Elaborează un plan de actiune pentru schimbările de pe piața muncii
plan de actiune 4

Elaborează un plan de actiune pentru schimbările de pe piața muncii

Elaborează un plan de actiune pentru schimbările de pe piața muncii

Lectură de 4 minute

Mediul de afaceri a avut parte de incertitudine în ultima perioadă, iar un plan de actiune pentru situațiile neprevăzute ajută companiile să le depășească mai ușor. Viitorul în ceea ce privește munca este ambiguu, iar organizațiile ce își doresc să treacă mai ușor peste eventuale dificultăți trebuie să fie pregătite din timp. Pentru performanță în managementul personalului, ia în calcul variante multiple de desfășurare a muncii în viitor și pregătește un plan de actiune pentru fiecare în parte.

Citește și:

» Metode de eficientizare pentru munca remote
» Importanta resurselor umane în contextul muncii de tip hibrid

Angajații vor tot mai multă flexibilitate în ceea ce privește programul de muncă și locul de unde lucrează. Dorința lor de a munci în sistem work from home este din ce în ce mai prezentă, pentru a avea parte de siguranță în contextul pandemic, dar și pentru a putea acorda mai mult timp vieții personale. De aceea, deschiderea companiilor către dorințele salariaților va rămâne un punct important de acum înainte.

Elaborarea unui plan de actiune pentru diverse scenarii

Prin analiza datelor de până acum pentru planificarea scenariilor, companiile pot crea un plan de actiune care sa se dezvolte pe parcurs. În acest scop, este nevoie de implicarea unui manager resurse umane pentru dezvoltarea unei strategii care poate fi adaptată la mai multe situații. Adaptabilitatea la schimbare este primordială în prezent pentru a avea succes în mediul de business. Companiile trebuie să se adapteze rapid oricăror scenarii, iar printr-un plan de actiune să creeze noi oportunități în medii în care incertitudinea este ridicată.

plan de actiune 2

Pentru a gestiona corect alte schimbări care vor apărea, trebuie învățate lecțiile din ultimii doi ani, care au dat peste cap piața muncii. Cine poate face asta, alături de dezvoltarea unui plan de actiune pentru viitoarele scenarii, va avea un avantaj în fața competiției. Declanșarea pandemiei a pus mediul de afaceri într-o situație în care a trebuit să ia decizii pe moment, fără să aibă prea mult timp de gândire. Pentru evitarea unor astfel de situații în viitor, este nevoie de o strategie bine structurată, care să fie de folos pentru orice eventualitate. Mai mult, un plan de actiune te ajută să identifici noi oportunități și să le valorifici în timp util.

Administrarea personalului, o nouă abordare

Unele lucruri cunoscute despre gestionarea afacerilor și administrarea personalului nu mai sunt valabile, cauza fiind circumstanțele externe neprevăzute. Dacă business-urile nu sunt pregătite cu un plan de actiune pentru diferite scenarii, acestea nu vor face față schimbărilor. Departamentul de resurse umane poate ajuta organizațiile să treacă peste dificultăți dacă este conectat la nevoile și cerințele de pe piață, dar și la modificările ce pot apărea pe plan intern.

Instrumentele digitale pentru administrare personal si salarizare ajută companiile să găsească soluții în timp util la situații neprevăzute. Tehnologia a făcut ca procedurile din zona resurselor umane să poată fi desfășurate mai eficient, prin programe care beneficiază de suportul unor specialiști. Un plan de actiune care este sprijinit de softuri performante va răspunde mult mai bine la schimbările viitoare de pe piața muncii.

Brandul de angajator capătă o importanță tot mai mare

În lupta pentru talentele de pe piața muncii, un brand de angajator solid îți poate aduce un avantaj important. Schimbările din ultima perioadă au făcut ca dorințele candidaților să crească în privința beneficiilor. Aceștia își doresc posibilitatea de a munci remote sau hybrid, programe care să se focuseze pe wellbeing și sănătate mintală sau alte beneficii extrasalariale. Află ce preferă specialiștii pe care vrei să-i atragi în compania ta și elaborează un plan de actiune pentru a reuși acest lucru. În afară de bonusuri, impactul social pe care îl are organizația ta poate să facă diferența.

Comunică deschis cu angajații și află perspectiva lor

plan de actiune 3

Personalul din compania ta îți poate oferi diverse insight-uri despre schimbările de pe piața muncii. O comunicare deschisă cu angajații tăi te poate ajuta în dezvoltarea unui plan de actiune, care să te ajute să ai cele mai bune soluții atunci când întâmpini diverse provocări pe piața de recrutare. Activitatea lor zilnică le poate forma o părere despre ce va urma în mediul profesional.

Adaptarea la schimbare este esențială pentru afacerile de succes și care își doresc să beneficieze de contribuția unor profesioniști pe termen lung. Incertitudinea în ceea ce privește viitorul este resimțită puternic în cadrul organizațiilor, acestea fiind nevoite să ia în calcul diverse scenarii referitoare la modul de lucru.

Un plan de actiune presupune pregătirea companiilor pentru situații care ar putea să le pună probleme, și găsirea celor mai bune soluții pentru a trece cu brio peste acestea. Luând în calcul imprevizibilitatea actuală din toate domeniile, pregătirea temeinică pentru diverse scenarii va fi una dintre preocupările importante ale specialiștilor HR în următorii ani.

semnatura-echipa-UCMS