5 trenduri care vor schimba tehnologia HR în 2021 « True HR
trenduri

5 trenduri care vor schimba tehnologia HR în 2021

5 trenduri care vor schimba tehnologia HR în 2021

Lectură de 4 minute

Ce trenduri se vor adopta în anul 2021 în soluțiile software de HR și payroll? Cum tocmai ne-am desprins de anul 2020, care a fost plin de provocări, ne proiectăm atenția asupra repercursiunilor ce vor fi simțite în domeniul resurselor umane și în acest an.

Citește și:

» Care sunt rezultatele noastre pentru anul 2020 și ce planuri avem?
» Generează fișa postului pentru angajații tăi direct din aplicația True HR

Fie că privim cu optimism, fie că păstrăm o imagine realistă asupra evenimentelor, schimbările se vor resimți major atât la nivel de proceduri, cât și la nivel de tehnologie.

Fiecare soft resurse umane (cunoscut și sub acronimul HRIS) își va îmbunătăți funcționalitățile existente și vor dezvolta altele noi. Astfel că majoritatea sistemelor vor deveni mai complexe.

Așadar, iată un top 5 al celor mai vehiculate trenduri pentru anul 2021:

1. Înțelegerea noii generații a forței de muncă

Noua generație, numită Gen Z se pregătește să se integreze pe piața forței de muncă. De aceea nu este deloc surprinzător faptul că valorile lor în carieră se vor diferenția major față de generațiile anterioare. Un HRM (Human Resources Management) performant va analiza în cel mai mic detaliu perspectivele noii generații.

trenduri

Lucrătorii din Gen Z sunt foarte motivați. Monster a chestionat angajații cu vârste cuprinse între 15 și 20 de ani și a constatat că 76% dintre aceștia se simt responsabili pentru dezvoltarea propriei cariere.  Mai mult, 58% dintre respondenți au spus că ar fi dispuși să lucreze la sfârșit de săptămână și în ture de noapte pentru salarii mai mari.

Generația Z este determinată și orientată spre rezultate. Chiar 49% din respondenți au afirmat faptul că vor să dețină propria afacere.  Crescând în lumea digitală, așteptările lor cu privire la automatizare sunt ridicate. Companiile trebuie să se adapteze la nevoile lor. Drept urmare, în lista de trenduri se adaugă faptul că software-ul HRIS cel mai probabil se va actualiza cu o serie de ghiduri utile pentru angajați. De asemenea, se preconizează că HRIS va putea urmări nemulțumirile angajaților și motivele pentru care demisionează.  

trenduri

2. Gig economy

Conceptul de „gig economy” s-a dezvoltat odată cu apariția platformelor online și se referă la  veniturile provenite din servicii prestate prin intermediul platformelor de freelancing și sharing. Chiar dacă acest fenomen a luat amploare cu ani în urmă, contextul pandemiei de coronavirus a determinat o dezvoltare și mai elaborată a acestui fenomen. Cum se poate adapta o soluție software la trenduri? Prin următoarele aspecte:

  • Stocarea datelor în cloud și urmărirea activității tuturor lucrătorilor la nivel internațional din întreaga organizație
  • Organizarea reglementărilor guvernamentale ale muncii lucrătorilor la nivel internațional
  • Integrarea în sistem a unei rețelele de socializare pentru a conecta toți lucrătorii de la nivel mondial
trenduri

3. Experiența pozitivă de navigare

Pe măsură ce tot mai multe soluții software pentru gestionarea resurselor umane se concentrează spre dezvoltarea opțiunii self-service (adică portalul angajatului), dezvoltatorii trebuie să se asigure că interfața software-ului este cât mai intuitivă posibil pentru utilizator. De aceea, în lista de trenduri se va adauga că sistemele HRIS vor deveni din ce în ce mai prietenoase și cu un grad de personalizare ridicat.

4. Accentul pe sănătatea angajaților

În această perioadă este mai important ca niciodată ca fiecare companie să aibă grijă de sănătatea angajaților. Ei bine, se va include pe lista de trenduri și acest aspect. HRIS poate face din aceasta o sarcină mai ușor de gestionat. Astfel, sistemul poate include programe de suport în menținerea unui stil de viață sănătos prin sport și alimentație. De asemenea, programul poate include o opțiune de trimitere a unor mementouri automate cu privire la practicile de sănătate și poate înregistra progresul fiecărui angajat în parte.

5. Securitatea datelor

Odată transpuse în format digital toate informațiile personale și contractuale despre angajați este nevoie de măsuri extra de securizare a datelor. Și, da, se va include pe lista de trenduri. Cu atât mai mult cu cât atacurile cibernetice devin din ce în ce mai populare. Astfel, software-urile HR pot dezvolta noi măsuri de protejare a datelor.

Cum arată, așadar, viitorul și ce trenduri vor fi adoptate în următorul an? Privit dintr-o perspectivă pozitivă, vorbim, fără îndoială de îmbunătățiri. Performanțele tehnologice vor fi resimțite tot mai acut. Viteza de muncă va crește, sarcinile repetitive vor fi preluate de software-uri tot mai performante, iar accentul se va muta din ce în ce mai mult asupra nevoilor psihice ale angajaților.

Ți-a plăcut articolul? Citește și:

» Satisfacția la locul de muncă – ce este și cum o putem îmbunătăți?
» Procesul de recrutare personal în noua normalitate. Sfaturi și recomandări
» Cele mai frecvente greșeli din procedura de salarizare și cum să le eviți

semnatura