
Cum poți concepe mesaje de recrutare care să atragă potențiali candidați?
Cum poți concepe mesaje de recrutare care să atragă potențiali candidați?
Pentru a avea un impact cât mai mare, conceperea unor mesaje de recrutare necesită uneori o atenție îndelungată. Formula potrivită pentru atragerea unor potențiali candidați nu este ușor de găsit, însă există câteva soluții pentru a ajunge la rezultatul dorit. Indiferent de domeniul în care specialiștii activează, sunt necesare mesaje de recrutare bine structurate pentru a le capta atenția.
În continuare, vom detalia câteva aspecte importante în conceperea mesajelor de recrutare, pentru a te ajuta să le faci să iasă în evidență de celelalte informații din online. Creativitatea și exercițiul fac parte din acest proces, însă există mai multe elemente de care poți ține cont în formularea unor mesaje de recrutare care să atragă potențiali candidați.
Citește și:
» Ce criterii post-pandemie au luat organizațiile pentru oferta salariala?
» Cum contribuie cultura companiei pe piața de recrutare?
Cuprins
Cunoașterea publicului țintă
Un prim pas pentru conceperea unor mesaje de recrutare eficiente este cunoașterea amănunțită a publicului căruia te adresezi. Află ce apreciază cel mai mult potențialii candidați într-o organizație, astfel încât să-ți adaptezi textul în funcție de aceste preferințe. Ce este important pentru ei când vine vorba de satisfactia la locul de munca? În această privință, John Sullivan, un specialist în domeniul HR din Sillicon Valley, a propus o listă ce conține 14 aspecte care pot entuziasma candidații de top. Printre ele, se regăsesc următoarele:
- Posibilitatea de a realiza cea mai bună muncă din viața mea;
- Realizarea unei activități cu impact asupra clienților și a lumii;
- Un manager grozav;
- Oportunitatea de a inova și a de a-și asuma riscuri;
- Șansa de a învăța rapid și de a fi provocați;
- Oportunitatea de a-și implementa ideile;
- Șansa de a lucra cu tehnologii noi și cu ultimele instrumente digitale;
- Posibilitatea de a munci în sistem work from home sau de a-și alege locația preferată;
- Desfășurarea activității într-un loc în care recompensele se bazează pe evaluarea performanței.
Integrarea acestor interese în anumite mesaje de recrutare, destinate potențialilor candidați, poate fi un factor care să le capteze atenția. Poți utiliza această listă, sau poți cere opinia angajaților actuali din compania din care faci parte, pentru a afla preferințele lor și pentru a observa cum aceste cerințe pot fi îndeplinite de organizație. Ulterior, îți adaptezi strategia în funcția de ceea ce poate compania să ofere potențialilor candidați.
Importanța detaliilor în mesajele de recrutare
Descoperă ce platforme preferă oamenii cărora vrei să te adresezi, și utilizează instrumentele pe care le ai la dispoziție astfel încât să le captezi atenția. Dacă îți înțelegi publicul, îți poți personaliza mesajele pentru a avea șanse ridicate de a concepe mesaje de recrutare atractive. Acestea ar trebui să includă detalii despre responsabilitățile specifice poziției, programul de lucru, locație, dar să prezinte și partea de beneficii extrasalariale. Pentru a-ți face mai ușoară căutarea, include detalii specifice precum opțiunea a lucra de acasă sau cu un program flexibil. În acest fel, îți vor crește șansele de crea un mesaj de impact pentru potențialii candidați, care nici nu ar da importanță unui text fără astfel de informații.
Istoricul profesional al candidatului
Desigur, munca de documentare trebuie să se îndrepte și înspre istoricul profesional al unui potențial candidat, cum ar fi joburi precedente, proiecte la care a luat parte, certificări obținute și alte aspecte pe care le consideri importante. Cunoașterea lor te va ajuta să-ți formulezi cât mai bine mesaje de recrutare care să atragă. Mai mult, încearcă să observi direcția în care se îndreaptă persoana respectivă, și pune accent pe modul în care o carieră în compania ta ar contribui la o dezvoltare profesionala rapidă a acesteia.
