Cum să gestionezi eficient munca hibrid din compania ta
munca hibrid 4

Cum să gestionezi eficient munca hibrid din compania ta

Cum să gestionezi eficient munca hibrid din compania ta

Lectură de 5 minute

După mai mulți ani în care munca hibrid a fost predominantă, majoritatea angajaților își doresc să continue să lucreze astfel. De asemenea, cei mai mulți candidați de pe piața muncii vor un program de lucru flexibil atunci când caută un nou loc de muncă. Companiile își adaptează oferta de pe piața de recrutare oferind un sistem hibrid de muncă și beneficii extrasalariale motivante, prin care să devină mai atractive în rândul profesioniștilor pe care doresc să-i angajeze.

Munca hibrid a devenit o normalitate la nivel global

După ce munca hibrid a fost necesară pentru a menține pe toată lumea în siguranță în timpul pandemiei, acest mod de lucru a rămas implementat și după încetarea ei, fiind considerată noua normalitate. În rândurile următoare, vom prezenta importanța muncii hibrid în anii următori, cum se poate desfășura într-un mod eficient, dar și aspectele care merită o atenție specială din partea ta.

Citește și:

» UPDATE. Metode de eficientizare pentru munca remote
»
UPDATE. Dezvoltă modalități de comunicare eficienta în companie

Ce provocări a adus munca hibrid?

Într-un fel sau altul, munca hibrid va rămâne prezentă pentru o perioadă îndelungată. De aceea, organizațiile au nevoie de un plan pentru a gestiona acest format de lucru cât mai eficient, cu scopul de a avea un business productiv, dar și pentru a menține echipa închegată și pentru a transmite mult mai ușor cultura organizațională. Munca hibrid poate fi mai complicată decât munca la distanta, implementată ca o formă de lucru pentru toți angajații.

Cum afli modul optim de desfășurare al muncii hibrid?

Pentru a identifica cea mai bună modalitate de funcționare pentru acest sistem, află răspunsul la câteva întrebări despre munca hibrid. Dintre aceste întrebări putem aminti următoarele:

  • Pentru ce tipuri de activități profesionale este mai potrivită munca la birou decât întâlnirile virtuale?
  • Cum poate fi echilibrată experiența între cei care lucrează de la sediul companiei și cei care nu?
  • Ce zile sunt mai potrivite pentru a chema angajații la birou?
  • Comunicarea cu angajatii de la distanță poate fi la fel de eficientă ca și cu aceia de la birou?

Importanța posibilității unui sistem de lucru mixt

munca hibrid 2

Munca hibrid nu este un concept nou, dar în timpul pandemiei și-a schimbat importanța de la un lucru util sau „nice to have”, la unul obligatoriu pentru majoritatea organizațiilor, unde a fost posibil. De asemenea, este un sistem de desfășurare a activității necesar pentru a păstra oamenii în companie, în contextul fenomenului denumit de specialiști „Marea Demisie” (The Great Resignation).

Munca hibrid desfășurată într-un mod eficient presupune autonomie pentru angajați, flexibilitatea muncii și performanță ridicată din partea tuturor departamentelor din organigrama unei firme. O cultura organizationala sănătoasă contribuie la aceste aspecte, iar compania se poate dezvolta în mod constant.

Ce spun studiile despre munca hibrid?

Un studiu din anul 2021 al celor de la Accenture arată faptul că 63% dintre companiile mari și în creștere au adoptat deja modele de muncă din orice locație. De asemenea, potrivit unui raport publicat de Gallup în februarie 2023, 52% dintre angajați lucrau pe baza unui model hibrid.

Nu în ultimul rând, studiile recente arată că aproximativ 67% dintre angajați își doresc un stil de lucru hibrid. Motivele sunt: productivitate crescută, eficiența îmbunătățită, control asupra locației și a programului, și un echilibru mai bun între viața profesională și cea privată.

Posibilitatea de a-și realiza munca hibrid reprezintă un beneficiu important pe care îl poți oferi oamenilor, pentru ca retentia angajatilor din compania ta să fie la nivelul pe care ți-l dorești.

Cum planifici munca desfășurată la birou?

