Trenduri actuale în privința tehnicilor de recrutare
tehnici de recrutare

Trenduri actuale în privința tehnicilor de recrutare

Trenduri actuale în privința tehnicilor de recrutare

Lectură de 5 minute

Tehnologia joacă un rol foarte important când vine vorba de tehnici de recrutare, mai ales în ultimii ani. Specialiștii de HR se folosesc de platforme digitale pentru interviuri, dar și pentru selecția și recrutarea personalului. Astfel, procedurile se desfășoară mai repede. Totuși, începând cu anul 2020, distanțarea socială a făcut ca tehnologia să fie un aliat de nădejde al tehnicilor de recrutare. Cu ajutorul ei, specialiștii pot centraliza într-un singur loc CV-urile candidaților, testele efectuate de către ei ori alte aspecte relevante pentru decizia finală de angajare.

Totuși, există și alte tehnici de recrutare care pot fi folosite pentru eficientizarea activității din departamentul de HR. În continuare, vom prezenta câteva din trendurile actuale în ceea ce privește metodele de recrutare ale profesioniștilor de resurse umane.

Citește și:

» Ce este un inspector resurse umane și care sunt principalele sale atribuții?
» Idei pentru îmbunătățirea strategiei de employer branding a companiei tale

Interviurile de angajare, concentrate pe eficiență

Adoptă noi tehnici de recrutare și adu elemente de noutate atunci când desfășori interviuri de angajare. Cere feedback de la cei care au trecut prin interviurile desfășurate de compania ta și vezi ce poate fi îmbunătățit. Aruncă o privire atentă asupra întrebărilor pregătite pentru candidați și identifică ce poate fi schimbat. Aloci destulă atenție pentru a-i cunoaște cât mai bine? Pui întrebările potrivite pentru a-i ajuta să ia o decizie în privința ofertei tale? Îți personalizezi întrebările în funcție de poziția pentru care recrutezi? Dacă ești de părere că ai nevoie de îmbunătățiri la aceste aspecte, ia în considerare tehnici de recrutare diferite pentru a ajunge la rezultate mai bune.

Pentru a-ți forma o opinie inițială edificatoare despre candidat, poți include la aceste tehnici de recrutare și solicitarea unui scurt video în care să se prezinte, ca alternativă la CV-urile clasice. Această metodă te ajută să îți formezi mai rapid o părere despre personalitatea celui pe care vrei să îl recrutezi.

tehnici de recrutare 2

Multe organizații întâmpină dificultăți în găsirea oamenilor potriviți pentru posturile din organigrama unde duc lipsă de personal. De asemenea, probleme apar și în păstrarea angajaților proprii pe o perioadă îndelungată. De obicei, aceste lucruri se întâmplă pentru că nu pot oferi salariile ori bonusurile pe care alte companii le oferă. În sprijinul departamentelor de resurse umane poate interveni tehnologia, prin intermediul căreia să ajungă la o varietate mai mare de oameni, dar și să ofere noi tehnici de recrutare.

Folosește un chatbot care să răspundă rapid curiozităților aplicanților

De exemplu, utilizarea unui chatbot care să răspundă automat solicitărilor candidaților poate sprijini procesul de recrutare. Ritmul de selecție al candidaților poate crește cu o astfel de soluție, iar timpul de răspuns la întrebările acestora s-ar reduce semnificativ. Această metodă face parte din noutățile în ceea ce privește tehnici de recrutare. Folosirea ei ar crea o experiență mai pozitivă pentru cei caută un job, sprijinindu-i să ajungă mai ușor la poziția dorită.

Stabilirea următorului apel sau interviu poate fi făcut de un chatbot, care mai poate formula întrebări prestabilite pentru candidat. Astfel, va contribui la finalizarea mai rapidă a recrutării. Candidatul nu va mai fi nevoit să aștepte dacă specialistul HR are agenda încărcată și nu îi poate răspunde rapid. Prin urmare, vor crește șansele ca acesta să fie interesat în continuare de poziția pentru care a aplicat. Desigur, folosirea inteligenței artificiale în tehnicile de recrutare este la început. De aceea, are nevoie de îmbunătățiri și supraveghere constantă din partea specialiștilor.