Verifică dacă aveți cunoștințe în comun sau dacă a intrat în legătură cu angajați actuali ai companiei. Toate aceste informații pot fi utilizate în a dezvolta mesaje de recrutare către candidați, în care să faci referire la anumite calități sau aptitudini relevante pentru poziția deschisă în companie.
Personalizează mesajele de recrutare
După ce ai suficiente informații despre persoana cu care dorești să intri în contact și despre ce îi va atrage atenția, asigură-te că promovarea companiei tale, realizată prin diverse mijloace, include ceea ce este important pentru un potențial candidat. De la fișa postului, site-ul web, paginile de social media, testimoniale, brand de angajator, toate sunt esențiale într-o campanie de recrutare. Iar pentru a concepe mesaje de recrutare eficiente, adaptează-le în funcție de fiecare persoană pe care o abordezi și nu folosi texte generice, care nu vor ieși în evidență. Include un ”call to action” care să-i capteze atenția celui care va citi mesajul și identifică tonul potrivit pentru fiecare persoană în parte.
Acordă importanță structurii textului, pentru a fi cât mai ușor de parcurs. Atunci când ai o schiță clară, poți automatiza o parte din sarcina de a lua legătura cu candidații. Dacă ai la îndemână mesaje de recrutare cu o structură de bază, le poți personaliza cu ușurință, cu informațiile pe care le ai la dispoziție despre candidați. În urma unui studiu efectuat recent, LinkedIN a arătat că rata de răspuns a oamenilor crește cu 20% atunci când mesajele sunt personalizate. Aprecierea arătată oamenilor este importantă într-un proces de recrutare, fiind un aspect care te poate diferenția de competitori.
Mesaje de recrutare de impact
Pentru o rată de succes ridicată, fii cât mai autentic și specific în conținutul mesajului transmis către un potențial candidat. Vorbește despre ce anume din experiența acestuia consideri că ar aduce o contribuție importantă în companie, cu referire la cele mai relevante lucruri pentru jobul disponibil.
Include în mesaje de recrutare un titlu clar și la obiect, oferă cele mai importante informații despre rolul propus, alături de detaliile privind pașii următori pe care candidatul trebuie să îi urmeze, dacă este interesat de propunerea ta. Nu omite detaliile esențiale, care să îi stârnească interesul candidatului și să te ajute să avansezi în următoarea etapă.
Arată un interes real pentru candidat
În general, o abordare profesională a mesajelor de recrutare va atrage candidații, însă anumite elemente specifice pot face diferența. Prin prezentarea misiunii companiei, a viziunii și a valorilor pe care se bazează organizația, oamenii vor știi cine sunteți și ce reprezentați. Descrierea poziției pe larg și pe înțelesul lor va ajuta candidații să obțină o perspectivă clară asupra respectivului job. În acest fel, atragi candidați care știu la ce să aștepte și care au un interes real pentru ceea ce reprezintă compania. Un stil personal al mesajelor de recrutare te va ajuta să fii cât mai convingător și să atragi specialiștii potriviți pentru organizația ta.
Alte aspecte de luat în considerare
Alături de cele prezentate anterior, în conceperea unor mesaje de recrutare care să-și atingă scopul este nevoie să ții cont de: o formă de salut, exprimarea corectă, un limbaj adecvat, furnizarea unor informații exacte despre companie și job, dar și trimiterea mesajului într-un interval orar potrivit. Totodată, te poți asigura că mesajul tău a ajuns la destinatar cu ajutorul unei confirmări din partea acestuia.
Identifică candidații potriviți pentru tine cu True Recrutare
Îți dorești eficientizarea procesului de recrutare și selecție din compania ta? Pentru a ajunge mai ușor la specialiștii de care ai nevoie, alege modulul True Recrutare din aplicația True HR. Cu ajutorul acestei funcționalități, imporți CV-urile aplicanților din platforme precum Best Jobs și eJobs, și trimiți mesaje de recrutare candidaților potriviți pentru nevoile tale. Dacă dorești să afli mai multe detalii, programează o discuție cu specialiștii UCMS by AROBS. Completează formularul și beneficiază de un demo gratuit al aplicației True HR, pentru a descoperi cum îți poate sprijini activitatea.