Spor de weekend – ce este, când se aplică, cine beneficiază
spor de weekend

Ce este sporul de weekend și când se aplică?

Ce este sporul de weekend și când se aplică?

Lectură de 3 minute

Calcularea unui spor de weekend este încă o atribuție inclusă pe lista specialiștilor în salarizare pe care aceștia trebuie să o gestioneze. Păstrarea unei evidențe corecte a salariilor este prioritară pentru departamentele de payroll, sporurile ocupând o parte importantă din acestea, mai ales că influențează foarte mult rezultatele finale.  De aceea, am colectat în acest articol toate informațiile legate despre sporul de weekend pentru a te ajuta să îl administrezi corespunzător.

Citește și?

» Deducerea personală: ce este, cine beneficiază de ea, condiții de acordare
» Ce este stimulentul de inserție și ce trebuie să știe angajații tăi despre acesta?

Ce este sporul de weekend?

spor de weekend

Numim spor de weekend beneficiile financiare pe care le primește un salariat având rolul de a completa veniturile lui în urma prestării activității la locul de muncă pe perioada zilelor de weekend. Detaliile legate de sporul de weekend trebuie incluse în contractul de muncă precum o clauză suplimentară, care se anexează la contract. De asemenea, sporul de weekend trebuie completat și în REVISAL.

În articolul 137 din Codul Muncii, repausul săptămânal este de 48 de ore consecutive, de regulă sâmbăta și duminica. În cazul în care necesitățile impun lucrul în zilele de sâmbătă și duminică, repausul săptămânal poate fi acordat și în alte zile stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern. Totuși, acestea trebuie acordate obligatoriu după maxim 14 zile calendaristice în care angajatul a lucrat consecutiv.

Care este valoarea sporului de weekend?

Pentru activitatea prestată în timpul zilelor de repaus salariații vor beneficia de un spor la salariu (spor de weekend) stabilit prin contractul colectiv de muncă sau, după caz, prin contractul individual de muncă. Cuantumul sporului poate fi valoric sau procentual, în funcție de cum a fost negociat între cele două părți. Altfel spus, legislația nu impune o anumită sumă care să se acorde pentru sporul de weekend. Mai exact, acesta se stabilește de către angajator și salariat în momentul semnării contractului de muncă.

De asemenea, angajatorul are obligația de a acorda spor de weekend chiar dacă se stabilește acordarea repausului săptămânal în alte zile decât sâmbăta și duminica. În cazul în care un angajator refuză acest drept salariatului, se pot atrage penalități. Dacă angajatul depune o plângere la Inspectoratul Teritorial de Muncă, angajatorul poate primi o amendă între 1.500 și 3.000 lei.

Spor de weekend – exemplu de calcul

Așa cum am menționat, valoarea sporului de weekend se negociază la angajare. Însă, de cele mai multe ori, acesta se exprimă în procent din valoarea salariului brut. Vom exemplifica un model de calcul cu spor de weekend de 5%. Așadar, avem următoarele date:

  • Salariul Brut = 4.000 lei
  • Normă de muncă = 8 ore/zi (marți-sâmbătă)
  • Nr. zile lucrătoare pe lună = 20 zile
  • Nr. zile lucrate în luna în curs = 20 zile, din care 4 zile în weekend
  • Nr. ore lucrate în lună = 160 ore
  • Spor de weekend = 5% din salariul brut pe ziua de weekend lucrată

Calcul spor de weekend

Spor de weekend = 5% * Salariul de bază *Nr. ore lucr. în weekend =  5% * 4,000 lei * 4 zile = 800 lei

Important! Pentru sporul de weekend se plătesc contribuții.

Cine poate beneficia de acest tip de beneficiu salarial?

sporul de weekend al angajatilor

Dreptul la a primi spor de weekend îi revine fiecărui angajat care lucrează în zilele de weekend, adică sâmbăta și duminica. Angajatorii sunt obligați din punct de vedere legal să acorde acest beneficiu. Este important ca acest aspect să se negocieze la angajare, astfel încât să nu existe neînțelegeri ulterioare. Pentru a fi respectate clauzele stabilite în contract, este util să primești solicitarea de la salariat în scris, în care să își exprime dorința de a fi remunerat corespunzător.

Calculează sporul de weekend al angajaților cu dp-Payroll!

Cu dp-Payroll realizarea calculelor salariale este mai ușoară. Soluția software te va ajuta să automatizezi procedurile și să eficientizezi munca. Toate datele contractuale sunt salvate în sistem, iar, pe baza lor, prin doar câteva click-uri, poți realiza calculele.

De asemenea, există posibilitatea configurării acestui tip de spor direct în softul dp-Payroll și transmiterea lui în REVISAL pentru a ușura activitatea. Astfel, din dp-Payroll se poate genera un fișier care se încarcă direct pe https://reges.inspectiamuncii.ro/.

dp-Payroll este un soft salarizare performant, cu o experiență de 25 de ani și 19 module, pentru a te ajuta să gestionezi majoritatea activității în format digital. Vrei să afli cum te poate ajuta? Contactează-ne!

semnatura-echipa-UCMS