Munca remote | Metode de eficientizare pentru munca remote
munca remote 4

UPDATE. Metode de eficientizare pentru munca remote

UPDATE. Metode de eficientizare pentru munca remote

Lectură de 5 minute

Munca remote a devenit o obișnuință în ultimii ani, fiind o modalitate de lucru care va rămâne prezentă pentru o perioadă îndelungată de timp. Pentru cele mai multe companii, telemunca a reprezentat o noutate, astfel că a fost nevoie să se adapteze din mers. Site-ul intuition.com notează faptul că 48% dintre angajați au continuat să lucreze acasă după pandemie. Aceeași sursă menționează că 78% dintre angajații care muncesc de acasă doresc își doresc să lucreze la fel în continuare pentru a evita distragerile.

Organizarea timpului a devenit mai dificilă în munca remote, iar unele sarcini de lucru au devenit mai greu de îndeplinit din cauza spațiului de lucru limitat ori a altor inconveniente. Organizațiile și angajații din organigrama lor s-au obișnuit cu munca remote, iar pe parcus au găsit diverse metode pentru eficientizarea activitatii.

Citește și:

» Cum să creezi un mediu potrivit pentru angajați în sistemul de munca la distanta
» Descarcă gratuit ebook-ul și află cum poți efectua pontajul salariatilor în telemuncă cu True Work from Home

Colaborare optimizată între angajații care muncesc remote și departamentul IT

În cazurile în care personalul muncește în sistem work from home, există riscuri crescute pentru întreruperea conexiunii de internet sau pentru apariția altor obstacole legate de tehnologie. De aceea, sprijinul specialiștilor IT în munca remote are o importanță semnificativă. Stabilirea unor proceduri clare, prin care problemele tehnice să-și găsească o rezolvare rapidă, dar și care să ajute la preîntâmpinarea lor, contribuie la un flux normal de lucru. Instruirea personalului în acest sens îi va pregăti să rezolve rapid situațiile neprevăzute.

Pune accent pe securitatea datelor și pe procese rapide

Menținerea dispozitivelor necesare pentru munca remote în condiții optime de funcționare va ajuta la prevenirea dificultăților în realizarea sarcinilor zilnice. Pregătirea angajaților pentru orice situație, indiferent de locul din care își desfășoară activitatea, este esențială pentru companiile ce pun accent pe securitatea datelor și pe performanță. În plus, un soft resurse umane prin care să poată fi administrate documentele rapid te ajută să-ți crești eficiența internă. Dacă este integrat cu o semnatura digitala, semnarea documentelor se va realiza într-un timp foarte scurt.

Interacționează în mod constant cu angajații

Din cauza faptului că își desfășoară activitatea de la distanță, unii angajați se pot simți izolați de departamentul din care fac parte sau de manageri. Aceștia pot întâmpina dificultăți în a colabora la un anumit proiect, fiind mult mai eficienți când lucrau împreună cu echipa lor de la birou, decât prin munca remote. De asemenea, fără o interacțiune constantă cu managerul, nu mai primesc feedbackul de care au nevoie pentru a-și îmbunătăți munca și pentru a fi motivați. Prin urmare, alocă-ți timp pentru a-ți arăta aprecierea față de  angajați, dar și pentru a schimba opinii cu aceștia. Astfel de acțiuni pot avea efecte benefice semnificative asupra eficienței în munca remote.

munca remote 2

Recunoașterea meritelor angajaților este realizabilă și prin acordarea unor bonusuri. Totodată, o apreciere colectivă din partea echipei sau oportunități de dezvoltare profesionala pot avea un efect pozitiv major asupra angajaților care muncesc remote. Aceste metode ajută la dezvoltarea unei culturi organizaționale puternice și la motivarea personalului, lucruri care pot avea de suferit atunci când munca remote reprezintă prinicpala modalitate prin care companiile își desfășoară activitatea.

Clarifică așteptările pe care le ai de la echipă

Este important să clarifici așteptările în ceea ce privește planificarea și finalizarea proiectelor. Ajustează aceste așteptări dacă apar anumite stagnări sau situații speciale, care împiedică îndeplinirea anumitor sarcini în termenul stabilit inițial. Comunicarea cu angajatii într-un mod eficient ajută orice companie să aibă un flux de lucru optim, mai ales atunci când munca remote este preponderentă.

