Reducerea programului de lucru, o tendință în mediul profesional
reducerea programului de lucru

Reducerea programului de lucru, o nouă tendință în mediul profesional

Reducerea programului de lucru, o nouă tendință în mediul profesional

Lectură de 5 minute

În ultima perioadă, reducerea programului de lucru este un subiect tot mai discutat în mediul profesional, și mai precis, printre specialiștii de resurse umane. Piața muncii se află într-un proces de schimbare, motiv pentru care și condițiile de lucru pentru angajați pot fi supuse unor modificări. Printre trendurile de HR de la nivel global se numără reducerea programului de lucru la 4 zile pe săptămână, cu modificarea numărului de ore lucrate zilnic sau cu menținerea intervalului orar de 8 ore. Un mediu de lucru care să permită mai multă concentrare pe echilibrul dintre viața profesională și cea personală începe să fie tot mai căutat. Posibilitatea unei săptămâni de lucru de 4 zile, cu un weekend de trei zile este aproape de a deveni realitate.

Citește și:

» Ce metode poți folosi pentru a-ți dezvolta cultura organizationala
» Cum contribuie comunicarea cu angajatii la un mediu de lucru pozitiv

Necesitatea de a implementa reducerea programului de lucru

După nevoia de a muta munca în format hibrid sau în sistem work from home, a apărut treptat și necesitatea de a planifica reducerea programului de lucru. Contribuția digitalizării este vitală în această privință, cea care ajută desfășurarea activității într-un mod mult eficient, și prin urmare, cu o productivitate crescută într-un timp mai scurt. Un soft resurse umane complex cu funcționalități multiple, sau un program pentru managementul documentelor sprijină posibilitatea ca reducerea programului de lucru să fie tot mai răspândită. Acestea ajută la minimizarea birocrației și a activităților de rutină, fiind înlocuite de o tehnologie intuitivă.

Companiile testează conceptul

Reducerea programului de lucru la 4 zile pe săptămână este un concept relativ nou, determinat în mare parte de dorințele angajaților și a progreselor tehnologice. Cu toate acestea, unele companii testează deja acest sistem de ceva timp, cu rezultate promițătoare atât pentru angajați, cât și pentru angajatori.

reducerea programului de lucru 2

Pentru a reduce stresul angajaților și pentru a avea șansa de a-și diversifica activitățile, cei de la Panasonic le oferă acestora opțiunea de-și lua o săptămână de lucru de patru zile. În acest fel, ei au mai mult timp să realizeze acțiuni de voluntariat, să muncească part-time în alte locuri sau doar să se relaxeze. Mai mult, este un bun mijloc pentru a crește retentia angajatilor sau pentru a contribui la o dezvoltare profesionala a acestora și în alte domenii unde ar fi potriviți. De asemenea, printre scopurile pe care le are reducerea programului de lucru de către Panasonic se numără atragerea candidaților și creșterea productivității și a fericii angajaților.

Printre aspectele care țin de flexibilitatea oferită angajaților se va număra și atenția îndreptată spre productivitatea muncii, în loc de timpul în care un salariat a muncit. „Simt că ne îndreptăm către o cultură de lucru mai flexibilă și orientată spre rezultate, cu lucruri precum concediile de studii, săptămâna de lucru de 4 zile și munca flexibilă devenind noua normalitate. Este ceva care are un impact pozitiv direct asupra vieții oamenilor”, a spus Judith Nguyen Thanh, People’s Director la Career Foundry.

Beneficiile în ceea ce privește reducerea programului de lucru

De multe ori, salariații suprasolicitați sunt mai neproductivi decât cei care muncesc după un program obișnuit. Prin urmare, reducerea programului de lucru poate avea efecte pozitive asupra productiviății angajaților. Compania Perpetual Guardian din Noua Zeelandă a testat săptămâna de lucru de 4 zile, cu efecte în ceea ce privește productivitatea, dar și alte aspecte esențiale. Deși numărul de zile petrecut la job a scăzut, angajații și-au menținut același nivel de productivitate, dar au arătat îmbunătățiri și în ceea ce privește satifacția la locul de muncă, colaborarea în echipă sau echilibrul dintre activitatea profesională și viața personală. Mai mult, oamenii au resimțit un nivel scăzut de stres, de la 45% la 38%.

Totuși, nivelul de încărcare al angajaților nu trebuie să fie foarte ridicat pentru ca acest sistem să funcționeze. Jarod Harr, profesor în managementul resurselor umane la University of Technology din Auckland, spune următoarele, în contextul aceluiași studiu: „Dacă ești într-o companie în care faci munca a doi oameni, să încerci să faci asta în patru zile în loc de cinci va fi pur și simplu imposibil.” Totuși, este de părere că reducerea programului de lucru în acest mod trebuie încercată: „Cred că este ceva care poate funcționa în multe locuri de muncă de birou.”

reducerea programului de lucru 3

O săptămână de lucru de 4 zile ar crea posibilitatea ca angajații să petreacă mai mult timp cu familiile lor, și să se împartă mai bine între sarcinile profesionale și activitățile casnice. În plus, reducerea programului de lucru în acest fel poate duce la angajați mai fericiți și mai motivați. Este mai puțin probabil ca angajații să fie stresați sau să solicite concediu medical, deoarece au timp suficient pentru a se odihni și a se recupera. Prin urmare, nivelul lor de energie în timpul programului va fi mai ridicat.

Adaptarea angajaților și a companiilor la un nou sistem

Reducerea programului de lucru la 4 zile pe săptămână presupune eforturi din partea tuturor. Angajații au nevoie de o perioadă de acomodare, dar și de abilitatea de a-și organiza mult mai eficient activitățile. Un program redus înseamnă mai puțin timp pentru îndeplinirea sarcinilor săptămânale, însă cu o distribuire eficientă a efortului și a atenției, ele pot fi duse la bun sfârșit. Dacă reducerea programului de lucru înseamnă un stres suplimentar pentru personal, atunci nu este o opțiune de luat în considerare. Companiile au nevoie să organizeze mai eficient angajații și să le ofere resursele necesare pentru a-și putea desfășura activitatea la nivel înalt și în condiții diferite, menite să le ofere mai mult timp liber.

Tehnologia, rol important în reducerea programului de lucru

Viitorul muncii ne poate rezerva multe schimbări față de sistemul cu care suntem obisnuiți. Dezvoltarea zonei de wellbeing pentru angajați este un aspect tot mai important, la care poate contribui reducerea programului de lucru. O săptămână de lucru de 4 zile este o opțiune viabilă, unde tehnologia ar avea un rol semnificativ pentru bunul mers al afacerilor. Astfel, oamenii pot avea cariere performante, cu un echilibru mai bun între viața profesională și viața privată.

Pe măsură ce „Marea Demisie” ia o amploare tot mai mare, companiile își reevaluează partea de beneficii extrasalariale și flexibilitatea oferită oamenilor, astfel că dezbaterea amplă despre posibilitatea unei săptămâni de lucru de patru zile continuă să fie de actualitate. Reducerea programului de lucru poate fi un succes pentru multe companii și să le aducă beneficii semnificative, cum ar fi o productivitate crescută și mai mult timp pentru angajați pentru a-și urmări interesele personale. Totuși, o săptămână de lucru de patru zile poate să nu funcționeze pentru toate industriile sau tipurile de afaceri.

În cele din urmă, discuțiile despre sănătatea mintală a angajaților și echilibrul dintre muncă și viața personală poate determina reducerea programului de lucru pentru majoritatea companiilor, acolo unde acest lucru este posibil și sustenabil.