Ce este stimulentul de inserție și ce trebuie să știe angajații tăi despre acesta?
Ce este stimulentul de inserție și ce trebuie să știe angajații tăi despre acesta?
Ce informații oferi angajaților tăi despre stimulentul de insertie? Dacă lucrezi în departamentul de resurse umane, cu siguranță te confrunți cu solicitări de la angajați în legătură cu drepturile pe care le au. Poate pentru unele situații, cum ar fi indemnizația de șomaj, indemnizația de creștere a copilului sau chiar stimulentul de insertie, rezolvarea problemei nu depinde de tine ca specialist HR sau ca angajator.
Totuși, îți revine obligația de a oferi salariaților toate informațiile de care au nevoie și de a-i îndruma spre organizațiile competente. Așadar, în acest articol am colectat toate informațiile despre stimulentul de insertie pe care le poți oferi angajaților tăi, ori de câte ori aceștia au nevoie de îndrumarea ta.
Cuprins
Citește și:
» Ce avantaje îți oferă True Work from Home?
» De ce să treci de la excel la un program payroll?
Stimulentul de insertie – ce este și cine poate beneficia de el?
Stimulentul de insertie reprezintă un beneficiu financiar care se acordă de către stat, părinților care se reintegrează în muncă înainte de finalizarea concediului pentru creșterea copilului. Cu alte cuvinte, statul acordă lunar o anumită sumă, cunoscută legislativ sub numele de stimulentul de insertie, până în momentul în care copilul va împlini vârsta de 2 ani, respectiv 3 sau 4 ani pentru copiii cu handicap.
Altfel spus, dacă angajatul revine la muncă înainte ca noul născut să împlinească vârsta de 2 ani, el nu va mai beneficia de indemnizația de creștere a copilului, însă va primi stimulentul de insertie. Cu alte cuvinte, salariatul va avea două surse de venit – salariul și stimulentul de insertie.
Fiecare părinte poate beneficia de stimulentul de insertie. Condiția impusă este ca acesta să fie în concediu de creștere a copilului. În caz contrar nu va primi stimulentul. De asemenea, legislația nu prevede o limită de stimulente. Prin urmare, un părinte poate beneficia de stimulentul de insertie pentru fiecare copil pentru care i s-a acordat concediul de creștere și îngrijire.
În situația în care părintele decide să revină la muncă cu 2 luni înainte de a se încheia concediul de creștere al copilului, perioada pentru care poate primi stimulent de insertie se prelungește până când copilul împlinește 3 ani, respectiv 4 ani pentru copiii cu handicap.
Care este valoarea stimulentului de inserție?
Valoarea stimulentului de inserție este fixă și nu depinde de veniturile salariale ale angajatului. Aceasta diferă în funcție de vârsta pe care o are copilul în momentul în care părintele decide să se reintegreze în muncă. Astfel:
Suma alocată lunar este de 1.500 lei (Conform ordonanței de urgență adoptată miercuri, 7 aprilie 2021.)
Pentru a beneficia de aceasta, salariatul trebuie să se reîntoarcă la muncă înainte de împlinirea copilului a vârstei de 6 luni, respectiv 1 an pentru copilul cu dizabilități.
Suma alocată lunar este 650 lei pentru părinții care se află într-una dintre următoarele situații:
- realizează venituri impozitabile după ce copilul împlinește vârsta de 6 luni / 1 an pentru copilul cu handicap. În acest caz stimulentul se acordă până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani / 3 ani pentru copilul cu dizabilități.
- realizează venituri impozitabile după ce copilul atinge vârsta de 2 ani / 3 ani pentru copilul cu dizabilități. În acest caz, stimulentul de inserție în valoare de 650 lei se acordă până în momentul împlinirii vârstei de 3 ani / 4 ani pentru copilul cu dizabilități.
