Care sunt tendințele din HR în anul 2023?
Care sunt tendințele din HR în anul 2023?
Profesioniștii în resurse umane trebuie să gestioneze constant situații complexe, iar anul 2023 nu face excepție în acest sens. În continuare, ei își vor concentra atenția înspre menținerea angajaților motivați și mulțumiți de locul de muncă în care activează, dar și către dezvoltarea profesională a managerilor. Vrei să afli toate detaliile despre trendurile din domeniul HR al anului 2023? Citește mai departe și află cele mai importante aspecte pe care le vor avea în vedere specialiștii în resurse umane în acest an.
Citește și:
- Oferă angajaților autonomie cu un sistem self service
- Simplifică decontarea cheltuielilor de deplasare ale angajaților
Cuprins
Formatul hibrid, facilitat de digitalizarea continuă
Mediul profesional a fost marcat în ultimii ani de schimbări majore, multe dintre acestea fiind probabil permanente. Digitalizarea accelerată și-a pus amprenta asupra modului în care ne desfășurăm activitatea, sistemul work from home devenind o normalitate, chiar dacă munca la birou a rămas și ea importantă în unele situații
Prin urmare, companiile și specialiștii HR au fost nevoiți să se adapteze și să dezvolte strategii care să corespundă acestei realități. Beneficiile angajatilor au avut nevoie de o diversificare iar partea de wellbeing a primit mai multe atenție. De asemenea, comunicarea interna a fost eficientizată cu ajutorul unor instrumente digitale, pentru a avea parte de un flux de lucru optim. Dar care sunt tendințele din domeniul resurselor umane în anul 2023? În cele ce urmează, vom vorbi despre câteva din trendurile HR care se anunță predominante în acest an.
Experiență pozitivă la locul de muncă pentru angajați
Alocarea resurselor pentru dezvoltarea angajatilor și solutii software va continua să fie un aspect important și în 2023, pentru a avea un mediu de lucru digital, cu o atmosferă pozitivă și în care oamenii să aibă șansa să progreseze pe plan profesional. De asemenea, investiția în oameni și în digitalizare contribuie la o rata de retentie ridicata și la o cultura organizationala de care angajații își doresc să beneficieze.
Prin urmare, experiența angajatului va fi unul dintre trendurile din HR în 2023, pentru a avea în cadrul organizațiilor oameni implicați și satisfăcuți de locul de muncă. Un studiu recent al celor de la Gartner arată faptul că 47% dintre liderii de HR chestionați consideră că experiența angajatului este o prioritate.
Dezvoltarea unor abilitati profesionale pentru lideri
În ultimii ani, managerii au fost nevoiți să lucreze în mod intens pentru a sprijini angajații, spre care se îndreaptă o mare parte din efortul lor. Deși acest lucru este de înțeles, și nevoile managerilor trebuie avute în vedere, iar dezvoltarea lor profesională este esențială, mai ales dacă doresc să-și susțină în continuare angajații, evitând în acest timp fenomenul de burnout. Evoluția mediului profesional face necesară diversificarea rolului unui lider. Acesta trebuie să fie mai empatic și să aibă în general un stil de leadership mai „uman”. Conform studiului Gartner, 60% dintre specialiștii HR participanți la sondaj au pus pe lista de priorități acțiunile care dezvoltă zona de abilitati de leadership.
Munca flexibilă devine și mai importantă
Desfășurarea activității profesionale după un model hibrid a devenit o obișnuință în ultimii ani, însă în 2023 va fi și mai important pentru companii să ofere joburi flexibile. În încercarea de a ocupa posturile vacante și pentru a avea o rata de retentie a personalului ridicată, vom vedea organizații care oferă și mai multă autonomie în ceea ce privește locul, programul de lucru și modul de desfășurare a activității.
Acest lucru va fi facilitat de tehnologia care oferă mai multă flexibilitate, și opțiuni de lucru în afara biroului companiei. Angajatorii care vor acționa în acest sens vor avea parte de un avantaj major atunci când vine vorba de atragerea și retenția celor mai performanți specialiști din domeniu. Prin urmare, munca flexibilă va fi esențială pentru strategiile de bază pe care specialiștii HR le vor implementa în 2023.
Wellbeing-ul devine o prioritate în organizații
Pandemia a schimbat modul în care lucrăm și nevoile individuale ale angajaților, iar unele companii au luat măsuri în acest sens, investind în programe care să îmbunătățească sănătatea fizică și mintală a angajaților. În anul 2023, acțiunile de wellbeing vor deveni o prioritate și se vor răspândi în tot mai multe companii. Mulți angajați se confruntă cu epuizare fizică și emoțională, anxietate, stres sau alte emoții negative. De aceea, există o nevoie crescută de a implementa programe de wellbeing și care să sprijine educatia financiara a oamenilor. Astfel de beneficii oferite de companii vor fi tot mai căutate de candidați, fiind un factor important pe piața de recrutare.
Anticiparea viitorului muncii (Future of Work)
Specialiștii HR trebuie să reexamineze în mod constant planificarea legată de nevoile forței de muncă, abilitățile de care organizațiile vor avea nevoie în viitorul apropiat, impactul inteligenței artificiale, experiența angajaților și multe altele. Anticiparea viitorului muncii necesită anumite pregătiri, pentru ca schimbările care vor urma să nu ia companiile prin surprindere.
Printre trendurile anului 2023 în ceea ce privește domeniul resurselor umane, se numără o informare amănunțită a specialiștilor cu privire la rolurile și abilitățile necesare în perioada următoare, sau schimbarea proceselor organizaționale pentru a gestiona fluxurile de lucru bazate pe tehnologie. Potrivit raportului publicat de Gartner, aceasta reprezintă o prioritate pentru 42% din liderii de HR. În loc de a presupune nevoile viitoare de competențe, va există o abordare care să ducă la dezvoltarea unor noi strategii pentru a le identifica.
Ce alte tendințe vor exista în HR în anul 2023?
- Facilitarea incluziunii la locul de muncă;
- Dezvoltarea personală și profesională a angajaților;
- Gamificarea la locul de muncă;
- Prioritizarea promovării interne;
- Implementarea unor tehnologii avansate.
În general, în jurul acestor tendințe se va ghida activitatea departamentelor de HR în anul 2023, pentru a dezvolta o forță de muncă mai implicată și mai productivă. Luând în considerare aceste trenduri, companiile pot avea un avantaj competitiv pe piața muncii și pot crea un mediu de lucru optim pentru angajații lor și pentru candidații pe care doresc să îi recruteze.