Zilele de concediu - cum le acordăm în mod legal după starea de urgență?
calcularea-salariului

Zilele de concediu – cum le acordăm în mod legal după starea de urgență?

Zilele de concediu – cum le acordăm în mod legal după starea de urgență?

Lectură de 2 minute

Zilele de concediu sunt o necesitate pentru orice angajat, chiar și în contextul pandemiei. De aceea, pentru procesarea corectă a lor odată cu ridicarea perioadei de alertă, mulți specialiști HR apelează la softuri pentru calcularea salariului. Ne aflăm în perioada de relaxare, în care s-au ridicat multe restricții iar odată cu cea a vizitării litoralului, se preconizează un val de cereri de concedii de odihnă.

Noul trend va destabiliza forța de muncă din companii și poate crea ulterior multe erori de calcul în departamentele de salarizare

Pentru a se asigura că toate zilele de concediu de odihnă sunt procesate corect, mulți specialiști HR apelează la softuri performante. Spre exemplu, modulul dp-Calcul Standard asigură funcționalitățile necesare pentru ca zilele de concediu să fie calculate în conformitate cu legislația în vigoare. 

După 2 luni de izolare și restricții de circulație, mulți angajați abia așteaptă să își facă planuri de mini-vacanțe

Iar angajatorii au început deja să îl prevadă și chiar să se asigure că nu vor rămâne fără oameni la locul de muncă. Pentru a veni în sprijinul lor, o parte dintre manageri deja le comunică angajatorilor numărul pentru zilele de concediu, astfel încât activitatea să fie susținută permanent.  

Reluarea activității hotelurilor precum și a sectorului turistic va începe în prag de vară, astfel că mulți angajați își verifică de pe acum numărul pentru zilele de concediu. Astfel, angajatorii trebuie să fie pregătiți pentru a le oferi acest drept.

Una dintre soluțiile rapide este apelarea la softuri specializate. Aceste aplicații facilitează implementarea unor politici salariale fără erori. Cu ajutorul acestor softuri, departamentele de HR vor economisi timp și vor automatiza procese.

Zilele de concediu – respectarea lor conform Codului Muncii

Un aspect de luat în seamă pentru angajator este respectarea ca zilele de concediu să fie respectate conform Codului Muncii. Concediul de odină este un drept oferit de către companie angajaților săi.

Mulți salariați o să depună cereri de concediu după ridicarea restricțiilor. Pentru a evita această situație, se stabilesc de comun acord anumite perioade de odihnă. Astfel, compania se asigură că vor avea constant forță de muncă pe toata perioada acestui an.

Conform Art. 145 din Codul Muncii, zilele de concediu trebuie să respecte un minim de 20 de zile lucrătoare. Acesta însă poate să difere în funcție de vechime. De asemenea, sunt considerate zile de concediu și alte perioade speciale. De exemplu: perioada în care angajatul a fost în incapacitate de muncă, în concediu de maternitate/risc maternal sau în concediu de îngrijire copil bolnav. Toate acestea se consideră activitate prestată de angajat. Astfel, angajatorul trebuie să se țină cont de toate aceste aspecte în realizarea unui calcul concediu de odihnă.