- persoanele care pot beneficia de concediu pentru îngrijirea copilului cu dizabilități cu vârsta cuprinsă între 3 și 7 ani, dar aleg să revină în câmpul muncii, pot beneficia de stimulent de inserție de 650 de lei.
Nu uita să comunici angajatului că valoarea indemnizației de creștere a copilului și cea a stimulentului nu se cumulează. Un părinte poate beneficia doar de o sumă. Iar pentru a beneficia de stimulentul de insertie, angajatul trebuie să depună un dosar cu documentele necesare.
De asemenea, pentru a beneficia de acest stimulent, salariatului îi revine obligația să anunțe angajatorul cu minim 30 de zile înainte de reveni la muncă. Conform acestei solicitări, angajatorul va elibera o adeverință care să dovedească data la care salariatul își va relua activitatea, iar adeverința se va adăuga la dosar alături de celelalte documente.
Nu uita să amintești angajatului acest aspect. De ce? Pentru că în cazul în care acesta va anunța din timp data la care dorește să se întoarcă la muncă, nu i se poate refuza dreptul la stimulentul de insertie.
Care sunt actele necesare pe care angajatul trebuie să le depună pentru a solicita stimulentul?
Stimulentul de inserție se acordă numai după ce angajatul face toate demersurile necesare. Întâi angajatul trebuie să stabilească împreună cu angajatorul data la care va reveni la muncă. Ulterior, trebuie să întocmească un dosar cu toate documentele necesare pe care să le depună la Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială. Dosarul trebuie să cuprindă următoarele documente:
- cerere specială conform anexei la HG nr 449/2016 (descarcă de AICI);
- actele de identitate al părinților (mamă și tată) în original și copie;
- certificatul de naștere al copilului pentru care este cerut stimulentul în original și copie;
- certificatul de căsătorie al părinților în original și copie;
- actele care dovedesc calitatea solicitantului și relația dintre tutore și copil, în cazul copiilor adoptați sau în plasament;
- adeverință de venit;
- adeverință de la angajator care dovedește reluarea activității;
- documente doveditoare prin care se atestă că solicitantul a realizat un venit impozabil, timp de minim 12 luni, în ultimii doi ani dinainte de data nașterii copilului.
Pentru a beneficia cât mai rapid de acest stimulent, este important să depui dosarul în timp util. Mai exact, în termen de 60 de zile de la reluarea activității profesionale, ori, pentru alte cazuri, 60 de zile la de la nașterea copilului sau adoptarea lui.
Ce condiții trebuie să îndeplinească angajatul?
Pentru a beneficia de stimulentul de insertie, legislația a prevăzut aceste condiții pe care salariatul trebuie să le îndeplinească:
- Pe o perioadă de minim 12 luni înainte de nașterea copilului / luarea în plasament, părintele să fi înregistrat venituri impozabile. Sunt considerate venituri impozabile inclusiv indemnizațiile de creștere a copilului, indemnizațiile de șomaj, concediu medical, pensie de ajutor social sau de invaliditate;
- să se ocupe de îngrijirea copilului în cauză și acesta să locuiască la aceeași adresă cu părintele care cere stimulentul de inserție;
- părintele să aibă domiciliul sau reședința pe teritoriul României.
În ce cazuri încetează plata stimulentului de inserție?
Plata stimulentului de inserție încetează dacă beneficiarul se află într-una dintre următoarele situații:
- copilul împlinește vârsta limită: 2 ani, respectiv 3 ani pentru copiii cu handicap;
- părintelui îi încetează concediul de creștere a copilului și nu mai realizează venituri impozabile;
- copilul pentru care se plătește stimulentul de insertie decedează;
- în urma unui divorț sau a anumitor situații nefericite pentru părinții care au copil în adopție decade din drepturile părintești;
- părintele se află în arest preventiv sau are de executat pedeapsa cu închisoarea;
- părintele abandonează copilul sau decedează.
Ai grijă de angajații tăi! Oferă-le toate informațiile necesare și propune-le soluții la orice problemă!