Model cerere demisie. Ce este și ce trebuie să știi? « True HR
cerere-demisie

Model cerere demisie. Ce este și ce trebuie să știi?

Model cerere demisie. Ce este și ce trebuie să știi?

Lectură de 8 minute

Ce este o cerere demisie, când o folosim, ce informații trebuie să conțină și cum arată un model demisie? Fiind un document decisiv care determină încheierea contractului de muncă dintre angajat și angajator, acesta are o serie de caracteristici care trebuie îndeplinite.

Citește și » Scrisoare de intenție: caracteristici, ghid de redactare și model

Cerere demisie – ce este și când o folosim?

Ca orice alt document legislativ, o cerere demisie este definită în Codul Muncii ca fiind:

”Actul unilateral de voință a salariatului care, printr-o notificare scrisă comunică angajatorului încetarea contractului individual de muncă, după împlinirea unui termen de preaviz ” (Art. 81. Aliniat 1)

Cu alte cuvinte, o cerere demisie cuprinde decizia angajatului de a renunța la locul actual de muncă. Această decizie se face în scris, iar angajatorul are obligația să înregistreze demisia.  Salariatul are dreptul de a nu motiva demisia. Prin urmare este alegerea ta dacă menționezi sau nu motivele pentru care renunți la job.

Demisia este documentul care atestă încheierea contractului de muncă, indiferent de tipul acestuia: perioadă determinată sau nedeterminată, normă întreagă sau part-time.

Preaviz demisie – cum se stabilește perioada de preaviz și care sunt obligațiile în această perioadă?

O cerere demisie model este redactată corect și cuprinde perioada de preaviz. Aceasta a fost stabilită în contractul individual de muncă.

cerere-demisie-

Când poți depune o cerere demisie fără să respecți perioada de preaviz? În cazurile în care angajatorul nu își îndeplinește obligațiile asumate prin contractul individual de muncă.

Pe perioada preavizului , după ce ai depus o cerere demisie, ambele părți au obligația de a respecta prevederile din contractul de muncă. De aceea, vei fi plătit exact ca înainte. Diferențele le vei resimți în funcție de perioada de preaviz. Adică salariul pe luna respectivă ți se va calcula conform contractului.

De asemenea, contribuțiile la stat se vor plăti conform legii. Și nu doar atât. Pe perioada desfășurării preavizului după ce ai semnat o cerere demisie, poți beneficia și de concediul de odihnă neefectuat.

Model demisie – ce informații trebuie să cuprindă o cerere demisie?

Așa cum deja am menționat, demisia nu trebuie justificată. Aceasta se redactează de către salariat respectând câteva elemente standard. După aceea este înaintată angajatorului. O cerere demisia nu trebuie aprobată. Însă trebuie stabilită, de comun acord, perioada de preaviz.  Așadar, ce informații trebuie să cuprindă un model demisie?

cerere-de-demisie
  1. Nume și prenume – fii atent să menționezi numele complet, exact cum este trecut în cartea de identitate. Este important ca numele să corespundă întocmai, pentru a putea fi identificat cu ușurință atât în companie, cât și în registrele statului;
  2. Adresa de domiciliu – notează adresa exactă pe care ai domiciliu. Exact ca în cazul anterior, datele trebuie să corespundă în totalitate cu cele din actul de identitate;
  3. Seria și numărul actului de identitate;
  4. Codul numeric personal – orice cerere de demisie trebuie să cuprindă datele personale, în funcție de care suntem înregistrați în registrul de evidență al populației;
  5. Data de la care se solicită demisia – notează exact ziua, luna și anul calendaristic de la care va intra în vigoare demisia. Această dată nu doar că trebuie să fie cunoscută de către angajator pentru a-și planifica mai eficient strategia de personal, însă este un detaliu în funcție de care se respectă apoi obligațiile legislative. Pe perioada demisie contactul de muncă rămâne activ. Acesta se va încheia la data stabilită de comun acord între angajat și angajator;
  6. Perioada de preaviz – este important să apară în cererea de demisie perioada exactă de preaviz.  Aceasta se stabilește de comun acord între ambele părți, în funcție de normele convenite în contractul individual de muncă.

Cum se desfășoară activitatea angajaților după depunerea demisiei?

Acum că am văzut cum arată un model cerere demisie, să aflăm care sunt obligațiile angajaților după semnarea acesteia.

