Cât de important este să oferi un program flexibil angajaților?
program flexibil

Cât de important este să oferi un program flexibil angajaților?

Cât de important este să oferi un program flexibil angajaților?

Lectură de 4 minute

Shimbările apărute atât în societate, cât și în mediul profesional, au făcut ca ideea de program flexibil la locul de muncă să capete tot mai multă importanță. Într-o lume în continuă schimbare, în care viața profesională se intersectează adesea cu cea personală, oferirea unui program flexibil angajaților aduce beneficii semnificative atât pentru organizații, cât și pentru angajați.

Citește și:

» Cum contribuie flexibilitatea la productivitatea muncii
»
Companiile care oferă joburi flexibile, în topul preferințelor candidaților

De ce este important un program flexibil pentru angajați?

Un program flexibil de lucru oferă angajaților posibilitatea de a-și adapta orarul în funcție de nevoile și responsabilitățile lor personale. Această flexibilitate poate lua mai multe forme, inclusiv munca de la distanță, ore flexibile de începere și terminare a programului, sau chiar o săptămână de lucru de patru zile, un model care capătă tot mai multă popularitate la nivel global.

Unul dintre beneficiile majore ale unui program flexibil este reducerea stresului și a tensiunilor din viața angajaților. Aceștia se simt mai capabili să gestioneze responsabilitățile personale, precum îngrijirea copiilor sau rezolvarea problemelor de la școală, fără a afecta negativ munca lor.

Sprijin important pentru angajații care sunt părinți

program flexibil 2

Un aspect crucial în cadrul flexibilității programului îl reprezintă înțelegerea pentru părinții angajați, care trebuie să-și însoțească copii la școală, sau care se confruntă deseori cu situații neprevăzute legate activitatea școlară a acestora. În cazul părinților angajați, un program flexibil poate face diferența între a putea răspunde cu promptitudine unor situații neprevăzute, cum ar fi o boală sau o problemă la școală, și a se simți presați sau vinovați pentru că nu sunt disponibili.

Flexibilitatea și nevoile părinților angajați

Părinții angajați se află în categoria celor care au nevoie în mod deosebit de un program flexibil. Aceștia se confruntă adesea cu provocări legate de îngrijirea și gestionarea timpului copiilor, în special în ceea ce privește problemele de la școală sau grădiniță.

Problemele de sănătate ale copiilor, întârzierile în program sau evenimentele școlare pot necesita intervenția promptă a părinților. Atunci când organizațiile înțeleg și acceptă aceste nevoi, părinții angajați se simt sprijiniți și apreciați. Un program flexibil le permite să gestioneze mai ușor acestor situații, fără a-și compromite cariera. Ei pot lucra de acasă sau își pot ajusta programul pentru a putea fi alături de copii atunci când este necesar.

Impactul unui program flexibil asupra satisfacției angajaților

Satisfactia angajatilor este un aspect crucial pentru orice organizație care dorește să își păstreze oamenii pe termen lung, dar și pentru a-și motiva echipa. Un program flexibil poate crește semnificativ nivelul de satisfacție al angajaților, dar și implicarea acestora în activitatea de zi cu zi.

program flexibil 3

Un sondaj efectuat recent de Future Forum Pulse arată că flexibilitatea îmbunătățește retentia angajatilor, un efect asociat cu o satisfacție în muncă îmbunătățită. Angajații cu program fix au fost de 2,5 ori mai predispuși să caute un nou loc de muncă în următorul an, față de angajații care beneficiază de program flexibil. Potrivit sondajului, flexibilitatea este unul dintre cei mai mari factori determinanți ai satisfacției în muncă a unui angajat, după nivelul salarial.

Loialitatea angajatilor crește semnificativ

Atunci când sprijini angajații în gestionarea echilibrului intre viata profesionala si personala, ei devin mai loiali și mai dedicați organizației. Acest lucru contribuie de asemenea la scăderea ratei de demisie a angajaților și la o creștere în ceea ce privește rata de retentie. Sondajul menționat anterior arată că 93% dintre angajații de la birou doresc să aibă un cuvânt de spus despre când lucrează, în timp ce 81% dintre angajați doresc control asupra locului din care își desfășoară activitatea.

Mediul profesional joacă un rol important pentru angajați

Păstrarea oamenilor în interiorul organizației pe termen lung este una dintre preocupările continue ale departamentelor de HR. Un mediu profesional optim, în care există o cultură a flexibilității, reprezintă unul dintre pilonii nemonetari dintr-o strategie de retentie pe care o poți implementa în organizația ta.

Angajații devin mai productivi

De asemenea, angajații care beneficiază de un program flexibil tind să fie mai productivi și mai motivați în îndeplinirea sarcinilor. Ei apreciază faptul că organizația le înțelege nevoile și le oferă un mediu de lucru de care au nevoie pentru a-și rezolva problemele. Prin urmare, ei sunt mai dispuși să se implice în diferite proiecte și să-și arate recunoștința pentru înțelegerea pe care le-o acorzi.

În același studiu al celor de la Future Forum Pulse, se menționează că angajații cu program flexibil total au avut o productivitate cu 39% mai mare decât angajații fără acest beneficiu. De asemenea, sondajul a arătat că angajații cu program flexibil au fost cu 64% mai concentrați decât angajații cu un program fix.

Cum poți oferi un program flexibil de lucru?

Flexibilitatea oferită angajaților nu trebuie să fie un proces complicat sau costisitor. Există mai multe modalități de a implementa un astfel de program în compania ta:

  • Lucrul de la distanță: Dacă permiți angajaților să lucreze de acasă sau de la distanță în anumite zile sau pentru anumite proiecte, le oferi o flexibilitate care îi ajută semnificativ.
  • Ore flexibile: Permite angajaților să își aleagă orele de lucru, astfel încât să se potrivească cu nevoile personale.
  • Gestionarea timpului liber: Oferă posibilitatea de a lua zile libere plătite pentru a rezolva probleme personale sau de familie.
  • Comunicare deschisă: Facilitează comunicarea deschisă între angajați și manageri, astfel încât să se poată găsi soluții eficiente pentru nevoile individuale.

Descoperă avantajele unui program flexibil

Oferirea unui program de lucru flexibil angajaților nu este un beneficiu doar pentru aceștia, ci și pentru organizația ta. Angajații mulțumiți și loiali aduc beneficii semnificative, inclusiv o creștere a productivității și a ratei de retenție.Pentru părinții angajați, un program flexibil este esențial pentru a face față solicitărilor de la școală și pentru a se asigura că pot fi alături de copii în momentele importante.

Prin urmare, un program flexibil contribuie semnificativ la succesul organizației și la bunăstarea angajaților. Prin reimaginarea conceptului de program de lucru, răspunzi nevoilor unei lumi în continuă schimbare. Vrei să afli mai multe? Descarcă ebook-ul nostru, care îți oferă numeroase idei practice pe care le poți pune în aplicare rapid: Strategii de retenție într-o lume dinamică