
Despre integrarea echipei după o fuziune, în dialog cu Alexandra Tecu
Despre integrarea echipei după o fuziune, în dialog cu Alexandra Tecu
Ediție din acest an a evenimentului Magnetico Craiova, organizat de BusinessMark, a avut loc miercuri, 19 martie. Printre temele conferinței s-au aflat: transformarea relației angajat – angajator, employer branding, atragerea talentelor într-o piața competitivă și loialitatea angajaților.
Citește și:
» Strategia în HR, discutată de Ovidiu Teodorescu și Andrew Taylor
» Ovidiu Teodorescu, workshop despre proiectele de HR în cadrul Learning Festival
Cum gestionezi optim echipa în urmei unei fuziuni a companiei?
În prima sesiune a evenimentului, Anca Pucă, Sales Manager, UCMS by AROBS, a discutat cu Alexandra Tecu, HR Manager, TMF România, despre integrarea echipei după o fuziune, oferind metode practice pentru retenția și adaptarea personalului în urma acestui proces. În cele ce urmează, vom reda câteva idei exprimate în conversația de la Magnetico Craiova.
Alexandra Tecu a exemplificat strategiile aplicate în compania din care face parte, pentru a facilita colaborarea între colegi în urma unei fuziuni:
„Este foarte greu de prevenit acest sentiment care apare în urma fuziunii, dar cred că putem să lucrăm la asta în momentul achiziției. Concret, în București am achiziționat un sediu nou, pentru a se evita a se identifica sediul Contexpert cu sediul TMF. În Craiova, nu a fost necesară această schimbare.
Un aspect important ar fi partea de a implica un factor extern: un psiholog, un trainer. Noi am făcut câteva traininguri interesante de comunicare eficientă, management al schimbării, care au adus oamenii să colaboreze împreună. Am făcut și activități de teambuilding, iar la nivelul fiecărei luni am încercat să organizăm sesiuni de colaborare. Oamenii au început să colaboreze mult mai bine.
Majoritatea oamenilor, când trec printr-un proces de schimbare, o resimt. Liderii au un rol semnificativ în această direcție. Noi încercăm să avem transparență și să implicăm oamenii în anumite decizii. Este foarte importantă comunicarea.”
De asemenea, Anca Pucă a subliniat valorile importante într-un proces de schimbare major dintr-o organizație:
„Oamenii trebuie să fie pe primul loc și abia apoi să vină integrarea celorlalte procese. În zona de corporație există foarte multe proceduri care trebuie urmate. Uneori, acestea îngreunează munca, chiar dacă sunt făcute să ne ajute. În momentul în care ești într-o companie antreprenorială, ai mai multă libertate. Nu trebuie să te blochezi în anumite proceduri, poți să arzi anumite etape pentru a ajunge la rezultatul final.”
Prin urmare, putem spune că îndreptarea atenției către oameni, încurajarea colaborării și sesiunile adecvate de training facilitează adaptarea angajaților la o astfel de schimbare.
Foto: Business Mark