Rata de Retentie | Creșterea ratei de retenție angajaților din companie

Cum poți crește rata de retentie a angajaților din companie?

rata de retentie

Cum poți crește rata de retentie a angajaților din companie?

Organizațiile performante au parte de o rata de retentie crescută a angajaților, care contribuie la succesul afacerii pe termen lung și la o încredere ridicată din partea clienților și a partenerilor. Menținerea stabilității echipei este un factor important în scopul de a avea un business performant, iar acest lucru presupune un brand de angajator solid. Pentru a-și menține angajații loiali, companiile își manifestă aprecierea față de ei prin diferite metode.

Poate fi vorba de acordarea unor beneficii extrasalariale consistente, promovarea angajatilor, creșterea remunerației, posibilitatea de a munci în sistem work from home sau un program flexibil. Totuși, există și alte metode eficiente care pot crește rata de retentie din companii. Printre acestea, implementarea unor programe de training angajati, care este o modalitate accesibilă, oferă șansa dezvoltării profesionale oamenilor din organigrama, și implicit a companiei din care fac parte.

Citește și:

» Oportunități de dezvoltare rapidă a angajaților cu un training digital
» Dezvoltarea echipei pentru creșterea productivității și a retenției

Cât este de importantă rata de retentie din compania ta?

Acest aspect este important pentru companie deoarece oferă informații relevante despre partea de employer branding, și ce trebuie să îmbunătățești în strategiile folosite pentru retentia angajatilor, indiferent de generația din care fac parte. Dacă rata de retentie a organizației este scăzută, acest lucru afectează și bugetul companiei, deoarece este costisitor să înlocuiești în mod constant oamenii din departamentele interne. Conform celor de la Gallup, costul înlocuirii angajaților poate varia de la jumătatea valorii salariului acestora, până la de 2 ori mai mult din valoarea sumei respective.

Oportunități de creștere profesională pentru o rata de retentie ridicată

rata de retentie 2

Majoritatea angajaților își doresc ocazia de a-și dezvolta cariera prin programe oferite de organizația din care fac parte. De aceea, atunci când compania le pune la dispoziție astfel de oportunități, cresc șansele de a-și ridica rata de retentie, în primul rând datorită aprecierii față de ei și a încrederii investite în personal.

Mai mult, un studiu efectuat de LinkedIN în acest an arată faptul că angajații consideră șansele de dezvoltare profesionala cea mai bună metodă de a îmbunătăți cultura organizationala, dar și că acest lucru ar trebui să se afle printre prioritățile companiilor. De asemenea, poate să existe o concurență între firme în această privință.

Conform unei cercetări din anul 2019 a celor de la The Execu|Search Group, 86% dintre profesioniștii din piața muncii spun că și-ar schimba locul de muncă dacă o altă companie le-ar oferi mai multe oportunități de a se dezvolta profesional. În plus, 66% dintre ei consideră că nu există prea multă susținere pentru cei care vor să deprindă abilitati de leadership și să ocupe poziții de conducere.

Rata de retentie îmbunătățită și creșterea productivității

Prin urmare, companiile care își îndreaptă atenția înspre aceste aspecte și își manifestă aprecierea și recunoștința față de oameni, vor avea parte de o rata de retentie crescută. De asemenea, angajații vor fi mai implicați în activitatea pe care o desfășoară și pot contribui și la imaginea companiei în exterior. Așadar, investiția în dezvoltarea aptitudinilor salariaților este un pas important pentru ca rata de retentie a acestora să fie una ridicată. Atunci când le oferi ceea ce își doresc cu adevărat, specialiștii din echipa ta vor fi mai dornici să rămână loiali organizației.

Importanța unui mediu de lucru de pozitiv

Un aspect care poate contribui decisiv la o rata de retentie crescută este crearea unui atmosferi pozitive la locul de muncă, dar și sprijinul acordat angajaților atunci când au nevoie de el. Printre modalitățile potrivite de a face acest lucru se numără comunicarea cu angajatii în mod constant și deschiderea către dialog pentru rezolvarea eficientă a unor neclarități sau probleme care pot apărea.

Încurajează acordarea feedbackul-ui

retentia specialistilor

Angajații își doresc să se simtă apreciați pentru efortul depus și pentru contribuția adusă companiei. În acest sens, aprecierea verbală și construirea unei culturi a feedback-ului și a recunoașterii angajaților îi va face să se simtă remarcați și auziți, ceea ce ajută la o rata de retentie crescută. Spre exemplu, poți organiza întâlniri fizice sau online cu angajații pentru ca aceștia să-și exprime părerea, și să aprecieze în mod public activitatea altor colegi, sau poți face chiar tu asta.

Echilibru între viața profesionala și viața privată

Pentru a păstra angajații mulțumiți, încurajează-i să păstreze un echilibru cât mai bun între orele petrecute la locul de muncă și timpul acordat vieții personale. Atunci când angajații observă că le apreciezi timpul liber, vor fi mai satisfăcuți și vor aprecia mai mult cultura organizației din care fac parte.

Acordă cu regularitate o atenție sporită eforturilor de a menține oamenii din companie satisfăcuți, pentru o rata de retentie ridicată pe termen lung. Informează-te în legătură cu cele mai bune metode pentru dezvoltarea unui mod de lucru sănătos și care sunt cele mai căutate beneficii de către profesioniștii din domeniul tău de activitate. Primul pas pentru o rata de retentie a angaților la nivelul dorit presupune angajarea persoanei potrivite, dar pe parcurs există mai multe modalități prin care îți poți ține oameni din organizație mulțumiți, precum cele enumerate în acest articol.

semnatura-echipa-UCMS