Munca Hibrid | Cum se va desfășura munca hibrid în anul 2022

Cum se va desfășura munca hibrid în anul 2022?

munca hibrid

Cum se va desfășura munca hibrid în anul 2022?

După doi ani în care munca hibrid a fost predominantă, tot mai mulți angajați își doresc să continue să lucreze în acest format. Totodată, un program de lucru flexibil se află printre cerințele candidaților atunci când sunt în căutarea unui nou loc de muncă. Astfel, companiile încearcă să intre pe piața de recrutare oferind beneficii extrasalariale motivante, prin care să devină mai atractive în rândul profesioniștilor pe care doresc să-i angajeze.

Munca hibrid este prezentă în continuare în cadrul organizațiilor, atât pentru a menține angajații în siguranță în timpul activității profesionale, dar și pentru a le oferi acestora flexibilitatea necesară. De aici, putem spune că această modalitate de lucru rămâne o prioritate pentru oameni, fiind considerată noua normalitate în mediul profesional. În rândurile următoare, vom prezenta importanța muncii hibrid, cum se poate desfășura ea într-un mod eficient, dar și de ce alte aspecte ar trebui să țină cont angajatorii.   

Citește și:

» Companiile care oferă joburi flexibile, în topul preferințelor candidaților
» De ce să folosești o soluție de onboarding digital?

Munca hibrid, un mod de lucru care va rămâne

Într-un fel sau altul, munca hibrid va rămâne o constantă de acum înainte în mediul profesional pentru o perioadă îndelungată. De aceea, organizațiile au nevoie de un plan pentru a gestiona cât mai eficient acest format de lucru, cu scopul de a avea un business productiv, dar și pentru a menține echipa închegată și pentru a putea transmite mult mai ușor cultura organizațională. Munca hibrid poate fi mai complicată decât munca la distanta implementată ca o formă de lucru pentru toți angajații.

Liderii organizațiilor trebuie să găsească cea mai bună modalitate de funcționare pentru acest sistem, și să afle răspunsul la câteva întrebări despre munca hibrid. Printre acest întrebări putem aminti următoarele: Pentru ce tipuri de activități profesionale este mai potrivită munca la birou decât întâlnirile virtuale? Cum poate fi echilibrată experiența între cei care lucrează de la sediul companiei și cei care nu? Ce zile sunt mai potrivite pentru a chema angajații la birou? Comunicarea cu angajatii de la distanță poate fi la fel de eficientă ca și cu aceia de la birou?

Importanța posibilității unui sistem de lucru mixt

Munca hibrid nu este un concept nou, dar în timpul pandemiei și-a schimbat importanța de la un lucru util sau „nice to have”, la unul obligatoriu pentru majoritatea organizațiilor, unde a fost posibil. De asemenea, este un sistem de desfășurare a activității necesar pentru a păstra oamenii în companie, în contextul noului fenomen denumit de specialiști „Marea Demisie” (The Great Resignation).

munca hibrid 2

Munca hibrid desfășurată într-un mod eficient presupune autonomie pentru angajați, flexibilitatea muncii și performanță ridicată din partea tuturor departamentelor din organigrama unei firme. O cultura organizationala sănătoasă contribuie la aceste aspecte, iar compania se poate dezvolta astfel în mod constant. Un studiu din anul 2021 al celor de la Accenture arată faptul că 63% dintre companiile mari și în creștere au adoptat deja modele de muncă din orice locație.

În plus, 85% dintre oamenii care care simt că pot fi productivi de oriunde spun că plănuiesc să rămănă în cadrul companiei pentru o perioadă lungă de timp. Retentia angajatilor este unul dintre cele mai discutate subiecte în ultima vreme, iar munca hibrid pare că reprezintă un avantaj semnificativ care poate fi oferit salariaților pentru a-i menține în cadrul organizației.

Aspecte importante pentru munca hibrid în anul 2022

După o perioadă de timp îndelungată de când munca hibrid a fost implementată, au fost observate mai multe lucruri esențiale pentru a avea parte de eficiență și o colaborare optimă în acest format. „A avea o comunitate la locul de muncă este vital. Oamenii, pe parcursul ultimilor doi ani, în care au lucrat diferit, s-au simțit deconectați. Dar 2022 este un nou început și oamenii își doresc acea stabilitate. Acum, companiile trebuie să-și reimagineze calea de urmat și să aducă elemente de noutate în comunitatea lor”, spune Niamh Graham, vicepreședinte senior al departamentlui Global Human Experience de la compania Workhuman.

