Spor de noapte: ce trebuie să știe compania și angajații?
spor de noapte

Spor de noapte: ce trebuie să știe compania și angajații?

Spor de noapte: ce trebuie să știe compania și angajații?

Lectură de 4 minute

În activitatea unui companii, există situații când trebuie să acorde un spor de noapte pentru angajați. Poate fi vorba de lucru în ture sau schimburi, ori de desfășurarea activității exclusiv pe timp de noapte. Cei care prestează munca de noapte au dreptul la anumite beneficii dacă sunt îndeplinite câteva condiții. În cadrul acestui articol, vom prezenta care sunt aspectele referitoare la munca pe timpul nopții și la modul în care se poate acorda un spor de noapte.

Citește și:

» Folosește un soft dedicat pentru managementul personalului
» Generează fluturasi de salariu personalizați pentru angajații tăi

Caracteristici ale muncii pentru care se acordă spor de noapte

Munca prestată între ora 22:00 și 06:00 se consideră a fi muncă de noapte, iar cel care o desfășoară poate primi bonusurile aferente. Pentru a beneficia de un spor de noapte, un angajat trebuie să efectueze cel puțin 30% din timpul său lunar de lucru pe timpul nopții, sau să lucreze zilnic cel puțin 3 ore pe timp de noapte. Aceste date pot fi înregistrate de un soft pontaj, care să ajute la păstrarea unei evidențe clare a timpului muncit. Apoi, prin introducerea lor într-un program salarii, calculul lunar al veniturilor obținute va fi mult mai ușor de realizat.

spor de noapte 2

Genereaza fluturas salariu în care să incluzi informațiile despre sporul de noapte să fie afișate, iar angajații vor avea parte de transparență în privința veniturilor salariale. Cel care lucrează în timpul nopții nu trebuie să depășească o medie de opt ore muncite pe zi, calculată pe o perioadă de referință de maximum trei luni. Din portalul angajatului, personalul din compania ta are acces la informații despre orele lucrate și poate solicita concediu de odihnă.

Ce pași trebuie să urmeze compania în cazul unui angajat de noapte?

Compania în cadrul căreia un angajat desfășoară munca pe timp de noapte, în mod frecvent, are în primul rând obligația de a anunța Inspectoratul Teritorial de Muncă despre acest fapt. Angajații care urmează să desfăşoare muncă de noapte, în proporţie de cel puţin 30% din timpul său lunar de lucru, trebuie să efectueze un examen medical gratuit înainte de începerea activităţii şi, ulterior, va fi reexaminat la intervale periodice.

În plus, angajatorul este obligat să acorde perioade de repaus suplimentare față de cele obișnuite pentru orele de noapte lucrate peste durata de 8 ore sau compensare în bani a acestor ore, pentru salariaţii de noapte a căror activitate se desfăşoară în condiţii speciale. Cei care desfăşoară muncă de noapte şi au probleme de sănătate recunoscute ca având legătură cu aceasta vor fi trecuţi la o muncă pe timp de zi potrivită pentru ei.

Beneficii acordate unui angajat care lucrează noaptea

Un angajat care își desfășoară activitatea pe timpul nopții are anumite drepturi suplimentare față de un angajat care muncește doar în timpul zilei. Acestea sunt, după caz:

  • Program redus cu o oră față de durata normală a unei zile de muncă, pentru zilele în care efectuează cel puțin trei ore de muncă de noapte, fără ca aceasta să ducă la scăderea salariului;
  • Spor de noapte la salariu de minimum 25% din valoarea salariului de bază pentru fiecare oră de muncă de noapte.

Cine nu poate presta munca de noapte

Există categorii de persoane care pot lucra doar în timpul zilei. Aici se încadrează tinerii care nu au împlinit vârsta de 18 ani, cărora nu li se permite desfășurarea activității profesionale pe timp de noapte.

De asemenea, femeile gravide, lăuzele și cele care alăptează nu pot fi obligate să presteze muncă pe timpul nopții. În cazul în care va angaja persoane aflate în această situație, compania poate fi sancționată financiar cu sume consistente.

Riscuri pentru angajații care își desfășoară activitatea noaptea

spor de noapte 3

Deși vine cu un spor de noapte care să recompenseze efortul suplimentar, munca pe timpul nopții implică anumite riscuri care trebuie luate în considerare. În primul rând, poate destabiliza ritmul de somn obișnuit, care pe termen lung poate avea efecte negative. De asemenea, riscul unor accidente de muncă crește pe timpul nopții. Puterea de concentrare, reacțiile corpului sau mobilitatea se încetinesc și asta poate afecta și productivitatea în anumite cazuri.

Munca de noapte nu este recomandată pentru oricine, deoarece poate avea efecte negative asupra stilului de viață și al organismului. Din aceste motive, angajatorii oferă spor de noapte personalului care efectuează acest gen de muncă, sau un program redus de muncă fără ca salariul primit să fie diminuat.

Limitarea efectelor negative care pot apărea în cazul muncii de noapte este posibilă prin mișcare regulată și un regim alimentar sănătos. Este recomandată de asemenea o atenție sporită asupra stării generale a corpului, pentru a observa din timp anumite schimbări cauzate de un program de lucru nocturn.

Un spor de noapte care constă în reducerea programului salariatului în zilele în care muncește pe timpul nopții ar putea să nu fie suficient pentru a avea o stare optimă de sănătate, astfel că se recomandă un cumul de acțiuni care să ajute la motivarea și păstrarea productivității acestuia.