Gestionarea timpului în telemuncă

Timpul necesar pentru realizarea unor activități poate fi diferit în munca remote față de cea de la sediul companiei. Un feedback constructiv sau sprijin pentru depășirea unor obstacole tehnologice poate veni cu întârziere, sau pot să apară alte cauze pentru întârzierea finalizării anumitor sarcini. Pentru eficientizarea timpului când echipa lucrează de acasă, îți recomandăm să iei în considerare următoarele aspecte:

  • Asigură-te că toți angajații știu să folosească cu succes aplicațiile și echipamentele puse la dispoziție;
  • Învață membrii echipei cum să urmărească progresul proiectelor în care sunt angrenați, atunci când este vorba de un proiect la comun;
  • Oferă ajutor angajaților în a-și dezvolta abilitățile de multitasking;
  • Sfătuiește personalul să ceară ajutor sau să delege anumite sarcini unor colegi care sunt mai bine pregătiți în acest domeniu, pentru ca acestea să nu stagneze;
  • Acordă sfaturi angajaților despre cum pot să rămână concentrați în munca remote și să evite distragerea către alte activități de acasă.

Spațiu de lucru confortabil și gestionarea emoțiilor

Mai mult, poți în lua considerare anumite beneficii extrasalariale, care să includă și fonduri pentru amenajarea spațiului de lucru de la domiciliu. Confortul din propria locuința pentru a desfășura munca remote este foarte important în creșterea eficienței angajaților. Acest aspect merită o atenție deosebită cu atât mai mult dacă ținem cont de realitatea actuală, care ne spune că munca remote va fi folosită pentru mult timp de acum înainte.

Alte metode pentru creșterea eficienței angajaților în telemuncă se îndreaptă spre zona de wellbeing. Un angajat va fi mai productiv dacă poate gestiona ușor stresul și emoțiile care apar în activitatea profesională. De aceea, dacă le oferi acces la materiale educative despre bunăstarea proprie sau ședințe gratuite de consiliere, vor afla cum să se descurce mai bine atunci când se simt copleșiți în munca remote.

O pauză sau o plimbare scurtă în aer liber la momentul potrivit poate avea efecte benefice pentru reducerea nivelului de stres și pentru o productivitate crescută. Conform unui sondaj prezentat de Apollo Technical, 37% dintre angajații care lucrează remote au spus că luarea unor pauze regulate este metoda cea mai bună de a rămâne productivi.

True Work from Home, o soluție eficientă pentru pontajul angajaților în munca remote

munca remote 3

Atunci când angajații lucrează în sistem hibrid, una dintre provocările specialiștilor de resurse umane este gestionarea pontajului. Personalul poate alege să-și desfășoare munca în regim remote, sau de la sediul companiei. Pentru stabilirea programului și a modalității de lucru, este nevoie de comunicare între mai multe departamente, lucru care de multe ori se realizează cu dificultate și consumă mult timp pentru fiecarte parte implicată.

Pontajul angajaților poate fi gestionat mult mai eficient cu modulul True Work from Home din cadrul aplicației True HR. Folosind această soluție, angajații se pot mai organiza ușor și își pot planifica în avans modalitatea în care doresc să lucreze, în funcție și de locația colegilor.

Fără a mai fi nevoie de schimburi de mailuri cu managerul de HR sau cu alti membrii din echipă, angajații pot solicita să își efectueze munca remote pentru un anumit număr de zile, în funcție de restricțiile setate de fiecare companie. Cererea se aprobă doar dacă sunt îndeplinite anumite condiții, fapt ce reduce la minimum timpul necesar pentru această operațiune.

Rămâi mereu pregătit pentru situațiile imprevizibile

Munca remote a venit cu multe elemente necunoscute pentru mediul profesional. Treptat, au apărut soluții pentru gestionarea activității cu succes. Viitorul este în continuare imprevizibil, însă o componentă care va rămâne prezentă pentru mult timp înainte este munca remote. Cu metodele potrivite, eficiența din rândul companiilor poate fi ridicată și în această situație. O organizație care se preocupă în mod de regulat de creșterea productivității în diferite scenarii de muncă va avea succes pe termen lung.

Îți dorești un program intuitiv prin care să gestionezi pontajul angajaților din compania ta, atunci când își desfășoară munca remote sau în sistem hibrid? Soluția True Work from Home, dezvoltată de UCMS by AROBS, simplifică activitatea angajaților și a specialiștilor de resurse umane în acest sens. Programează acum un demo gratuit alături de specialiștii noștri!