Ce indicatori de performanta utilizează cel mai des companiile?
indicatori de performanta

Ce indicatori de performanta utilizează cel mai des companiile?

Ce indicatori de performanta utilizează cel mai des companiile?

Lectură de 6 minute

Indicatori de performanta, o expresie din ce în ce mai folosită în sectorul de business. Competiția tot mai acerbă și atenția tot mai scăzută a publicului țintă a atras un semnal de alarmă în rândul companiilor. Astfel, pentru atingerea obiectivelor pe termen mediu și lung, este necesar un plan strategic minuțios, dar și o evaluarea continuă a desfășurării activităților din companie.

De aici a apărut și nevoia dezvoltării unor indicatori de măsurare a performanței activității. Cunoscuți și după acronimul din limba engleză, acela de KPI, indicatorii de performanță reprezintă o serie de criterii prin care se urmărește măsurarea traseului către atingerea obiectivelor.

În continuare, vom vorbi într-un mod detaliat despre acești indicatori de performanta, care este rolul lor într-o companie, cum anume îi poți alege, dar și de câte tipuri sunt ei. Astfel, dacă nu ești 100% convins de cum te pot ajuta indicatorii de performanță în atingerea obiectivelor, te invităm să citești mai departe.

Citește și:

»   Cinci moduri prin care poți crește retentia de personal din organizația ta
»  Care este impactul tehnologiei în procesul de dezvoltare a angajaților?

Ce reprezintă KPI sau indicatorii de perfomanță?

Dacă ar fi să definim acești indicatori de performanta / KPI (key performance indicators), într-un mod cât mai simplist, am spune despre ei că reprezintă un set de criterii de măsurare, pentru a evalua performanța generală sau cea specifică dintr-un departament, pe termen mediu și lung.

De cele mai multe ori, acești indicatori de performanta sunt stabiliți atât la nivel de companie, cât și la nivel de departament, precum: departamentele de vânzări, marketing, HR, payroll, operațional și așa mai departe.

indicatori de performanta

Varianta prezentată anterior este varianta optimă din mai multe puncte de vedere. În primul rând, ai o imagine de ansamblu asupra performanței companiei ca întreg, având posibilitatea de a vizualiza și cum se descurcă fiecare departament în parte, dar și de a observa nivelul la care se află productivitatea angajatilor. Un studiu efectuat de Deloitte în 2016 arată că 68% dintre companii consideră că indicatorii de performanță au un impact pozitiv asupra productivității și a performanței organizaționale.

De asemenea, poți afla dacă anumiți angajați au nevoie să-și dezvolte aptitudinile profesionale printr-un training la locul de munca.

Astfel, vei putea identifica mult mai ușor dacă în cadrul unor departamente trebuie revizuite anumite obiective sau acțiuni. În al doilea rând, este important să existe o strategie în fiecare departament, urmând ca toate strategiile cumulate să se supună direcției globale a companiei. Potrivit unei cercetări realizate de Gartner, în 2020, aproximativ 82% dintre companiile globale utilizează indicatori de performanta care să-i ajute să își atingă obiectivele stabilite.

Stabilește indicatorii alături de membrii echipei tale

Un lucru demn de menționat, ar fi faptul că acești indicatori de performanta trebuie stabiliți și revizuiți împreună cu echipa, plecând de la obiectivele organizaționale stabilite. Mai mult, trebuie luate în considerare tacticile și acțiunile care vor fi decise pentru atingerea obiectivelor, dar și stabilirea unui responsabil care să supervizeze întregul proces.

După ce toate aceste aspecte au fost clar definite, acești indicatori de performanta trebuie comunicați departamentelor din companie. Comunicarea acestora trebuie să fie clară, astfel încât fiecare angajat să înțeleagă ce are de făcut.

Care este rolul indicatorilor de performanță (KPI)?

Așa cum am menționat anterior, un indicator de performanță reprezintă un set de date care te ajută să vezi cum performează acțiunile tale, pentru a te ajuta în atingerea obiectivelor.

Mai mult, un set de indicatori de performanta bine stabilit te ajută în furnizarea dovezilor despre progresul obținut, oferă date relevante pentru a ajuta compania în luarea unor decizii strategice și te ajută să compari mult mai ușor evoluția în timp a performanței angajaților.

Prin urmare, putem spune că rolul principal este de a urmări eficiența și eficacitatea acțiunilor întreprinse de companie pe o anumită perioadă de timp. Astfel, conducerea firmei poate stabili dacă trebuie luate măsuri suplimentare pentru atingerea obiectivelor prestabilite.

Cum să alegi indicatorii de performanță?

indicatori de performanta 2

Un prim aspect pe care este bine să îl ai în vedere în momentul în care vrei să îți stabilești indicatorii de performanță este adaptarea acestora în funcție de afacerea ta. În prezent, există nenumărate metode și articole care te învață cum să îți stabilești o serie de indicatori de performanta pentru companie. Totuși, de cele mai multe ori s-ar putea ca respectivii indicatori de performanta să nu fie potriviți în industria în care activezi, sau pentru nevoile companiei tale.