Întâlniri la locul de muncă între angajați

În acest sens, este importantă planificarea unei zile în fiecare lună sau săptămână în care anumite departamente sau mai mulți angajați să vină la sediul companiei. Scopul acestor întâlniri este de a munci mai eficient pentru un anumit proiect, de a menține o conexiune între oameni, dar și pentru a participa la anumite sesiuni de training angajati. De asemenea, o reunire a echipelor la birou poate fi o bună oportunitate pentru ca fiecare să acorde feedback celorlalți și să descopere ce poate fi îmbunătățit în colaborarea din munca hibrid.

Spațiu de lucru optim la domiciliu

munca hibrid 3

De asemenea, le poți da sfaturi angajaților despre amenajarea spațiului de lucru de acasă pentru a avea productivitate ridicată și pentru a nu le fi distrasă prea mult atenția. În aceste scopuri, ar avea nevoie de un spațiu de lucru liniștit, dedicat special pentru programul de lucru, după posibilități. De asemenea, îi poți sprijini cu toate instrumentele tehnologice necesare pentru a-și desfășura activitatea cu ușurință, dar și să încurajezi angajații să ia pauze și atunci când muncesc de acasă.

Totodată, pentru modalitatea de lucru work from home, poți acorda bonusuri pentru ca salariații să-și creeze un spațiu comod de lucru, prin achiziția unor scaune de birou confortabile sau a altor piese de mobilier.

Instrumente digitale în cadrul organizației

Pentru ca munca hibrid să funcționeze la nivelul dorit, digitalizarea proceselor interne este un sprijin considerabil. Asigură-te că în cadrul companiei tale este prezentă tehnologia potrivită pentru a susține munca hibrid, astfel încât oamenii din companie să-și eficientizeze timpul de lucru pentru a lucra mai mult la obiectivele de business. Unele companii au început procesul de transformare digitală înaintea pandemiei, altele odată cu începutul ei, iar tot mai multe organizații încep să înțeleagă necesitatea acesteia pentru a avea succes pe termen lung.

În cercetarea efectuată de Sage Advice, denumită „HR in 2030”, Gemma Dale, autor și HR Professional, spune: „Dacă previziunile actuale privind un viitor mai flexibil se vor concretiza, atunci tehnologia va juca un rol cheie, deoarece munca hibrid de succes este într-adevăr viabilă doar cu o tehnologie performantă.”

Munca hibrid adaptată pe nevoile angajaților

mod de lucru hibrid

Unii angajați își doresc să lucreze mai mult de la birou, iar alții vor posibilitatea de a munci cât mai mult de acasă. În acest context, pentru a îndeplini preferințele lor și pentru a-i menține implicați și mulțumiți de mediul profesional, munca hibrid adaptată pe nevoile lor este o soluție eficientă. „Companiile care se vor concentra pe o experiență la locul de muncă – indiferent de unde – vor obține o implicare mai bună a angajaților și o profitabilitate mai bună”, spune de asemenea Niamh Graham de la Workhuman.

Un plan bine stabilit, o comunicare eficientă și înțelegerea nevoilor oamenilor sunt elemente esențiale când vorbim de succesul unei companii unde este implementată munca hibrid. Desigur, cultura care se regăsește în interiorul organizației este de asemenea un factor determinant pentru ca business-ul să se dezvolte permanent.

Gestionează programul angajaților în munca hibrid cu True Work From Home

Pentru o organizare eficientă a programului angajaților, alege modulul True Work From Home, inclus în aplicația True HR, un soft resurse umane performant. Funcționalitatea permite angajaților să-și planifice în avans modul în care vor lucra, în funcție și de programul colegilor.

În contextul în care munca hibrid este prezentă, softul are o utilitate ridicată deoarece ajută la stabilirea cu ușurință a locației fiecărui angajat. Oamenii din companie pot trimite cereri de telemuncă, care vor fi aprobate automat în cazul în care condițiile de validare sunt îndeplinite. Astfel, nu mai este nevoie de intervenția specialistului HR sau a managerului de departament.

Îți dorești să afli mai multe despre modulul True Work From Home? Programează un demo gratuit cu specialiștii UCMS by AROBS, iar aceștia îți vor arăta particularitățile softului și cum răspunde nevoilor tale. Începe transformarea digitală a organizației tale cu soluții rapide și intuitive!

semnatura-echipa-UCMS