Motivarea Personalului | Strategii pentru motivarea personalului
motivarea personalului

Ce strategii poți utiliza pentru a crește motivarea personalului?

Ce strategii poți utiliza pentru a crește motivarea personalului?

Lectură de 4 minute

Motivarea personalului este un aspect esențial pentru succesul oricărei companii, deoarece angajații motivați sunt mai eficienți și mai productivi. Aceștia au un nivel ridicat de implicare în activitatea profesională, și își doresc constant să învețe lucruri noi. Prin urmare, atât ei cât și organizația pentru care lucrează se pot dezvolta mai repede, aspect care le facilitează îndeplinirea obiectivelor.

Citește în continuare acest articol pentru a afla mai multe detalii despre diverse strategii pe care le poți utiliza pentru a crește motivarea personalului din compania ta.  

Citește și:

Doar 15% din angajați sunt motivați

Un studiu recent efectuat de Gallup a arată faptul că, la nivel global, numai 15% din angajați se simt motivați la locul de muncă. Mai mult, în ceea ce privește Europa, statisticile arată că doar 10% dintre angajați sunt motivați, în comparație cu 33% în Statele Unite. Motivarea personalului pare a fi o provocare serioasă pentru multe companii, fapt pentru care implementarea unor strategii corecte pentru creșterea motivației este importantă.

Atunci când angajații sunt motivați și au un nivel ridicat de implicare în activitatea zilnică, aceștia sunt mai eficienți și mai productivi, ceea ce aduce rezultate îmbunătățite pentru companie. Conform celor de la Haiilo, companiile în care angajații sunt motivați au parte de o profitabilitate cu 21% mai mare.

Încurajează-i să-și exprime nemulțumirile și ideile

Comunicarea deschisă este importantă pentru a crește motivarea personalului din organizația ta. De aceea este util să creezi un mediu profesional în care angajații să se simtă confortabil să împărtășească idei și să ofere sugestii. Încurajează-i să-și exprime nemulțumirile și ideile care pot îmbunătăți modul de lucru existent. O astfel de comunicare deschisă poate ajuta la eliminarea tensiunilor din cadrul echipei și la o organizare optimă a activității profesionale.

Acordă feedback constructiv pentru a-i face pe angajați să se simtă apreciați

motivarea personalului 2

Oferă periodic angajaților feedback constructiv pentru a le îmbunătăți moralul și pentru a le facilita creșterea performanței. Aprecierea arătată angajaților pentru munca depusă, alături de împărtășirea unor sugestii concrete pentru a-și îmbunătăți performanțele contribuie semnificativ la motivarea personalului.

Potrivit celor de la TeamStage, 39% dintre angajați se simt subapreciați, iar 77% ar fi dispuși să fie mai implicați în munca lor mult dacă ar primi mai multă recunoștință. Acordă feedback constructiv pentru a-i face pe angajați să se simtă valorizați și pentru a-i motiva să-și îmbunătățească abilitățile.

Oferă beneficiile de care angajații au nevoie

Alături de un mediu de lucru deschis și sigur, și de feedbackul acordat, un aspect care ajută la motivarea personalului este legat de recompensarea angajatilor. Spre exemplu, un pachet de beneficii extrasalariale personalizate în funcție de preferințele angajaților poate fi un factor important în ceea ce privește motivarea lor. Beneficiile oferite pot ajuta la creșterea satisfacției angajaților și la îmbunătățirea performanțelor lor.

Identifică obiectivele profesionale pe care le au oamenii din echipa ta

Strategiile eficiente pentru motivarea personalului se îndreaptă și în zona de dezvoltare individuală a angajaților. Este important să descoperi ce obiective profesionale au oamenii din echipa ta, iar mai apoi să le oferi șansa să le atingă. Aceștia vor aprecia oportunitățile de a învăța și de a-și dezvolta abilitățile, iar o metodă eficientă este să le oferi programe digitale de training angajati.

motivarea personalului 3

De asemenea, trainingurile ajută la îmbunătățirea performanțelor angajaților, și implicit, la creșterea productivității în companie. Astfel, oferind oportunități pentru dezvoltarea carierei, contribui la motivarea personalului, dar și la îmbunătățirea performanțelor individuale și la nivel de companie.

Oferă opțiuni pentru promovarea angajatilor

Pentru a crește motivarea personalului, este important să oferi oportunități de avansare în companie. Angajații care știu că au o șansă de a avansa în carieră în interiorul organizației sunt mai motivați și mai implicați în activitatea de zi cu zi, dar și mai dornici să-și îmbunătățească performanțele.

Implementează un soft care să le ofere angajaților acces la datele personale

Comunicarea eficientă în interiorul companiei înseamnă posibilitatea de a împărtăși rapid și ușor informații importante cu angajații. Spre exemplu, implementarea unui sistem self service angajati le oferă posibilitatea de a-și accesa ușor informații personale, date despre pontaj, de a solicita adeverințe sau de a-și vizualiza fluturașii de salariu. Un astfel de instrument digital elimină frustrările legate de un acces greoi la informații importante și poate aduce un plus în ceea ce privește motivarea personalului, dar și eficiența angajaților.

Acordă atenției aspectelor legate de cultura companiei

Un studiu pe termen lung, menționat de TeamStage, arată că organizațiile care au beneficiat de o cultură a companiei sănătoasă, în care există inițiative eficiente de leadership și în care angajații sunt apreciați, și-au crescut veniturile cu 682% în decursul a unsprezece ani. Această cultură este definită de procesele din cadrul organizației, de atmosfera de la locul de muncă și de modul în care angajații, dar și liderii interacționează în interiorul companiei. O cultură sănătoasă în cadrul companiei tale îți vor crește șansele ca motivarea personalului să fie la un nivel ridicat.

Utilizează metodele potrivite pentru motivarea personalului

Creșterea motivării personalului poate ajuta la îmbunătățirea performanțelor și la creșterea productivității în companie. Comunicarea deschisă și sinceră, crearea unui mediu de lucru deschis, aprecierea arătată angajaților și oportunitățile de dezvoltare se numără printre strategiile eficiente pe care le poți utiliza pentru a crește motivarea personalului în compania ta. Identificarea și implementarea strategiilor potrivite te va ajuta să ai angajați mai motivați și să-ți îndeplinești mai ușor obiectivele de business.