecare aplicație resurse umane.

Program software pentru HR – tehnologie performantă, funcționalități avansate

În prezent, un program software de resurse umane deține o varietate de funcții. Adaptată celor mai specifice nevoi, o aplicație de resurse umane contemporană se bazează pe o tehnologie performantă. Nevoile care au dus la dezvoltarea acestor sisteme au apărut din dorința de economisire a timpului. Și nu doar atât. Automatizarea procedurilor administrative au permis crearea de strategii de personal cât mai potrivite pentru asigurarea mecanismului necesar unei afaceri prospere.

O paralelă dintre trecut și prezent ne face să conștientizăm mai clar nevoile cu care ne confruntăm. Vedem că provocări au fost dintotdeauna. Ceea ce ne face unici este modul prin care ne raportăm la ele și soluționarea pe care o aducem.

semnatura

Sursă: Scientific & Academic Publishing ”Historical Evolution of Human Resource Information System (HRIS): An Interface between HR and Computer Technology” – Faruk Bhuiyan1, Mustafa Manir Chowdhury, Farzana Ferdous

Sursă foto: Pinterest