Cum sunt influențate organizațiile de people analytics?
Cum sunt influențate organizațiile de people analytics?
Conceptul de people analytics este din ce în ce mai utilizat în mediul profesional, pentru a îmbunătăți performanța și implicarea angajaților, dar și pentru a obține informații relevante de bussiness. Dacă ar fi să-l definim, putem spune că people analytics utilizează analiza datelor privind problemele angajaților și ale candidaților, pentru a înțelege impactul acestora asupra obiectivelor de afaceri și pentru a evalua eficiența inițiativelor de resurse umane.
Citește și:
» Cum să oferi feedback constructiv oamenilor din organizație
» Cum să construiești un mediu de lucru sănătos în companie
Cuprins
Colectarea și analiza datelor, la baza people analytics
De asemenea, termenul de people analytics, cunoscut și sub numele de HR analytics, poate fi explicat ca fiind acțiunea de a colecta, analiza și raporta datele de resurse umane prin intermediul unei soluții digitale. Prin urmare, facilitează măsurarea impactului unui set de valori asupra performanței generale a afacerii, și luarea unor decizii pe baza datelor. People analytics este o abordare bazată pe date pentru procesele de administrare personal.
Date importante pentru îmbunătățirea procesului decizional
Utilizând people analytics, nu trebuie să mergi doar pe intuiție. Procedura le permite profesioniștilor din HR să ia decizii bazate pe date relevante și mai mult, people analytics ajută la testarea eficacității politicilor de resurse umane și a diverselor strategii.
Capacitatea de a utiliza datele în a lua decizii importante a devenit din ce în ce mai importantă pe parcursul ultimilor ani. Schimbările multiple de pe piața muncii, trecerea la munca remote sau la desfășurarea activității în sistem hibrid, au crescut necesitatea de a utiliza date pentru dezvoltarea unor strategii de business sau de recrutare si selectie.
În ce domenii te ajută people analytics?
Dacă dorești, spre exemplu, să analizezi impactul implicării angajaților asupra rezultatelor de business și a îndeplinirii obiectivelor, poți utiliza people analytics. Pentru o analiză precisă, poți lua în calcul datele din procesul de evaluarea performanței, dar și alte aspecte relevante. În acest fel, poți afla impactul pe care l-a adus implicarea angajaților asupra rezultatelor financiare și a atingerii unor obiective.
Domenii importante din sfera resurselor umane pot fi influențate de procesul de people analytics. Recrutarea, procedurile de evaluare personal și de training angajati sunt aspecte care beneficiază de pe urma unei analize amănunțite. Cu ajutorul people analytics există posiblitatea de a prevedea, într-o anumită măsură, ce angajați vor avea parte de o evoluție profesională rapidă.
De asemenea, te poate sprijini în identificarea angajaților care ar și-ar dori să părăsească compania, în funcție de anumite tipare de comportament. Aceste informații pot contribui la schimbarea unor proceduri interne și la deciziile de angajare. Prin urmare, utilizarea people analytics sprijină realizarea strategiilor pentru dezvoltarea companiei și dezvoltarea echipei de către departamentul de resurse umane.
Totuși, un studiu din anul 2017 al celor de la Rosslyn arată că doar 9% dintre persoanele cu funcții executive la nivel senior au încredere în calitatea datelor furnizate prin people analytics. De asemenea, potrivit unui studiu prezentat de crunchr.com, doar 22% dintre profesioniștii de HR consideră că organizațiile lor utilizează eficient people analytics. Mai mult, numai 32% dintre aceștia sunt de părere că pot realiza schimbări constructive bazate pe datele obținute prin people analytics.
Răspândirea conceptului în mediul profesional
Creșterea utilizării unor astfel de instrumente a dus la o piață mai competitivă, spun profesioniștii din domeniu. „Este de așteptat ca multe dintre funcțiile de HR de acum să aibă unele instrumente de people analytics bazate pe cloud”, spune Helen Poitevin, vicepreședinte și analist la firma de cercetare Gartner, specializată în tehnologii de resurse umane. „În multe cazuri, întrebarea a devenit cât de mult sunt dispuși să plătească pentru aceste instrumente”, mai spune aceasta.
