Recunoasterea meritelor angajaților, determinantă în motivarea lor
Recunoasterea meritelor angajaților, determinantă în motivarea lor
Aprecierea arătată angajaților, prin recunoasterea meritelor din activitatea profesională, contribuie semnificativ la motivarea acestora. În general, oamenii își doresc să fie apreciați pentru eforturile lor, fiind un factor determinant în mediul profesional pentru motivarea angajaților. Poți exprima recunoasterea meritelor angajaților prin metode diverse, cum ar fi: mesaje transmise în mod invididual, apreciere manifestată în mod public, sau planificarea unei activități alături de echipă. În crearea unui mediu de lucru sănătos, recunoștința îndreptată spre oamenii din companie este un factor important.
Citește și:
» Alege o soluție digitală pentru dezvoltarea angajatilor tăi
» Cum dezvolți un sistem de bonusare angajati eficient
Cuprins
De ce aptitudini ai nevoie pentru a-ți gestiona eficient echipa?
Dacă ocupi o poziție de conducere, ai nevoie abilitati de leadership pentru a-ți gestiona cu succes echipa, dar și cu scopul de avea o administrare de personal cât mai eficientă. Organigrama unei companii este alcătuită din oameni cu obiceiuri, preferințe și personalități diverse, iar uneori trebuie să găsești o soluție de mijloc în luarea unei decizii. Dacă ne referim la motivarea membrilor dintr-o echipă, recunoasterea meritelor individuale, ori la nivel de departament, este un aspect foarte important.
Aprecierea arătată oamenilor face diferența
Creșterea motivației la locul de muncă nu depinde doar de bonusurile financiare oferite, ci implică programe de wellbeing, un feedback constructiv și recunoasterea meritelor profesionale prin mai multe modalități. Când cineva se simte apreciat, își va dori în continuare ca eforturile depuse în activitatea profesională să fie evidențiate, iar pentru asta va fi mai motivat și mai implicat.
Ce spune datele statistice despe recunoastarea meritelor?
Un sondaj despre motivația și implicarea angajaților, prezentat de site-ul edume.com, arată că aproape 12% dintre angajații care au participat la chestionar se simt neapreciați, iar 77% dintre aceștia ar avea un grad de implicare mai mare la locul de muncă dacă eforturile le-ar fi recunoscute și apreciate. De asemenea, în urma unei cercetări despre recunoașterea oferită angajaților, în care respondenții au fost 800 de angajați full-time, compania Nectar a prezentat următoarele concluzii:
- 83.6% dintre angajați simt că recunoasterea meritelor are un impact asupra motivației de a avea succes la locul de muncă;
- 77.9% dintre angajați ar fi mai productivi dacă meritele lor ar fi recunoscute mai des;
- 81.9% dintre aceștia consideră că aprecierea superiorilor pentru munca depusă le crește nivelul de implicare în activitatea profesională.
De asemenea, studiul Unleashing the Human Element at Work, efectuat de Work Human și Gallup în anul 2022, în rândul a mii de angajați din SUA, Regatul Unit și Irlanda, a adus în atenția publică mai multe statistici. Atunci când recunoașterea meritelor dintr-o organizație are loc constant, angajații sunt:
- de 5 ori mai predispuși să vadă o cale de dezvoltare profesionala în cadrul companiei, minimizându-se astfel șansele ca aceștia să părăsească compania;
- mai mulțumiți: calitatea vieții lor în general crește cu 44%;
- mai productivi: cu 73% mai puțin probabil să se simtă „întotdeauna” sau „foarte des” într-o stare de burnout.
Cum să recunoști meritele angajaților pentru a-i motiva?
În ceea ce privește metodele pentru recunoasterea meritelor, ele sunt multiple și implică, în general, transmiterea unor mesaje individuale sau în mod public, alături de alte forme de mulțumire pentru rezultatele profesionale. Exprimarea aprecierii poate avea loc în cadrul unor întâlniri cu mai mulți participanți, prin canalele de comunicare internă sau într-o discuție one-to-one cu angajatul respectiv.
În rândurile următoare, vom oferi câteva sugestii despre cum poți practica recunoasterea meritelor angajaților din compania ta.
