Ce indicatori de performanta utilizează cel mai des companiile?

Ce indicatori de performanta utilizează cel mai des companiile?

indicatori de performanta

Ce indicatori de performanta utilizează cel mai des companiile?

Indicatori de performanta, o expresie din ce în ce mai folosită în sectorul de business. Competiția tot mai acerbă și atenția tot mai scăzută a publicului țintă a atras un semnal de alarmă în rândul companiilor. Astfel, pentru atingerea obiectivelor pe termen mediu și lung, aceștia și-au dat seama de nevoia unui plan strategic minuțios și a unei evaluări continue a desfășurării activităților din companie.

De aici a apărut și nevoia dezvoltării unor indicatori de măsurare a perfomanței activitițății. Aceștia sunt cunoscuți și după acronimul care provine din limba engleză, acela de KPI. Ca o definiție, KPI reprezintă o serie de criterii prin care se urmărește măsurarea traseului către atingerea obiectivelor.

În articolul de astăzi, o să discutăm ce reprezintă acești indicatori de performanta, care este rolul lor în companie, cum anume îi poți alege, dar și de câte tipuri sunt ei. Astfel, dacă nu ești convins de cum te pot ajuta KPI în atingerea obiectivelor, te invităm să citești mai departe. Pe parcusul articolului, vom încerca să clarificăm cât mai multe dintre aspectele referitoare la acest subiect.  

Citește și:

»  Cum să implementezi un sistem hibrid de muncă în compania ta?
»  Cum se poate folosi semnătura electronică în companii?

Ce reprezintă KPI sau indicatorii de perfomanță?

Dacă ar fi să definim acești indicatori de performanta, am spune despre ei că reprezintă un set de criterii de măsurare. Aceste criterii ajută la evaluarea performanței generale sau dintr-un departament (departamentul de vânzări, marketing, HR, payroll, operațional și așa mai departe), pe termen mediu și lung.

indicatori de performanta

Varianta prezentată anterior este varianta optimă din mai multe puncte de vedere. În primul rând, ai o imagine de ansamblu asupra performanței companiei ca întreg, și poți vizualiza și cum se descurcă fiecare departament în parte. Astfel, vei putea identifica mult mai ușor dacă în cadrul unor departamente trebuie revizuite anumite obiective, acțiuni sau tactici. În al doilea rând, este important să existe o strategie pe fiecare departament, iar cumulate să se supună strategiei globale a companiei. În acest fel, se stabilește foarte clar direcția către care firma dorește să se îndrepte.

Un lucru demn de menționat, ar fi faptul că acești indicatori de performanta trebuie stabiliți și revizuți împreună cu echipa, plecând de la obiectivele organizaționale stabilite. Mai mult, trebuie luate în considerare tacticile și acțiunile care vor fi decise pentru atingerea obiectivelor. Totodată este necesară și stabilirea unui responsabil care să supervizeze întregul proces.

După ce toate aspectele au fost clar definite, acești indicatori de performanta trebuie comunicați echipelor din companie. Comunicarea acestora trebuie să fie clară și obiectivă, astfel încât fiecare angajat să înțeleagă ce are de făcut.

Care este rolul indicatorilor de performanță (KPI)?

După cum cel mai probabil știi deja, un indicator de performanță reprezintă un set de date care te ajută să vezi cum performează acțiunile tale, pentru a te ajuta în atingerea obiectivelor.

Mai mult, un set de indicatori de performanta bine stabilit te ajută în furnizarea dovezilor despre progresul obținut, oferă date relevante pentru a ajuta compania în luarea unor decizii strategice și te ajută să compari mult mai ușor modificările în timp a performanței angajaților. Prin urmare, putem spune că rolul principal este de a urmări eficiența și eficacitatea acțiunilor întreprinse de companie pe o anumită perioadă de timp. Astfel, conducerea firmei poate stabili dacă trebuie luate măsuri suplimentare pentru atingerea obiectivelor prestabilite.

Cum să alegi indicatorii de performanță?

Un prim aspect pe care este bine să îl ai în vedere în momentul în care vrei să îți stabilești indicatorii de performanță, este adaptarea acestora în funcție de afacerea ta. În prezent există nenumărate metode și articole care te învață cum să îți stabileși o serie de indicatori de performanta pentru companie. Totuși, de cele mai multe ori s-ar putea ca respectivii indicatori de performanta să nu fie potriviți în industria în care activezi, sau chiar pentru nevoile companiei tale.

indicatori de performanta 2

Astfel, este important să faci pleci de la nevoile și obiectivele business-ului tău. Dacă acestea nu sunt definite, nu poți stabili indicatori care să te ajute la urmărirea traseului către atingerea lor.

