Impactul programelor de wellbeing asupra angajaților
wellbeing 4

Impactul programelor de wellbeing asupra angajaților

Impactul programelor de wellbeing asupra angajaților

Lectură de 4 minute

Noțiunea de wellbeing în rândul angajaților se referă la modul în care munca, așteptările lor, mediul profesional, dar și aspecte din viața personală le afectează starea generală și fericirea de zi cu zi. Uneori, oamenii din compania ta se pot simți copleșiți, având astfel nevoie de suport și îndrumare. Nu toți vor spune că bunăstarea le este afectată, chiar dacă le oferi posibilitatea de a-și desfășura activitatea prin telemunca. S-ar putea ca aceștia să aibă nevoie și de alte metode pentru a ajunge la o stare de wellbeing, iar în acest articol vom face referire la câteva dintre acestea.

Citește și:

» Idei pentru îmbunătățirea strategiei de employer branding a companiei tale
» Soluții pentru o comunicare internă eficientă între angajații din generații diferite

Sprijină angajații să evite o stare de epuizare

Un aspect esențial pentru a avea parte de echilibru intre viata profesionala si personala este evitarea stării de burnout  – motiv pentru care este important să prioritizezi sănătatea mintală a angajaților și implementarea unor programe de wellbeing. Îmbunătățirea sănătății mintale a angajaților la locul de muncă are un impact major în ceea ce privește productivitatea muncii. Potrivit unui material publicat de site-ul direct365.co.uk, 28% din angajați spun că nivelurile ridicate de stres le influențează nivelul de productivitate mai mult decât orice altceva.

Ce metode au implementat companiile pentru a îmbunătăți bunăstarea angajaților?

Munca remote a făcut ca linia dintre viața profesională și cea personală să fie tot mai subțire. Pentru a echilibra situația, prioritizarea programelor de wellbeing în rândul angajaților a fost o preocupare constantă a multor companii.

De exemplu, ele oferă beneficii de genul ședintelor de consiliere gratuită sau abonamente pentru consiliere online, ori aplicații de meditație. Această practică este familiară în rândul companiilor Unilever, Microsoft sau Pinterest, notează un articol al celor de la RippleMatch.

Mai mult, unele organizații au decis chiar să ofere liderilor de echipe traininguri în zona de empatie.

Cum încurajezi oamenii să acorde o atenție sporită către wellbeing

wellbeing 2

Înainte de a oferi cursuri gratuite sau ședințe de consiliere gratuită, îi poți sprijini pe angajații tăi în alte feluri. De exemplu, îi poți încuraja să se odihnească mai mult, să mănânce sănătos, să facă mișcare, să mediteze ori să asculte podcasturi care să îi ajute să doarmă mai bine sau care abordează subiecte din zona de wellbeing. Ce alte metode mai poți urma pentru a promova wellbeing-ul?

1. Poartă discuții cu oamenii din organizație

De asemenea, poți încerca să porți discuții individuale cu membrii echipei tale pentru a afla dacă au nevoie de suport pe plan profesional sau personal, iar ulterior să identifici metodele potrivite pentru a-i ajuta. În cele din urmă, atunci când se simt în siguranță la locul de muncă, productivitatea angajatilor va crește, alături de rata de retentie a acestora.

2. Distribuie materiale informative în companie

Conștientizarea importanței sănătății mintale în rândul angajaților se poate realiza și prin distribuirea unor materiale informative. În acest sens, poți trimite mesaje care să se concentreze pe părțile pozitive ale fiecăruia, dar și pe reducerea riscului de a avea reacții nepotrivite din cauza unui nivel crescut de stres și anxietate. Printre acestea se pot număra informări despre următoarele aspecte de wellbeing:

  • cum să recunoști stresul și să îl gestionezi mai bine prin metode eficiente;
  • ce sunt emoțiile și care este utilitatea lor, dar și cum putem obține un echilibru emoțional;
  • cunoașterea propriei persoane, introspecție, depășirea limitelor și atingerea obiectivelor.

3. Wellbeing social, un aspect vital într-o organizație de succes

Conexiunile de la locul de muncă sunt foarte importante pentru a wellbeing-ul angajaților. Menținerea unor relații pozitive la birou îi va face pe angajați să aibă un sentiment de apartenență la organizație și îi va motiva să se implice în diverse activități de socializare. În acest sens, poți crea oportunități pentru ca ei să discute deschis.

bunastare

Nu trebuie să uităm că pot apărea provocări multiple la birou de-a lungul timpului. Efortul intens depus pentru un anumit proiect sau munca de noapte poate afecta starea de wellbeing a angajaților. Îi poți încuraja să ia pauze cu regularitate, să se ridice din fața monitorului sau să vorbească mai des despre nevoile lor, pentru a-și desfășura munca în cele mai bune condiții. În acest fel, angajații vor fi mai eficienți și se vor putea concentra pe obiectivele stabilite.

4. Stabilește clar modul de organizare al sarcinilor

Mai există un aspect important de luat în considerare în ceea ce privește wellbeing-ul angajaților. Aici facem referire la împărțirea taskurilor individuale într-un mod cât mai organizat. Angajații au nevoie să știe în mod clar și transparent sarcinile pe care le au de efectuat. De asemenea, poți stabili un deadline pentru aceste sarcini și să indici cu exactitate locurile de unde își pot lua informațiile necesare. Odată ce au parte de aceste certitudini, angajații se pot organiza mai bine, iar stresul pe care îl simt va scădea.

Benefiicile implementării unor strategii eficiente de wellbeing

După ce ai stabilit cele mai potrivite metode de a contribui la bunăstarea angajaților tăi, efectele aplicării acestora pot fi multiple. Printre ele se numără un moral crescut al personalului, reducerea absenteismului, creșterea productivității și o relație mai bună între management și angajați. Acestea sunt aspecte vitale pentru funcționarea optimă a organizației tale pe un timp îndelungat. Este important să măsori rezultatele aplicării acestor strategii, pentru a stabili care au fost cele mai eficiente metode, pe care să le poți aplica și în viitor.

Implementează programele de wellbeing potrivite

Cu trecerea timpului, specialiștii în resurse umane și managerii au început să aibă o altă abordare asupra programelor de wellbeing. Aceștia le consideră necesare pentru a îmbunătăți viața profesională și personală a angajaților, iar în cele din urmă să aibă o organizație performantă, unde oamenii pot găsi un echilibru sănătos între muncă și timp liber. Alege și tu metodele potrivite pentru angajații din compania ta, și bucură-te de impactul vizibil al programelor de wellbeing în rândul lor.