Conform codului muncii, după ce angajatul înaintează o cerere demisie către angajator și se stabilește perioada de preaviz, contractul rămâne valabil până la data convenită. În această perioadă, angajatul are obligația să îți desfășoare activitatea în aceleași condiții.

Adică să îndeplinească toate atribuțiile postului. În multe companii în această perioadă angajatului i se cere să creeze rapoarte specifice. De asemenea, nu puține sunt situațiile în care după ce ai depus o cerere demisie să ți se solicite să oferi training persoanei care te va înlocui. Este o practică frecventă.

Salariatul are obligația să respecte întocmai prevederile contractului de muncă. Nu doar la nivel de sarcini. Chiar dacă ți-ai depus o cerere demisie, trebuie să respecți în continuare programul de lucru și politicile interne. Desigur și termenul de preaviz. În caz contrar, angajatorul poate sesiza schimbarea conduitei și aplica sancțiuni. Fie desfacerea contractului de muncă înainte de termen, fie poate depune anumite plângeri care te pot afecta pe termen lung.

Angajatorul, la rândul său are obligația de a respecta prevederile contractului de muncă pe durata preavizului. O cerere demisie nu îi scapă de la plata salariilor. Prin urmare, cu cât contractul de muncă se desface mai repede, cu atât ți se va micșora salariul.

Ce obligații are angajatorul după ce primește o cerere de demisie?

Angajatul are obligația de a redacta cererea de demisie și de a o înainta angajatorului. Dar așa cum salariații au anumite obligații, la rândul lor angajatorii trebuie să respecte anumite proceduri legale și morale. Din punct de vedere legal, angajatorul are obligația de a anunța în scris salariatul despre decizia de încetare a contractului de muncă, în cazul în care acesta se decide să înceteze colaborarea. Cu alte cuvinte, așa cum angajatul trebuie să depună o cerere de demisie, așa și angajatorului îi revine obligația de a înmâna către angajat decizia de desfacere a contractului de muncă.

Când un salariat demisionează, angajatorul are obligația de a lua la cunoștință acest fapt. După aceea, angajatorul trebuie să includă demisia în Registrul General de Evidență al Salariaților (registru revisal). Dacă nu îndeplinește această sarcină, angajatorul va fi penalizat cu amenzi.

Demisia la zi – ce este și când se folosește?

Nu puține sunt situațiile în care este utilizată demisia la zi. De fapt, demisia la zi presupune să depui o cerere de demisie în care să soliciți încetarea contractului de muncă exact în ziua în care depui cererea. Sau din ziua imediat următoare.

Îți poți pune depune demisia la zi în cazul în care angajatorul nu și-a respectat obligațiile prevăzute în contractul de muncă. Această prevedere este inclusă în Codul Muncii, art. 81, alin. 7. Cu toate acestea, întârzierea plății salariului cu câteva zile nu reprezintă un motiv justificat pentru demisia fără preaviz.

În schimb, dacă angajatorul nu asigură condițiile de muncă necesare astfel încât angajatul să își poată desfășura activitatea optime sau dacă nu plătește salariul pe perioade de timp foarte îndelungate, atunci angajatul poate depune demisia la zi. Prin urmare, nu este obligat să respecte termenul de preaviz. Totuși, pentru astfel de cazuri, angajatul trebuie să menționeze în cererea de demisie motivele pentru care nu va sta în preaviz.

Cu toate acestea, angajatorul poate renunța la preaviz. Sau, în funcție de nevoile sale, poate opta pentru scurtarea zilelor de preaviz. Astfel că încetarea contractului de muncă se va face după încheierea termenului de preaviz. Dacă angajatorul recurge la această metodă, atunci nu este obligat să ofere compensație în bani pentru perioada de preaviz neefectuată.

Cum se efectuează plata pe perioada preavizului?

Așa cum am mai menționat, contractul de muncă își produce efectele pe durata preavizului. Prin urmare plata se realizează la fel ca înainte. Chiar și contribuțiile către stat sunt achitate conform prevederilor. Cu alte cuvinte, atât angajatul, cât și angajatorul sunt obligați să respecte condițiile din contractul de muncă. Nu uita însă să înaintezi către angajator o cerere demisie. Numai după aprobarea ei poți intra în preaviz. Poate decizi să nu te prezinți la lucru înainte de a prezenta o cerere de demisie. Astfel riști să desfacerea contractului de muncă.

Ce se întâmplă cu zilele de concediu neefectuate?

