Cum poți crește rata de retentie a angajaților din companie?
rata de retentie 4

Cum poți crește rata de retentie a angajaților din companie?

Cum poți crește rata de retentie a angajaților din companie?

Lectură de 4 minute

Organizațiile de succes se remarcă prin abilitatea de a-și menține angajații pe termen lung, iar rata de retentie ridicată are un impact pozitiv în mai multe privințe. În primul rând, ajută la performanța sustenabilă a organizației, dar și la consolidarea încrederii clienților și a partenerilor.

Stabilitatea și coeziunea echipei reprezintă un pilon esențial în performanța unui business, iar pentru a construi și menține o echipă loială, este necesar să dezvolți un brand de angajator puternic. În acest sens, companiile adoptă diverse strategii menite să transmită angajaților recunoașterea și aprecierea pe care o merită, din care te poți inspira pentru organizația ta.

Citește și:

» Managementul carierei angajatilor, printre prioritățile companiilor
» Dezvoltarea echipei pentru creșterea productivității și a retenției

Ce metode aplică companiile?

Poate fi vorba de acordarea unor beneficii extrasalariale consistente, promovarea angajatilor, creșterea remunerației, posibilitatea de a munci în sistem work from home sau un program flexibil. Totuși, există și alte metode eficiente care pot crește rata de retentie din companii. Printre acestea, implementarea unor programe de training angajati, care este o modalitate accesibilă, oferă șansa dezvoltării profesionale oamenilor din organigramă, și implicit a companiei din care fac parte.

Cât este de importantă rata de retentie din compania ta?

Nivelul de retenție este important pentru companie deoarece oferă informații relevante despre elementele de employer branding, dar și ce trebuie să îmbunătățești în strategiile folosite pentru retentia angajatilor, indiferent de generația din care fac parte. Dacă rata de retentie a organizației este scăzută, acest lucru afectează și bugetul companiei, deoarece este costisitor să înlocuiești în mod constant personalul. Conform celor de la Gallup, costul înlocuirii angajaților poate varia de la jumătatea valorii salariului acestora, până la de 2 ori mai mult din valoarea sumei respective.

Oportunități de creștere profesională pentru o rata de retentie ridicată

rata de retentie 2

Majoritatea angajaților își doresc să aibă ocazia de a-și dezvolta cariera prin programe oferite de organizația din care fac parte. De aceea, atunci când le oferi astfel de oportunități, cresc șansele de a-ți crește rata de retentie, în primul rând datorită aprecierii față de ei și a încrederii investite în personal.

Mai mult, un studiu efectuat de LinkedIN în acest an arată faptul că angajații consideră șansele de dezvoltare profesionala cea mai bună metodă de a îmbunătăți cultura organizationala, dar și că acest lucru ar trebui să se afle printre prioritățile companiilor. De asemenea, poate să existe o concurență între firme în această privință.

Statisticile confirmă nevoia dezvoltării profesionale

Un studiu efectuat recent de LinkedIN arată că 73% dintre angajați ar rămâne într-o companie dacă ar exista mai multe șanse de dezvoltare a competențelor. În caz contrar, mulți dintre ei vor căuta un alt job, unde ar avea parte de acest tip de beneficiu. Conform unei cercetări din anul 2019 a celor de la The Execu|Search Group, 86% dintre profesioniștii din piața muncii spun că și-ar schimba locul de muncă dacă o altă companie le-ar oferi mai multe oportunități de a se dezvolta profesional. În plus, 66% dintre ei consideră că nu există suficientă susținere pentru cei care vor să deprindă abilitati de leadership și să ocupe poziții de conducere.

Angajații mulțumiți sunt mai implicați

Prin urmare, companiile care își îndreaptă atenția înspre aceste aspecte și își manifestă aprecierea și recunoștința față de oameni, vor avea parte de o rata de retentie la nivel înalt. De asemenea, angajații vor fi mai implicați în activitatea pe care o desfășoară și pot contribui și la imaginea companiei în exterior. Așadar, investiția în dezvoltarea aptitudinilor profesionale este un pas important pentru ca rata de retentie din compania ta să fie una ridicată. Atunci când le oferi ceea ce își doresc cu adevărat, angajații vor fi mai dornici să rămână loiali organizației.

Importanța unui mediu de lucru de pozitiv

Un aspect care poate contribui decisiv la o rata de retentie mare este crearea unui atmosferi pozitive la locul de muncă, dar și sprijinul acordat angajaților atunci când au nevoie de el. Printre modalitățile potrivite de a face acest lucru se numără comunicarea cu angajatii în mod constant și deschiderea către dialog pentru rezolvarea eficientă a unor neclarități sau probleme care pot apărea.

Încurajează acordarea feedbackului

retentia specialistilor

Angajații își doresc să se simtă apreciați pentru efortul depus și pentru contribuția adusă companiei. În acest sens, aprecierea verbală și construirea unei culturi a feedback-ului și a recunoașterii angajaților îi va face să se simtă remarcați și auziți, ceea ce ajută la o rata de retentie crescută.

Spre exemplu, poți organiza întâlniri fizice sau online cu angajații pentru ca aceștia să-și exprime părerea, și să aprecieze în mod public activitatea altor colegi, sau poți face chiar tu asta în mod regulat.

Echilibru intre viata profesionala si privata

Pentru a păstra angajații mulțumiți, încurajează-i să păstreze un echilibru cât mai bun între orele petrecute la locul de muncă și timpul acordat vieții personale. Atunci când angajații observă că le apreciezi timpul liber, vor fi mai satisfăcuți și vor aprecia mai mult cultura companiei din care fac parte.

Este important să faci eforturi constant

Pentru a avea o rata de retentie ridicată pe termen lung, eforturile de a menține oamenii din companie satisfăcuți sunt importante. Informează-te în legătură cu cele mai bune metode pentru dezvoltarea unui mod de lucru sănătos, și află care sunt cele mai căutate beneficii de către profesioniștii din domeniul de activitate al companiei. Primul pas pentru o rata de retentie optimă presupune angajarea persoanei potrivite, care să se potrivească cu valorile organizației. Ulterior, există mai multe modalități prin care îți poți ține oameni din organizație mulțumiți, precum cele enumerate în acest articol.