Oferta Salariala | Criterii post-pandemie luate de organizații pentru salarii
oferta salariala

Ce criterii post-pandemie au luat organizațiile pentru oferta salariala?

Ce criterii post-pandemie au luat organizațiile pentru oferta salariala?

Lectură de 5 minute

Până de curând, locația companiei era un factor important în oferta salariala. Spre exemplu, un business localizat în capitala unei țări sau într-un oraș mare, oferea salarii mai mari pentru a acoperi costurile de trai. Între timp, a apărut pandemia care a schimbat puțin contextul de muncă. Situația a continuat pentru un timp destul de lung, astfel că acum oamenii preferă în majoritate munca remote, care poate fi realizată din orice loc, atâta timp cât ai o conexiune la Internet. Ce schimbări sunt acum în oferta salariala în unele organizații, când angajatul își poate alege singur costul vieții? Remunerația primită este unul dintre cele mai importante aspecte pentru mulți candidați, astfel că este o discuție importantă.

Citește și:

» Managementul performantei în contextul muncii hibrid
»
Cum contribuie cultura companiei pe piața de recrutare?

Opțiunile luate în considerare de companii pentru oferta salariala

Schimbările din societate și implicit din mediul profesional au fost numeroase în ultimii trei ani, motiv pentru care politica de resurse umane a multor companii a fost reorganizată. Printre activitățile desfășurate de către departamentul de resurse umane se numără calcularea salariului, dar și transmiterea ofertei salariale către candidați sau angajați, în cazul unor schimbări, cum ar fi modul în care muncesc. În cele ce urmează, vă vom prezenta care sunt criteriile folosite de unele companii pentru a stabili oferta salariala, utilizând factori precum locația companiei și a angajatului.

Cazul în care locația nu este luată în calcul

În prezent, fie că o companie activează în domeniul producției sau în industria tehnologică, candidații pot fi în cele mai multe dintre cazuri, de oriunde. Luând în considerare aceste lucruri, oferta salariala este bazată pe valorea pe care angajatul o aduce companiei, indiferent de locul în care se află. Fie că cineva muncește în format hibrid, de la birou sau doar prin telemunca, persoana va fi recompensată în funcție de munca prestată. Prin urmare, o astfel de abordare referitoare la oferta salariala este luată în considerare în continuare de unele organizații.

Publicația Wall Street Journal a scris despre faptul că organizațiile Reddit Inc. și Zillow Group Inc. au făcut o schimbare pentru retentia angajatilor, și pentru a avea un avantaj pe piața muncii. Mutarea presupune menținerea salariilor relativ mari ale angajaților care se mută și muncesc de la distanță, și adoptarea unui anumit barem pentru noii angajați.

Reddit a împărtășit printr-un mesaj intern modalitatea de lucru pe termen lung la nivel de companie: „Privind în perspectivă, dorim să venim în întâmpinarea nevoilor angajaților noștri, astfel încât aceștia să poată munci cât mai bine, mai ales într-o perioadă de incertitudine. Și pe măsură ce ne îndeplinim misiunea de a crea apartenență pentru toată lumea, dorim ca Reddit să fie poziționat ca o forță de muncă la fel de diversă precum ecosistemul său de comunități și utilizatori.” Prin urmare, compania oferă angajaților „flexibilitatea de a explora locul în care lucrează: la birou, de la distanță sau o combinație a celor două”.

Posibilități multiple de angajare

În cazul în care această tendință se va menține, va fi un avantaj pentru candidați. Ideea de a nu fi nevoie să locuiască în apropierea biroului și ocazia de a aplica pentru un rol oriunde în lume, va schimba permanent oportunitățile de angajare. O persoană care trebuie să locuiască într-o regiune care nu oferă o varietate de locuri de muncă, nu mai trebuie să se limiteze cu ce este disponibil la nivel local. Atunci când companiile sunt deschise să angajeze oameni de pretutindeni, se deschid noi perspective.

Locația companiei este luată în considerare pentru oferta salariala

Ca parte a programului de revenire la birou după pandemie, compania Google a spus că va lua în considerare ca salariile să varieze în funcție de locație. Pentru angajații care își desfășoară activitatea de la sediul din California, oferta salariala va fi superioară față de cei care lucrează de la distanță, din orice localitate. Însă, situația poate sta și invers. De exemplu, un angajat care lucrează într-o firmă dintr-o localitate mai mică, unde costul vieții este mai redus, își poate dori să lucreze de acasă dintr-un oraș mai costisitor. Cum își va ajusta în acest caz respectivul business, oferta salariala?

Oferta salariala este ajustată în funcție de mai mulți factori

O altă soluție abordată este una hibridă, în care se ia în considerare atât locația, cât și media salarială la nivel național pentru locurile de muncă, mai ales pentru cele căutate intens, care pot fi făcute și de la distanță. Fenomenul intitulat ”Marea Demisie” a făcut ca unele companii să facă eforturi financiare suplimentare pentru a-și păstra profesioniștii în companie, din cauza nivelului de competitivitate de pe piața de recrutare și a unor beneficii extrasalariale oferite de alte organizații.

Cei care trebuie să lucreze de la sediul companiei, fie zilnic, sau doar câteva zile pe săptămână, vor trebui să locuiască în apropiere, iar oferta salariala ar trebuie să le acopere aceste costuri. În schimb, angajații care își pot desfășura activitatea de oriunde, nu vor dori un salariu mai mic doar pentru că au costuri de trai mai scăzute.

Transparență în privința salariilor de la început

Este recomandată o claritate în trasmiterea informațiilor despre oferta salariala către angajat și a modificărilor care pot apărea pe parcurs. Totodată, vorbește cu angajații tăi despre oportunitățile de lucru la distanță. În ceea ce privește reducerea costurilor, dacă un angajat lucrează doar de la distanță, nu mai există costuri cu acel angajat privind munca la birou. Astfel, poate fi ajustată oferta salariala sau pot fi crescute beneficiile angajatilor.

Oferta salariala personalizată

Pe măsură ce lucrurile evoluează, cel mai important lucru este păstrarea atenției pentru a observa care este metoda potrivită, în funcție de strategia companiei, posibilități și preferințele angajaților. Dacă ai dificultăți în privința angajării sau a păstrării oamenilor în organizație, unul din aspectele care ar putea avea nevoie de ajustări este oferta salariala. Adaptarea la schimbările de piață poate fi un lucru util, benefic companiei pentru o dezvoltare continuă. Schimbările apărute în Statele Unite, spre exemplu, ar putea fi tot mai răspândite, însă rămâne de văzut când și în ce măsură.

Comunicarea cu angajatii, esențială în acest proces

Modul în care va fi ajustată oferta salariala în funcție de criteriile prezentate mai sus, va avea un impact pe termen lung asupra culturii companiei. Indiferent de strategia aleasă, comunicarea la timp a schimbărilor este importantă. Decizia de a oferii salarii în funcție de locație sau nu, are un impact direct asupra stilului de viață al oamenilor din organizație. Transparența cu privire la planurile de viitor îi va ajuta pe angajați să se poată pregăti pentru viitor, astfel încât să ia cea mai bună decizie pentru ei. Având în vedere oportunitățile numeroase de a munci remote, oferta salariala a companiilor de la nivel global poate fi un factor determinant pe o piață tot mai competitivă.

semnatura-echipa-UCMS