Astfel, este important să pleci de la nevoile și obiectivele businessului tău. Dacă acestea nu sunt definite, nu poți stabili indicatori care să te ajute la urmărirea traseului către atingerea lor. Apoi, există și câteva reguli general valabile pentru a te asigura că indicatorii aleși vor genera răspunsuri care să te ajute în dezvoltarea businessului tău.

Indicatori de performanta SMART

Primul aspect de care trebuie să ții cont este că fiecare dintre acești indicatori de performanta trebuie să măsoare în mod obiectiv un anumit aspect (creșterea vânzărilor, creșterea traficului organic pe site, valoarea medie a unei comenzi etc.) Un alt aspect important este că fiecare KPI trebuie să prezinte o valoare care se dorește a fi atinsă într-un interval de timp, mai exact, obiectivul țintă.

Mai mult, fiecare indicator de performanță trebuie să prezinte o frecvență a raportării. Astfel, fiecare KPI trebuie raportat la un interval de timp prestabilit (o dată pe zi, o dată pe săptămână, o dată pe lună etc.)

Pe scurt, putem spune că fiecare dintre acești indicatori de performanta stabiliți trebuie să respecte ideea de SMART: specific, măsurabil, accesibil, realist și încadrat într-un anumit interval de timp.

Urmând acești pași, vei vedea dacă te îndrepți către atingerea obiectivelor, sau dacă anumite acțiuni trebuie corectate pentru a ajunge unde s-a propus.

Tipuri și exemple de indicatori de performanta

După cum am văzut, este important ca o companie să își stabilească indicatori de performanta care să reflecte obiectivele acesteia. De aceea, în continuare vom vorbi despre tipurile de indicatori de performanta existenți, urmând a da exemple concrete atât de indicatori financiari sau de business, cât și de indicatori specifici pentru fiecare departament.

Tipuri de indicatori de performanta
indicatori de performanta 1

Dacă ar fi să ne referim la partea de tipologie, am putea începe cu următoarea informație: indicatorii de performanță pot să fie pentru afaceri sau financiari (KPI globali) sau indicatori specifici unui anumit departament.

Continuând, indicatorii pot fi împărțiți în: indicatori de tip intern sau extern care pot reprezenta indicatori de relevanță, de eficiență, de eficacitate, de performanță și de rezultate.

Mai mult, aceștia pot fi raportați sunt formă numerică (numărul vizitatorilor pe site, numărul de potențiali clienți, numărul de candidați pe o anumită poziție) sau ca valoare (rata de deschidere a unei campanii de e-mail marketing, rata candidaților angajați pe un anumit post, rata de succes a încheierii unei vânzări).

Exemple de indicatori de performanta

În continuare vom veni cu câteva exemple concrete de indicatori de performanta pe care îi poți integra și în compania ta:

  • KPI de business/financiari: creșterea veniturilor, cifra de afaceri, marja de profit net sau brut, costul de producție, veniturile per achiziție, venituri recurente lunare, venituri recurente anuale, profitul operațional, gradul de concentrare etc.
  • KPI pentru departamentul de vânzări: numărul de contracte semnate, numărul de prezentări pentru potențiali clienți, cost mediu per conversie, rata de conversie, numărul de vizite la clienți etc.
  • KPI pentru departamentul de marketing: numărul de vizitatori pe site, rata de răspuns, ROI, rata de respingere, cost per achiziție în cazul reclamelor online etc.
  • KPI pentru departamentul de resurse umane: rata de retentie a angajaților, vechimea medie a angajaților în organizație, costul fluctuației de personal, aplicații primite per poziție deschisă, rata de acceptare a ofertei postului, durata de ocupare a unei poziții deschise etc.
  • KPI cu referire la consumatori: valoarea de viață a clientului, cota de piață, numărul clienților care revin pentru o a doua achiziție, numărul clienților care recomandă compania etc.

Poți observa că acești indicatori de performanta te ajută în stabilirea și măsurarea unor rezultate exacte ale departamentelor din companie pentru a ști către ce anume te îndrepți.

De aceea, pentru a putea urmări mult mai ușor evoluția indicatorilor, poți apela la un modul de evaluare a performanței în care fiecărui angajat îi sunt corelate anumite criterii și metrici bine stabilite.

Descoperă funcționalitatea True Evaluarea Angajaților

Un astfel de modul este și True Evaluarea Angajaților. Prin intermediul modulului, poți stabili criterii clare pentru evaluarea performanței angajaților. Mai mult, poți genera rapoarte de interes pentru a avea o viziune clară asupra îndeplinirii obiectivelor de către fiecare angajat. În acest fel, întregul proces se va bucura de o mai mare eficiență și claritate.

Dacă ești în proces de stabilire a unor indicatori de performanta și dorești să poți vizualiza îndeplinirea acestora de către fiecare angajat în parte, hai să discutăm mai multe. Noi te ajutăm în transformarea digitală a companiei tale, pentru ca fiecare proces de HR și payroll să fie mai clar și mai rapid, iar tu să câștigi timp prețios, pe care să-l îndrepți în alte scopuri. Scrie-ne un e-mail la [email protected] sau programează gratuit un demo al aplicațiilor noastre la acest link.