Dacă munca hibrid este implementată în compania ta, este important să planifici zilele din fiecare lună sau săptămână în care anumite departamente sau mai mulți angajați vin la sediul companiei. Scopul acestor întâlniri este de a munci mai eficient pentru un anumit proiect, de a menține o conexiune între oameni prin diferite activități comune, dar și pentru a participa la anumite sesiuni de training angajați. De asemenea, o reunire a echipelor la birou este o oportunitate pentru ca fiecare să acorde feedback constructiv celorlalți și să descopere ce poate fi îmbunătățit în colaboarea din munca hibrid.

Oferă sfaturi despre organizarea spațiului de lucru de acasă

munca hibrid 3

Pentru ca oamenii să-și desfășoare eficient activitatea de acasă, le poți oferi sfaturi despre amenajarea spațiului de lucru. Cu o organizare optimă, pot avea o productivitate ridicată și pot evita mai ușor lucrurile care să le distragă prea mult atenția. În aceste scopuri, ar avea nevoie de un spațiu de lucru liniștit, dedicat special pentru programul de lucru, după posibilități.

Facilitează desfășurarea muncii de acasă

De asemenea, îi poți sprijini cu toate instrumentele tehnologice necesare pentru a-și desfășura activitatea cu ușurință, dar și să-i încurajezi să ia pauze și atunci când muncesc de acasă. Totodată, pentru modalitatea de lucru work from home, poți acorda un buget pentru ca salariații să-și creeze un spațiu comod de lucru, prin achiziția unor scaune de birou confortabile sau a altor piese de mobilier.

Instrumente digitale sunt foarte importante

mod de lucru hibrid

Pentru ca munca hibrid să funcționeze la nivelul dorit, digitalizarea proceselor interne este un sprijin considerabil. Asigură-te că în cadrul companiei tale este prezentă tehnologia potrivită pentru a susține munca hibrid, astfel încât oamenii din companie să-și eficientizeze timpul de lucru. Unele companii au început procesul de transformare digitală înaintea pandemiei, altele odată cu începutul ei, iar tot mai multe organizații încep să înțeleagă necesitatea acesteia pentru a avea succes pe termen lung.

În cercetarea efectuată de Sage Advice, denumită „HR in 2030”, Gemma Dale, autor și HR Professional, spune: „Dacă previziunile actuale privind un viitor mai flexibil se vor concretiza, atunci tehnologia va juca un rol cheie, deoarece munca hibrid de succes este într-adevăr viabilă doar cu o tehnologie performantă.”

Adaptează munca hibrid pe nevoile angajaților

Unii angajați își doresc să lucreze mai mult de la birou, iar alții vor posibilitatea de a munci cât mai mult de acasă. În acest context, pentru a îndeplini preferințele lor și pentru a-i menține implicați și mulțumiți de mediul profesional, o soluție eficientă este să adaptezi munca hibrid pe nevoile lor.

„Companiile care se vor concentra pe o experiență la locul de muncă – indiferent de unde – vor obține o implicare mai bună a angajaților și o profitabilitate mai bună”, spune Niamh Graham, vicepreședinte senior al departamentlui Global Human Experience de la Workhuman.

Ia în considerare mai mulți factori

Un plan bine stabilit, o comunicare eficienta și înțelegerea nevoilor oamenilor sunt elemente esențiale când vorbim de succesul unei companii unde este implementată munca hibrid. Desigur, cultura care se regăsește în interiorul organizației este de asemenea un factor determinant pentru ca businessul să se dezvolte permanent.

Gestionează programul angajaților în munca hibrid cu True Work From Home

Pentru o organizare eficientă a programului angajaților, alege modulul True Work From Home, inclus în sistemul True HR, un soft resurse umane performant. Funcționalitatea permite angajaților să-și planifice în avans modul în care vor lucra, luând în considerare și programul colegilor.

În munca hibrid, softul are o utilitate ridicată, deoarece ajută la stabilirea cu ușurință a locației fiecărui angajat. Oamenii din companie pot trimite cereri de telemuncă, care vor fi aprobate automat în cazul în care îndeplinesc condițiile de validare. Astfel, nu mai este nevoie de intervenția specialistului HR sau a managerului de departament.

Îți dorești să afli mai multe despre modulul True Work From Home? Programează un demo gratuit cu specialiștii UCMS by AROBS, pentru a afla particularitățile softului și modul în care răspunde nevoilor tale. Începe transformarea digitală a organizației tale cu soluții rapide și intuitive!