Sistem de Bonusare Angajati | Oferă bonusuri pentru motivarea echipei
sistem de bonusare angajati

Dezvoltă un sistem de bonusare angajati pentru motivarea echipei

Dezvoltă un sistem de bonusare angajati pentru motivarea echipei

Lectură de 4 minute

Motivația oamenilor în mediul profesional este o preocupare constantă pentru organizații, iar un sistem de bonusare angajati este una dintre metodele cel mai des utilizate pentru creșterea ei. Angajatorii care nu acordă atenție pentru creșterea moralului angajaților, și pentru a se asigura că aceștia sunt mulțumiți în cadrul companiei, riscă să aibă o rata de retentie scăzută. Oamenii nemotivați ajung de cele mai multe ori să caute poziții disponibile în cadrul altor organizații, unde se pune accent pe cultura companiei și unde este dezvoltat un sistem de bonusare angajati mai potrivit pentru ei.

Citește și:

» Ce criterii post-pandemie au luat organizațiile pentru oferta salariala?
» Cum construim relatii profesionale sănătoase la locul de muncă

Organizare eficientă și personalizare

Flexibilitatea oferită și diverse beneficii extrasalariale sunt factori care contribuie la o creștere în ceea ce privește productivitatea muncii, dar și la o motivație ridicată a oamenilor. Pentru a dezvolta și a pune în aplicare cu succes un sistem de bonusare angajati, trebuie să determini care sunt obiectivele pe care vrei să le atingi în relația cu personalul. Ulterior, elaborezi o structură clară și în funcție de resursele disponibile, creezi programul de beneficii angajati care să poată răspunde la particularitățile fiecăruia.

Numeroase companii apelează la un sistem de bonusare angajati pentru îmbunătățirea performanței acestora. Într-un sondaj WorldatWork din 2021 realizat în rândul companiilor private, 93% dintre respondenți au spus că organizațiile lor le-au oferit angajaților o anumită formă de stimulente pe termen scurt, iar 51% au oferit bonusuri pe termen lung, pe lângă salariul obișnuit.

Cum se dezvoltă un sistem de bonusare angajati

sistem de bonusare angajati 2

Care sunt lucrurile de care poți tine cont când dorești să implementezi un program de beneficii complex, care să aducă un grad ridicat de mulțumire în rândul angajaților tăi? În cele ce urmează, vom aprofunda subiectul, pentru a descoperi împreună aspectele importante în crearea unui plan de bonusuri pentru salariați. O politica de resurse umane eficientă, care să dea rezultate pe termen lung, presupune o atenție sporită la detalii.

Implică oamenii potriviți în proces

Crearea unui program de bonusare angajati necesită o colaborare optimă între mai multe departamente și niveluri, cum ar fi departamentul de resurse umane, managementul companiei, departamentul financiar și alte persoane specializate în domeniu. Fiecare își aduce contribuția pe partea în care deține expertiză, iar astfel se dezvoltă un plan bine pus la punct, care să fie benefic pentru angajați, dar care să nu contravină cu obiectivele de business ale companiei.

Stabilește criteriile de acordare a bonusurilor

Înainte de a dezvolta un sistem de bonusare angajati, ia în considerare criteriile care trebuie îndeplinite pentru a beneficia de acest program. Îți dorești să te raportezi la evaluarea performanței sau iei în calcul timpul petrecut de un salariat în cadrul companiei? Sau poate vrei să acorzi bonusuri pentru recomandarea unui posibil nou-angajat în organizația ta. Dacă dorești să implementezi mai multe tipuri de bonusuri, stabilește criteriile pentru fiecare, iar apoi pune în aplicare un plan de actiune.

Pune accent pe relevanţa bonusurilor oferite

Beneficiile acordate ar trebui să fie potrivite pentru toată lumea, sau personalizate într-o oarecare măsură. În plus, poți atașa un sens acestui bonus, astfel încât angajatul să simtă un sentiment mai mare de împlinire, știind că merită din plin ceea ce tu îi oferi.

Stabilește obiective clar măsurabile

Dacă alegi să aplici un sistem de bonusare angajati bazat pe îndeplinirea unor obiective, stabilește și comunică clar care sunt așteptările tale în acest sens. Țintele care îți dorești să fie atinse de către angajați ar trebuie să fie corelate de rolurile individuale ale acestora sau ale echipei din care fac parte.

Ce dorești să obții?
sistem de bonusare angajati 3

Identifică obiectivele clare pe care vrei să le atingi prin introducerea unui sistem de bonusare angajati, astfel încât să alegi mijloacele potrivite de a-l pune în aplicare. Motivarea angajatilor, ridicarea moralului și creșterea performanței întregii organizații pot fi principalele scopuri, însă pot exista și alte obiective, spre exemplu cele legate de îmbunătățirea strategiei de employer branding.

Cum te ajută pe piața de recrutare?

În contextul unei campanii de recrutare, acordarea bonusurilor poate face diferența în favoarea companiei tale atunci când un specialist ia în considerare oferte multiple. Într-un articol dedicat acestui aspect, Jason Pankow a punctat următoarele beneficii ale acordării unor stimulente candidaților:

• Pentru a acoperi o diferență la oferta salariala – Dacă salariul cerut de către candidat și ceea ce ești dispus să-i oferi este diferențiat de o anumită sumă, aceasta este o modalitate bună de a compensa;

• Pentru a fi competitiv – În cazul în care candidatul are în vedere o altă ofertă care este comparabilă sau chiar mai mare decât a ta, un sistem de bonusare angajati îl poate atrage în compania ta;

• Pentru a acoperi un bonus de performanță – Uneori, oamenii nu vor dori să-și părăsească compania actuală până la o anumită dată, astfel încât să își poată primi mai întâi bonusul anual. Dacă îi oferi tu o sumă la angajare, îl poți face să se decidă mai ușor să ți se alăture înainte de a primi beneficiul din cealaltă parte.

Provoacă angajații să vină cu idei

Stimulează creativitatea echipei tale și acordă un bonus financiar angajaților care vin cu o idee inovativă, ce poate duce la dezvoltarea companiei și la o îmbunătățire a profitului general. O asemenea metodă poate scoate la suprafață propuneri care să aibă un impact pozitiv semnificativ asupra afacerii.

Avantaje multiple pentru organizație

Implementarea unui sistem de bonusare angajati este un mod foarte bun de a spori satisfacția și moralul oamenilor. Profesioniștii în resurse umane pot ajuta la dezvoltarea și implementarea acestor programe, jucând un rol important în a crește loialitatea angajatilor.

Un sistem de bonusare angajati poate fi un stimul eficient pentru aceștia. Totuși, atunci când creezi un astfel de plan, asigură-te că îl personalizezi și îl implementezi în mod corespunzător, altfel poate aduce nemulțumiri din partea salariaților în unele cazuri. Cu un plan bine pus la punct, vei avea șanse ridicate de succes în dezvoltarea unui program cu rezultate optime pe o perioadă îndelungată, atât pentru angajați, cât și pentru performanța generală a companiei.

semnatura-echipa-UCMS