Metode de Motivare a Angajatilor | Care sunt metodele potrivite
metode de motivare a angajatilor

Care sunt cele mai potrivite metode de motivare a angajatilor?

Care sunt cele mai potrivite metode de motivare a angajatilor?

Lectură de 4 minute

Atunci când ocupi o poziție de conducere, identificarea unor metode de motivare a angajatilor potrivite poate fi o preocupare continuă. Conform unui studiu prezentat de FastTrack360, 71% dintre liderii din organizații consideră că implicarea angajaților la locul de muncă este esențială pentru succesul companiei. Atunci când angajații sunt motivați, productivitatea muncii și performanța companiei cresc semnificativ. Dar ce metode de motivare a angajatilor dau cele mai bune rezultate?

Citește și:

» UPDATE. Cum construim relatii profesionale sănătoase la locul de muncă
» Cinci moduri prin care poți crește retentia de personal din organizația ta

Oferă un mediu de lucru pozitiv

Crearea unui mediu de lucru pozitiv se află printre acele metode de motivare a angajatilor care dau rezultate pe termen lung. O atmosferă plăcută în cadrul organizației aduce și rezultate mai bune din partea oamenilor. Potrivit unui cercetări realizate de Harvard Business Review, angajații fericiți sunt cu 31% mai productivi. În acest scop, este important să încurajezi angajații să aibă o comunicare eficienta și să lucreze împreună pentru îndeplinirea obiectivelor.

De asemenea, organizarea unor evenimente sociale sau împărtășirea realizărilor și a ideilor în cadrul echipei contribuie la dezvoltarea unui astfel de mediu. În plus, asigură-te că există suficiente resurse și echipamente la dispoziția angajaților, care să-i ajute să-și desfășoare munca eficient.

Acordă atenție înspre beneficiile angajatilor

metode de motivare a angajatilor 2

Când ne referim la metode de motivare a angajatilor, beneficiile extrasalariale atractive și recompensarea angajatilor pot avea un impact pozitiv semnificativ. Acestea pot varia de la asigurări de sănătate, sume acordate pentru hobby-uri, vouchere de concediu, la bonusuri pentru performanțe notabile și recunoasterea meritelor.

Este important ca beneficiile și recompensele să fie atractive și relevante pentru angajați. În plus, acestea ar trebui să fie acordate în mod echitabil și transparent.

Pune accent pe dezvoltarea carierei fiecărui angajat

Mulți angajați sunt motivați de oportunitățile de dezvoltare profesionala, așa că este important să incluzi acest beneficiu când stabilești ce metode de motivare a angajatilor vei implementa. Oferă angajaților șansa de a participa la cursuri de formare sau de a-și dezvolta abilitățile într-un anumit domeniu. Acest lucru nu numai că îi va motiva, dar îi va ajuta și să își îmbunătățească performanța și să crească în carieră.

Statisticile indică interesul ridicat pentru dezvoltare

Potrivit unui raport al celor de la SHRM, doar 29% dintre angajați sunt foarte mulțumiți de oportunitățile de avansare profesională pe care le regăsesc în compania lor. Totodată, 41% dintre aceștia consideră șansele de creștere profesională un factor foarte important în ceea ce privește satisfacția la locul de muncă. Nu în ultimul rând, 87% dintre mileniali sunt de părere că dezvoltarea profesională este importantă, conform unui sondaj efectuat de Gallup.

Acordă angajaților feedback constructiv

De asemenea, împărtășirea unui feedback pozitiv și constructiv poate fi una dintre principalele metode de motivare a angajatilor. Asigură-te că oferi feedback în mod regulat și că acorzi atenție punctelor forte ale angajaților. Încurajează-i să își îmbunătățească performanța și să își dezvolte abilitățile constant, oferindu-le suport și materiale de care au nevoie în acest scop.

Încurajează creativitatea oamenilor 

Angajații pot fi motivați și încurajați să își folosească creativitatea și să inoveze în cadrul companiei. Oferă-le spațiu și resurse pentru a-și dezvolta ideile și pentru a aduce îmbunătățiri la produsele sau serviciile companiei. Încurajează-i să își împărtășească ideile și să contribuie la dezvoltarea companiei, fiind una dintre acele metode de motivare a angajatilor care le crește implicarea de la locul de muncă.

Promovează echilibrul între viața profesională și personală

Un echilibru sănătos între viața profesională și personală este un aspect important atunci când vorbim despre metode de motivare a angajatilor. Asigură-te că angajații au un program de lucru adecvat și că au suficient timp liber. Încurajează-i să își ia concedii și să se relaxeze, pentru a evita stările de burnout.

metode de motivare a angajatilor 3

Într-un sondaj recent efectuat de Future Forum, se arată faptul că angajații aflați într-o stare de epuizare sunt de aproape 2 ori mai predispuși să se simtă deconectați de valorile companiei și de echipă, dar și de 3,4 ori mai predispuși să părăsească compania în decurs de un an. Mai mult, conform unui raport prezentat de Deloitte, 77% dintre respondenții sondajului pe care l-au realizat au declarat că au simțit o stare de burnout cel puțin o dată la locul de muncă.

Încurajează unui stil de viață sănătos

Pentru a motiva oamenii din echipa ta, este important de asemenea să încurajezi un stil de viață sănătos în rândul lor. Oferă angajaților beneficii îndreptate înspre îngrijirea sănătății fizice și a sănătății mintale, utile pe termen lung. Un stil de viață sănătos are un impact pozitiv considerabil în creșterea productivității și a performanței angajatilor.

Stabilește obiective clare și relevante

Stabilirea unor obiective precise, dar și împărtășirea informațiilor despre noutățile din companie, se află și ele printre metode de motivare a angajatilor care funcționează. Angajații trebuie să aibă obiective clare și relevante pentru a-și menține motivația de la locul de muncă. Asigură-te că acestea sunt stabilite în mod clar și că sunt relevante pentru rolul și sarcinile angajaților. Monitorizează progresul și oferă feedback regulat pentru a-i ajuta să își îndeplinească obiectivele.

De asemenea, comunică constant noutățile legate de activitatea companiei, în cadrul unor întâlniri la nivel de organizație. O cercetare realizată de Trade Press Services arată faptul că 85% dintre angajați se simt cel mai motivați atunci când managementul le oferă cu regularitate noutăți despre companie.

Încurajează autonomia și responsabilitatea

Autonomia oferită oamenilor poate fi una dintre acele metode de motivare a angajatilor care să-i responsabilizeze și să îi facă mai implicați în activitatea zilnică. Oferă-le oportunități de a-și gestiona propriile sarcini și de a lua decizii importante. Această autonomie le poate oferi o senzație de control, ceea ce poate fi un factor important în creșterea motivației.

Implementează metode de motivare a angajatilor

Motivarea angajaților este o provocare în continuă evoluție în cadrul companiilor. Însă, dacă ești dispus să depui eforturi și să aplici unele dintre metodele prezentate mai sus, poți îmbunătăți semnificativ performanța și implicarea angajaților. Într-un mediu de afaceri tot mai competitiv, motivarea angajaților este un factor cheie în succesul unei companii.