Pe urmă, există și câteva reguli general valabile pentru a te asigura că indicatorii aleși vor genera răspunsuri care să te ajute în dezvoltarea companiei.

Indicatori de performanta SMART

Primul aspect de care trebuie să ții cont este că fiecare dintre acești indicatori de performanta trebuie să măsoare obiectiv un anumit aspect (creșterea vânzărilor, creșterea traficului organic pe site, valoarea medie a unei comenzi etc.)

Un alt aspect important este că fiecare KPI trebuie să prezinte o valoare care se dorește a fi atinsă într-un interval de timp, mai exact obiectivul țintă.

Mai mult, fiecare indicator de performanță trebuie să prezinte o frecvență a raportării. Astfel, fiecare KPI trebuie raportat la un interval de timp prestabilit (o dată pe zi, o dată pe săptămână, o dată pe lună etc.)

Pe scurt, putem spune că fiecare dintre acești indicatori de performanta stabiliți trebuie să respecte ideea de SMART: specific, măsurabil, accesibil, realist și încadrat într-un anumit interval de timp.

Urmând acești pași, compania va vedea dacă se îndreaptă către atingerea obiectivelor, sau dacă anumite acțiuni trebuie corectate pentru a ajunge unde s-a propus.

Tipuri și exemple de indicatori de performanta

După cum am văzut, este important ca o companie să își stabilească indicatori de performanta care să reflecte obiectivele acesteia. De aceea, în continuare vom vorbi despre tipurile de indicatori de performanta existenți, urmând a da exemple concrete atât de indicatori financiari sau de business, cât și de indicatori specifici pentru fiecare departament.

Tipuri de indicatori de performanta
indicatori de performanta 1

Dacă ar fi să ne referim la partea de tipologie, am putea începe cu următoarea informație: indicatorii de performanță pot să fie pentru afaceri sau financiari (KPI globali) sau indicatori specifici unui anumit departament.

Continuând, indicatorii pot fi împărțiți în: indicatori de tip intern sau extern care pot reprezenta indicatori de relevanță, de eficiență, de eficacitate, de performanță și de rezultate.

Mai mult, aceștia pot fi raportați sunt formă numerică (numărul vizitatorilor pe site, numărul de potențiali clienți, numărul de candidați pe o anumită poziție) sau ca valoare (rata de deschidere a unei campanii de e-mail marketing, rata candidaților angajați pe un anumit post, rata de succes a încheierii unei vânzări).

Exemple de indicatori de performanta

În continuare vom veni cu câteva exemple concrete de indicatori de performanta pe care îi poți integra și în compania ta:

  • KPI de business/financiari: creșterea veniturilor; cifra de afaceri; marja de profit net sau brut; costul de producție; veniturile per achiziție; venituri recurente lunare; venituri recurente anuale; profitul operațional, gradul de concentrare etc.
  • KPI pentru departamentul de vânzări: numărul de contracte semnate; numărul de prezentări pentru potențiali clienți; cost mediu per conversie; rata de conversie; numărul de vizite la clienți etc.
  • KPI pentru departamentul de marketing: numărul de vizitatori pe site; rata de răspuns; ROI; rata de respingere; cost per achiziție în cazul reclamelor online etc.
  • KPI pentru departamentul de resurse umane: rata de retentie a angajaților; vechimea medie a angajaților în organizație; costul fluctuației de personal; aplicații primite per poziție deschisă; rata de acceptare a ofertei postului; durata de ocuparea unei poziții deschise etc.
  • KPI cu referire la consumatori: valoarea de viață a clientului; cota de piață; numărul clienților care revin pentru o a doua achiziție; numărul clienților care recomandă companie etc.

Poți observa că acești indicatori de performanta te ajută în stabilirea și măsurarea unor rezultate exacte ale departamentelor din companie pentru a ști către ce anume te îndrepți.

De aceea, pentru a putea urmări mult mai ușor evoluția indicatorilor, poți apela la un modul de evaluarea performanței. În cadrul acestuia fiecărui angajat îi sunt corelate anumite criterii și metrici bine stabilite.

True Evaluarea Angajaților

Un astfel de modul este și True Evaluarea Angajaților. Prin intermediul modului, poți stabili criterii clare pentru evaluarea performanței angajaților. Mai mult, poți genera rapoarte de interes pentru a avea o viziune clară asupra îndeplinirii obiectivelor de către fiecare angajat. În acest fel, întregul proces se va bucura de o mai mare eficiență și claritate.

Dacă ești în proces de stabilire a unor indicatori de performanta și dorești să poți vizualiza îndeplinirea acestora de către fiecare angajat în parte, hai să discutăm mai multe. Noi te ajutăm în transformarea digitală a companiei tale, pentru ca procesele să fie mai clare și mai rapide.

semnatura-echipa-UCMS