În ciuda progreselor tehnologice, multe grupuri de HR încă se luptă să vină cu informații precise și în timp util din datele lor despre oameni. Pentru a genera o rentabilitate ridicată a investițiilor în tehnologie, datele care intră în sisteme trebuie să fie precise și actualizate, echipa care analizează datele are nevoie de o varietate de experiență în analiză, iar cei care iau decizii bazate pe date trebuie să aibă o experiență reală, spune Kathi Enderes, vicepreședinte al departamentului de talente și cercetare asupra forței de muncă în cadrul Deloitte Consulting.
Beneficiile conceptului de people analytics
Posibilele beneficii ale utilizării people analytics pot fi numeroase și includ următoarele:
Economisirea timpului
Angajarea, formarea și instruirea angajaților pot fi procese consumatoare de timp și nu întotdeauna contribuie direct la obiectivele strategice ale companiei. Conceptul de people analytics ajută specialiștii HR să se concentreze pe oamenii și programele care vor fi cele mai benefice, permițându-le să aloce mai mult timp acțiunilor generatoare de rezultate importante pentru companie, în general.
Îmbunătățirea productivității
People analytics poate fi aplicată datelor din sondajele de implicare a angajaților, pentru a ajuta la înțelegerea factorilor motivanți pentru aceștia, ori a aspectelor care le încetinește performanța. O astfel de analiză poate fi, de asemenea, utilizată pentru a înțelege tendințele de absenteism.
Îmbunătățirea retenției
Potențialul people analytics de a îmbunătăți experiența angajaților poate, la rândul său, să crească retentia angajatilor. Procedura îi poate informa pe specialiștii din echipa de HR despre motivele pentru care salariații sunt nemulțumiți, dezvăluind, de asemenea, și de ce angajații rămân în companie. Aceste analize pot ajuta organizațiile să identifice anumite probleme și să depună eforturi pentru remedierea lor, astfel încât să mențină membrii echipei mulțumiți și și să-i motiveze să rămână pe termen lung în companie.
Împărtășirea unor informații utile
Vizualizarea datelor obținute prin people analytics ajută la distribuirea angajaților unor rezultate pe care le pot înțelege. Atunci când angajații își pot vedea și înțelege datele de performanță în contextul obiectivelor de business, ei înțeleg mai ușor unde să-și îmbunătățească performanța.
Ajutor în luarea deciziilor
Analiza datelor oferă informații pe care oamenii le pot folosi pentru a lua decizii mai bune, bazate pe date relevante. Utilizarea people analytics permite departamentelor de HR să ia decizii mai puțin subiective și bazate pe emoții și, în schimb, se bazează mai mult pe statistici.
Sprijin pentru diferite acțiuni ale companiei
Conceptul de people analytics a devenit tot mai răspândit în domeniul resurselor umane pe parcursul ultimilor ani. Astfel de instrumente digitale sunt menite să ajute analiza specialiștilor, și nu să o înlocuiască. Pentru a utiliza people analytics într-un mod potrivit, va trebui să monitorizezi constant cum funcționează, și dacă sunt utilizate criterii relevante pentru businessul tău. În cele din urmă, people analytics permite organizațiilor să adune informații despre cea mai importantă resursă a sa, și anume oamenii care contribuie la succesul companiei.
Numeroase organizații au profitat de impactul pe care conceptul de people analytics îl are asupra dezvoltării companiei și în luarea unor decizii importante. Utilizarea unui astfel de mijloc de colectare a datelor poate fi de mare ajutor pentru companiile de pretutindeni, mai ales în contextul diferitelor forme de desfășurare a activității, pentru a înțelege mai bine ce metode sunt potrivite pentru gestionarea personalului.