Platforme dedicate pentru recrutarea și selecția personalului

Când facem referire la tehnici de recrutare actuale, utilizarea în companii a unei soluții software este văzută ca o necesitate de mulți dintre profesioniștii de HR. Un soft care procesează date complexe reduce timpul de căutare a candidaților potriviți și va face întreaga operațiune mai eficientă. De exemplu, acesta te poate scuti de efortul de colectare manuală a CV-urilor. Tot ce îți rămâne de făcut este să te concentrezi pe acei candidați care se pliază pe nevoile tale.

Funcționalitatea True Recrutare din aplicația True HR îți aduce aceste avantaje, și te ajută să reduci costurile necesare pentru identificarea profesioniștilor de care ai nevoie. Mai mult, printre tehnici de recrutare posibile cu această soluție se numără găsirea unor candidați pe baza unui profil similar cu cel al angajaților actuali. Utilizarea acestui modul îți permite să aduni CV-uri din platforme de recrutare precum Best Jobs sau eJobs și să le imporți în softul de recrutare.

Poți de asemenea să folosești și alte tehnici de recrutare prin utilizarea acestei funcționalități. Stabilești o comisie care să ia parte la interviuri și generezi rapoarte în urma etapelor de recrutare. Ele te vor ajuta să iei cea mai bună decizie prin crearea unei imagini de ansamblu corecte. Atunci când toate datele referitoare la un angajat nou sunt disponibile în softul de recrutare, ele pot fi importate cu rapiditate și ușurință într-un program administrare personal. Prin urmare, nu mai este nevoie de introducerea manuală a datelor și ai parte de eficiență în această privință. Digitalizarea operațiunilor multiple dintr-o companie permite personalului să își îndrepte atenția și spre alte obiective care vor contribui la dezvoltarea afacerii.

Referințe personale din partea angajaților actuali

Un program prin care angajații din companie recomandă candidați pentru o posibilă recrutare are de asemenea șanse mari de succes. Oamenii valoroși pe piața muncii sunt uneori greu de găsit, de aceea printre tehnici de recrutare poți apela și la această soluție. Atât start-up-urile, cât și organizațiile mari au început să angajeze tot mai mulți candidați în urma referințelor personalului actual.

tehnici de recrutare 4

Pentru a stimula angajații să recomande o anumită poziție deschisă din companie în cercul personal, îi poți oferi un bonus în cazul în care se va ajunge la angajarea unei persoane venite pe această cale. Astfel, vor fi motivați să ajute și altădată la găsirea unor oameni, când tehnici de recrutare tradiționale nu au funcționat. O astfel de procedură reduce costurile necesare pentru identificarea candidaților calificați și creează o imagine pozitivă despre organizația ta.

Tehnici de recrutare cu focus pe device-uri mobile

Pentru a ajunge la cât mai mulți candidați din Generația Z sau la aplicanți tineri în general, ai nevoie și de o strategie care să implice recrutarea pe dispozitive mobile. Ei petrec foarte mult timp folosind device-urile personale, iar unii chiar au renunțat la utilizarea unui laptop. De aceea, te poți asigura că oricine poate parcurge cu ușurință pașii de recrutare de pe un smartphone. De la portalul unde poate aplica și până la finalul procesului de selecție, procedurile trebuie să fie ușor de urmat. Tehnologia s-a dezvoltat semnificativ și în această privință, iar astfel de tehnici de recrutare pot fi realizate cu ușurință prin găsirea instrumentelor potrivite.

Strategiile inovative pot da rezultate neașteptate dacă sunt folosite cu atenție și îndreptate înspre publicul țintă potrivit. Atunci când ai nevoie de tehnici de recrutare care să-ți aducă rapid profesioniștii de care ai nevoie, ia în considerare și proceduri pe care nu le-ai folosit până acum. Creativitatea și inspirația îți pot aduce surprize plăcute, astfel că nu ezita să le folosești. Departamentele de resurse umane necesită constant tehnici de recrutare noi pentru a ține pasul cu schimbările de pe piață, dar și cu cerințele candidaților. Astfel, acordă atenție la noutățile din jurul tău, folosește-te de resursele interne și fii deschis la strategii care îți vor facilita recrutarea pe termen lung.

semnatura-echipa-UCMS