Există situații în care angajatul care demisionează are zile de concediu neefectuate. Astfel că se poate opta pentru alocarea acestor zile oricând în perioada de preaviz. În același timp, însă, angajatul are dreptul de a cere compensarea lor în bani. Mai ales dacă i se solicită rămânerea în preaviz.

Angajatorul refuză să plătească aceste zile de concediu de odihnă? Atunci poți face o sesizare la Inspecția Teritorială a Muncii de care aparține compania. De asemenea se poate opta pentru sesizarea în instanță. În acest caz nu se percepe plata taxelor judiciare.

Suma cuvenită pentru concediu de odihnă neefectuat se calculează precum indemnizația aferentă. Adică Nr. zile concediu cuvenite = (perioada lucrată + perioada concedii medicale) / perioada lucrătoare anuală x nr. zile concediu conform contractului de muncă. (Vezi și » calcul pentru concediu de odihnă)

Care sunt prevederile legale în caz de demisie pentru contractele pe perioadă determinată?

Poți depune o cerere demisie și dacă ești angajat pe perioadă determinată. Cu toate acestea, trebuie să există motive foarte justificate. În caz contrar, se consideră abuz de drept. Mai ales dacă intenția angajatului de a aduce prejudicii angajatorului este fățișă. Drept urmare acesta va trebui să suporte consecințele. De aceea, fii foarte atent la angajare. Alege cu atenție postul. În aceeași măsură, decide dacă perioada pentru care este conceput contractul de muncă îți este benefică. Apoi asigură-te că nu te afectează prea tare pe alte planuri. În acest mod eviți probabilitatea de depune o cerere de demisie înainte de încetarea contractului de muncă.

Preaviz demisie – poți depune o cerere de demisie în perioada de probă?

Conform legislației, perioada de probă nu poate depăși 90 de zile calendaristice pentru funcțiile de execuție. În schimb, pentru persoanele aflate în funcție de conducere aceasta poate ajunge și la 120 de zile. Astfel că, fiind o perioadă de acomodare, pot interveni foarte ușor nemulțumiri. Ori, pur și simplu, poți să îți dai seama dacă ți se potrivește sau nu noul loc de muncă. Este foarte probabil să existe astfel de situații. Ai voie să soliciți demisia în această perioadă? Conform legislației, da. Chiar mai mult, după depunerea cererii, nu ești obligat să respecți perioada de preaviz. De aceea, un contract de muncă se poate rezilia atât la dorința salariatului, cât și a angajatorului.

Cum să gestionezi comunicarea cu angajatorul în vederea depunerii demisiei?

Cu certitudine vorbim despre un moment dificil când ne gândim la semnarea unei cereri de demisie. Pentru că uneori este vorba despre implicații afective. Prin urmare, a purta această discuție pe un ton amical este destul de provocatoare. Indiferent de motivele pentru care părăsești locul actual de muncă trebuie găsit un ton neutru. Cu atât mai mult trebuie avut în vedere acest aspect în condițiile în care se va trebui să stai în preaviz. Nu uita că pe toată perioada acestuia va trebui să respecți întocmai toate prevederile din contractul de muncă. Să te ții te program și să respecți atribuțiile din fișa postului.

Într-un model cerere demisie nu trebuie să te justifici. Nici în cazurile în care pui demisia la zi. De aceea nu trebuie să expui angajatorului toate motivele pentru care dorești să faci această schimbare în viața ta. Desigur că aici depinde foarte mult și de motivele pe care le ai, dar și relația cu angajatorul. Dacă ai o relație foarte apropiată, atunci poți avea o discuție destul de relaxată.

În cazul unei relații strict profesionale, încearcă să enunți niște momente strict obiective. Iar dacă pleci din cauza anumitor nemulțumiri legate de modul în care funcționează compania, ai grijă să punctezi aceste aspecte într-un mod constructiv, folosind un limbaj adecvat.

De asemenea, nu uita să mulțumești pentru experiența de care ai avut parte. Și, mai mult decât atât, nu uita să ceri feedback. Pentru că este una dintre cele mai sigure metode de dezvoltare. Poți apoi privi comparativ percepția ta cu cea a angajatorului. Astfel îți vei dai seama dacă trebuie să faci anumite ajustări.

Perioada de preaviz demisie este prielnică pentru reorganiza sarcinilor și a statusului pentru fiecare în parte. Este util pentru înlocuitor să știe toate aceste detalii. Lasă la îndemâna noul angajat toate informațiile.

semnatura