- Recunoaște realizările imediat
Cel mai ușor mod pentru recunoasterea meritelor este să-ți exprimi aprecierea la scurt timp după o anumită realizare. De exemplu, poți felicita angajații pentru succesul avut în cadrul unei întâlniri importante sau pentru finalizarea unui proiect major la timp și în bugetul stabilit.
Unul dintre cele mai simple modalități de a construi un obicei de recunoaștere a meritelor angajaților este prin cuvinte. Modul în care comunici cu angajații are un impact semnificativ asupra lor. Când le transmiți cât de mult contează munca lor, vor înțelege mai bine importanța contribuției pe care o aduc.
- Scrie mesaje de mulțumire
Când nu îți poți arăta imediat aprecierea sau când amploarea realizării merită mai mult decât un mesaj scurt și rapid de felicitare, formulează un mesaj amplu. Acordă-ți timp pentru a scrie o notă personală sau un e-mail care să transmită aprecierea ta autentică, recunoasterea meritelor pentru efortul susținut și recunoașterea creșterii lor profesionale.
- Mulțumește în mod public oamenilor
Deși mulți oameni apreciază recunoștința arătată în mod personal, este, de asemenea, important să îți faci publică recunoasterea meritelor, mai ales când ei au realizat ceva semnificativ. Pentru a le mulțumi public angajaților, vorbește despre realizările lor în ședința săptămânală a departamentului sau la o întâlnire cu toți cei care fac parte din organizație.
În plus, poți menționa realizările lor în newsletterul intern, alături de recunoasterea meritelor printr-o apreciere sinceră. Comunicarea rezultatelor obținute la nivelul întregii companii îi va motiva și pe alții să fie mai implicați în activitatea lor, pentru a le fi recunoscute meritele și pentru a le fi apreciată performanța obținută.
- Oferă timp liber suplimentar
Deși majoritatea angajaților apreciază stimulentele financiare, mulți dintre aceștia își doresc și alte tipuri de răsplată, precum menționam anterior. Un exemplu în acest sens, este acordarea de timp liber suplimentar pentru o anumită reușită, care să ajute la îmbunătățirea echilibrului intre viata profesionala si personala. Ia în considerare acordarea unei zile libere angajaților cu performanțe notabile sau oferă-le ocazia să-și încheie programul de lucru mai repede într-o anumită zi.
- Recompensarea angajatilor în mod personalizat
Dacă mulți dintre angajații tăi au preferințe diferite privind recunoasterea meritelor, dezvoltă un sistem care să permită fiecărei persoane să-și aleagă propriile bonusuri. Oferă-i oportunitatea de a alege dintre mai multe variante, cum ar fi zile libere, programe de training, posibilitatea de a participa la diverse seminarii sau conferințe, ori alte tipuri de bonusuri. Cei mai mulți angajați apreciază faptul că angajatorii le oferă șansa de a se dezvolta profesional în interiorul companiei, știind de asemenea că poziția pe care o ocupă este o soluție pe termen lung pentru nevoile lor.
Creează o obișnuință
Periodic, acordă-ți timp pentru a-ți exprima aprecierea față de angajați, vorbind în mod specific despre contribuțiile lor. Această practică poate avea un impact semnficativ asupra motivației lor, fiind de mare ajutor pe termen lung. Poți încerca să faci un obicei din recunoasterea meritelor, alocând săptămânal un anumit interval de timp pentru a mulțumi angajaților pentru eforturile lor. Ideea este de a-ți exprima aprecierea într-un mod natural, convingător, gest care va ajuta organizația la toate nivelurile, încurajându-i și pe ceilalți să facă la fel.
Puterea exemplului, importantă în companii
Recunoasterea meritelor angajatilor se poate realiza ușor, indiferent de context. Aprecierea arătată de lideri se poate râspândi la nivelul întregii organizații, dezvoltându-se o cultură a recunoașterii în interiorul acesteia. Creativitatea și inspirația de moment pot fi importante în identificarea celor mai potrivite metode de a-ți arăta recunoștința față de oamenii din echipa ta. Oferă mulțumire oamenilor cu sinceritate și arată deschidere față de creșterea lor profesională și individuală.