
Promovarea angajatilor actuali, o strategie de recrutare tot mai răspândită
Promovarea angajatilor actuali, o strategie de recrutare tot mai răspândită
Suplinirea unui specialist din compania ta, sau ocuparea unei noi poziții, poate fi realizată prin promovarea angajatilor actuali. Această strategie de recrutare internă este tot mai întâlnită în companiile din întreaga lume. Prin folosirea ei, se reduce timpul de acomodare al persoanei cu noul rol, fiind deja integrată în organizație. Desigur, înaintea unei astfel de decizii, trebuie luate în considerare variantele de înlocuire a salariatului care va avansa în funcție. Identificarea celei mai bune soluții în acest sens contribuie la promovarea angajatilor într-un mod eficient, care să aducă mai multe avantaje decât aspecte greu de gestionat în ceea ce privește administrarea personalului.
Citește și:
» Avantajele folosirii unui soft dedicat pentru managementul documentelor
» Planurile pentru a dezvolta cariera angajaților contribuie la retenția lor
Cuprins
Ce presupune promovarea angajatilor din companie?
Salariații care își doresc un progres constant în parcursul lor profesional se gândesc și la ocuparea unei alte funcții în organizația din care fac parte. Promovarea angajatilor presupune ascensiunea lor în companie, creșterea responsabilităților, a statutului, dar și a salariului. În plus, poate fi discutată adăugarea unor beneficii extrasalariale. Răsplătirea eforturilor de la locul de muncă printr-o avansare în funcție, contribuie la loialitatea angajatilor, un lucru foarte important pe o piață a muncii competitivă și în care retentia angajatilor este o preocupare continuă pentru organizații și specialiștii HR.
În mod obișnuit, promovarea angajatilor necesită mai multă muncă și efort pentru îndeplinirea sarcinilor caracteristice jobului. Pe baza politicilor organizaționale, decizia de promovare este luată în funcție de diferite aspecte. Acestea pot fi: vechimea în muncă, experiența, performanța, cunoștințele dobândite, relaționarea cu colegii, capacitatea de conducere etc.
Promovarea orizonatală și verticală a angajaților
Când vorbim de promovarea angajatilor, aceasta poate fi de mai multe tipuri. Promovarea orizontală și promovarea verticală sunt cele în care responsabilitățile, dar și remunerația celui avansat sunt schimbate într-o măsură mai mică sau mai mare.
- Promovarea orizontală
Acest tip de promovare recompensează un angajat cu o creștere a salariului în urma eforturilor sale susținute, dar cu puține modificări pe partea de responsabilități, sau chiar deloc. Este considerată ca fiind mai mult o schimbare a titulaturii în ceea ce privește funcția ocupată.
- Promovarea verticală
Cea mai radicală schimbare a funcției și beneficiilor unui angajat este când beneficiază de o promovare verticală. Aceasta se referă la o schimbare a responsabilităților dar și a salariului, a statului în organizație, a beneficiilor și așa mai departe.
Dezvoltarea abilităților pentru promovarea angajatilor
Pentru șanse ridicate de a găsi în organigrama proprie candidatul potrivit pentru un rol deschis, acordă atenție dezvoltării aptitudinilor personalului din diferite departamente. Un program de training ușor de parcurs, bine structurat cu ajutorul tehnologiei facilitează îmbunătățirea cunostințelor oamenilor din companie. Prin urmare, cresc șansele ca promovarea angajatilor proprii să fie cea mai potrivită soluție când ai nevoie de un specialist pentru o funcție anume. Totodată, prin evaluarea performantelor angajatilor poți descoperi potențialul unor persoane de a se descurca într-o poziție superioară.
Beneficiile aduse de promovarea angajatilor
Pe lângă reducerea costurilor în ceea ce privește recrutarea si selectia personalului, companiile care au inclus și promovarea angajatilor în strategia lor de dezvoltare au parte de o retentie personal crescută. Totodată, motivația adusă de o avansare în funcție contribuie la o productivitate mai mare a salariaților. Promovarea angajatilor vine de obicei cu noi responsabilități, care stimulează dorința lor de a dezvolta și abilitati de leadership. Astfel, ai parte în organizație de oameni responsabili și concentrați pe creșterea lor profesională, inclusiv a aptitudinilor de conducere a unei echipe.
În multe cazuri, unul dintre obiectivele principale ale angajaților pentru munca asiduă este obținerea unei promovări. Un studiu din anul 2015 al celor de la SHRM a evidențiat faptul că milenialii se așteaptă să primească o promovare după un an sau doi de la momentul în care s-au alăturat unei companii. Mai mult, cercetarea arată faptul că dacă nu li se va oferi o avansare în funcție, vor căuta alte oportunități. Un procent de 26% dintre milenialii care au participat la studiu au spus că ar lua în considerare să părăsească o companie care nu le oferă oportunitatea de a ocupa o poziție de manager.
Contribuția la dezvoltarea companiei
Promovarea angajatilor joacă un rol important în satisfacția acestora în legătură cu mediul profesional. Totodată, ajută la implicarea lor, sprijină creșterea motivației și a productivității și duce la un mod de lucru mai eficient. Promovarea angajatilor este de asemenea, o modalitate utilă pentru creșterea retenției. Prin manifestarea aprecierii pentru munca depusă, atât verbal cât și prin promovarea angajaților, șansele ca profesioniștii să rămână pentru un timp îndelungat în companie vor crește.
Decizia de a avansa în funcție un angajat și alegerea acestuia poate fi un proces dificil. Este recomandată o evaluare minuțioasă a abilităților sale profesionale și a altor informații relevante înainte de a ajunge la o concluzie. De aceea, companiile trebuie să promoveze angajații potriviți la momentul oportun. Promovarea angajatilor înseamnă progres, iar pe termen lung aceasta poate aduce stabilitate și performanță.