Recunoasterea Meritelor | Recunoasterea meritelor angajaților îi motivează

Recunoasterea meritelor angajaților, determinantă în motivarea lor

recunoasterea meritelor

Recunoasterea meritelor angajaților, determinantă în motivarea lor

Aprecierea arătată angajaților, prin recunoasterea meritelor din activitatea profesională, contribuie semnificativ la motivarea acestora. În general, oamenii își doresc să fie apreciați pentru eforturile lor, fiind un factor în motivarea angajaților. Metodele prin care poate fi exprimată recunoasterea meritelor sunt diverse, de la mesaje transmise în mod invididual la arătarea aprecierii în mod public. Construirea unui mediu de lucru sănătos are loc și prin recunoștința îndreptată spre oamenii din companie. O atmosferă plăcută la locul de muncă ajută la o colaborare eficienta între angajați, și îi ajută pe aceștia să depășească mai ușor dificultățile care pot apărea pe parcurs.

» Alege o soluție digitală pentru dezvoltarea angajatilor tăi
»
Dezvoltă un sistem de bonusare angajati pentru motivarea echipei

Aptitudini necesare pentru gestionarea echipei

Persoanele care ocupă poziții de conducere au nevoie de anumite abilitati de leadership, pentru a gestiona cu succes echipa, dar și cu scopul de avea o administrare personal cât mai eficientă. Organigrama unei companii este alcătuită din oameni cu obiceiuri, preferințe și personalități diverse, iar uneori managerii trebuie să găsească o soluție de mijloc în luarea unei decizii. Dacă ne referim la motivarea membrilor dintr-o echipă, recunoasterea meritelor individuale, ori la nivel de departament, este un aspect foarte important.

Aprecierea arătată oamenilor face diferența

recunoasterea meritelor 2

Creșterea motivației la locul de muncă a unui angajat nu depinde doar de bonusurile financiare oferite, ci implică programe de wellbeing, un feedback constructiv și recunoasterea meritelor profesionale prin mai multe modalități. Un sondaj prezentat de site-ul edu.me arată că aproape 12% dintre angajații care au participat la chestionar se simt neapreciați, iar 77% dintre aceștia ar avea un grad de implicare mai mare la locul de muncă dacă recunoasterea meritelor personale ar avea loc.

Când cineva se simte apreciat, își va dori în continuare ca eforturile depuse în activitatea profesională să fie evidențiate, iar pentru asta și va fi mai motivat și mai implicat.

Cum să recunoști meritele angajaților pentru a-i motiva?

În ceea ce privește metodele pentru recunoasterea meritelor, ele sunt multiple și implică, în general, transmiterea unor mesaje individuale sau în mod public, alături de alte forme de mulțumire pentru rezultatele profesionale. Exprimarea aprecierii poate avea loc în cadrul unor întâlniri cu mai mulți participanți, prin canalele de comunicare internă sau într-o discuție one-to-one cu angajatul respectiv. În rândurile următoare, vom oferi câteva sugestii privind modalitățile de recunoastere a meritelor angajaților în cadrul companiilor.

Recunoaște realizările imediat

Cel mai simplu mod pentru recunoasterea meritelor este să-ți exprimi aprecierea la scurt timp după o anumită realizare. De exemplu, poți felicita angajații pentru succesul avut în cadrul unei întâlniri importante sau pentru finalizarea unui proiect major la timp și în bugetul stabilit.

Scrie mesaje de mulțumire

Când nu îți poți arăta imediat aprecierea sau când amploarea realizării merită mai mult decât un mesaj scurt și rapid de felicitare, formulează un mesaj amplu. Acordă-ți timp pentru a scrie o notă personală sau un e-mail care să transmită aprecierea ta autentică, recunoasterea meritelor pentru efortul susținut și recunoașterea creșterii lor profesionale.

Mulțumește în mod public oamenilor

Deși mulți oameni apreciază recunoștința arătată în mod personal, este, de asemenea, important să îți faci publică recunoasterea meritelor, mai ales când ei au realizat ceva semnificativ. Pentru a le mulțumi public angajaților, vorbește despre realizările lor în ședința săptămânală a departamentului sau la o întâlnire cu toți cei care fac parte din organizație.

În plus, poți menționa realizările lor în newsletterul intern, alături de recunoasterea meritelor printr-o apreciere sinceră. Comunicarea rezultatelor obținute la nivelul întregii companii îi va motiva și pe alții să fie mai implicați în activitatea lor, pentru a le fi recunoscute meritele și pentru a le fi apreciată performanța obținută.

Oferă timp liber suplimentar
recunoasterea meritelor 3

Deși majoritatea angajaților apreciază stimulentele financiare, mulți dintre aceștia își doresc și alte tipuri de răsplată, precum menționam anterior. Un exemplu în acest sens, este acordarea de timp liber suplimentar pentru o anumită reușită. Ia în considerare acordarea unei zile libere angajaților cu performanțe notabile sau oferă-le ocazia să-și încheie programul de lucru mai repede într-o anumită zi.

Recompensarea angajatilor în mod personalizat

Dacă mulți dintre angajații tăi au preferințe diferite privind recunoasterea meritelor, dezvoltă un sistem care să permită fiecărei persoane să-și aleagă propriile bonusuri. Oferă-i oportunitatea de a alege dintre mai multe variante, cum ar fi zile libere, programe de training digital, posiblitatea de a participa la diverse seminarii sau conferințe, ori alte tipuri de bonusuri.

Creează o obișnuință

Periodic, acordă-ți timp pentru a-ți exprima aprecierea față de angajați, vorbind în mod specific despre contribuțiile lor. Această practică poate avea un impact semnficativ asupra motivației lor, fiind de mare ajutor pe termen lung. Poți încerca să faci un obicei din recunoasterea meritelor, alocând săptămânal un anumit timp pentru a mulțumi angajaților pentru eforturile lor. Ideea este de a-ți exprima aprecierea într-un mod natural, convingător, gest care va ajuta organizația la toate nivelurile, încurajându-i și pe ceilalți să facă la fel.

Puterea exemplului, importantă în companii

Recunoasterea meritelor angajatilor se poate realiza cu ușurință, indiferent de context. Aprecierea arătată de lideri se poate râspândi la nivelul întregii organizații, dezvoltându-se o cultură a recunoașterii. Creativitatea și inspirația de moment pot fi importante în a identifica cele mai potrivite metode de a-ți arăta recunoștința față de oamenii din echipa ta. Oferă mulțumire oamenilor cu sinceritate și arată deschidere față de creșterea lor profesională și individuală.

semnatura-echipa-UCMS