Cum să construiești un mediu de lucru sănătos în companie
mediu de lucru 4

UPDATE. Cum să construiești un mediu de lucru sănătos în companie

UPDATE. Cum să construiești un mediu de lucru sănătos în companie

Lectură de 4 minute

În orice companie, un mediu de lucru sănătos este necesar pentru ca angajații să fie productivi și implicați în activitatea profesională. Atunci când oamenii muncesc într-o organizație în care sunt fericiți și mulțumiți de atmosfera de la locul de muncă, rezultatele obținute au tendința să se îmbunătățească, iar retentia angajatilor să fie la nivel înalt.

Angajații au nevoie de un mediu de lucru sănătos, în care să-și poată pune în valoare abilitățile. În cele ce urmează, vom detalia câteva aspecte care contribuie la construirea și menținerea unui mediu de lucru potrivit, în care o colaborare eficienta să fie printre punctele forte.

Citește și:

» Satisfacția la locul de muncă – ce este și cum o putem îmbunătăți?
» Contribuie la pregatirea profesionala a angajaților

O comunicare interna eficientă sprijină productivitatea

Un mediu de lucru sănătos este unul în care atât angajații, cât și cei din management lucrează împreună pentru a îndeplini obiectivele companiei, prin acțiuni și comportamente sănătoase, în care comunicarea dintre părți se desfășoară într-un mod eficient și fără conflicte. Totodată, un mediu sănătos oferă oportunități pentru discuții deschise, pentru construirea unor relatii profesionale puternice, iar productivitatea muncii este ridicată într-un astfel de context.

Cum poți avea parte de un absenteism redus și de rezultate optime?

Un mediu de lucru sănătos oferă o anumită prosperitate organizației, și sporește șansa ca angajații să se simtă împliniți, rămânând în același timp sănătoși fizic și mental. Prin urmare, absenteismul este redus, iar oamenii au mai puține motive de nemulțumire cauzate de partea profesională a vieții lor.

Prioritizarea unui mediu de lucru sănătos aduce mai mult succes afacerii și rezultate pozitive pe termen lung, motiv pentru care merită toată atenția ta. Chiar dacă angajații muncesc în sistem work from home, în format hibrid sau munca la birou este preferata lor, le poți arăta că sunt importanți pentru companie.

Cum te ajută cultura organizationala în crearea mediului de lucru potrivit?

mediu de lucru 2

Fiecare organizație are propria sa cultură organizațională, care poate determina angajații să urmeze anumite practici sănătoase în activitatea profesională. Când există o cultură pozitivă la locul de muncă, care este apreciată de angajați, mediul de lucru tinde să fie mai sănătos, deoarece oamenii ar avea mult mai puține motive de nemulțumire.

O cultură excelentă a companiei facilitează productivitatea angajatilor, și chiar poate ajuta compania să aibă o rata de retentie ridicată.

Pune accent pe aprecierea angajaților

Recunoștința și aprecierea arătată membrilor echipei tale le îmbunătățește considerabil starea de spirit și este un factor important în ceea ce privește construirea un mediu de lucru sănătos. Recunoasterea meritelor salariaților într-un mod frecvent le poate îmbunătăți semnificativ implicarea și satisfacția lor profesională.

Promovează acordarea feedbackului

Atunci când membrii unei companii își acordă unii celorlalți feedback constructiv, modul de lucru al fiecăruia se poate îmbunătăți mai ușor. Totodată, atmosfera de la locul de muncă este una pozitivă, deoarce se practică o comunicare deschisă. Astfel, pentru a avea un mediu de lucru sănătos, poți încuraja oamenii din echipa să solicite și să acorde feedback în mod constant.

De asemenea, exprimarea opiniilor, dar și solicitarea unor păreri legate de anumite proceduri sau referitoare la munca depusă, facilitează apariția unor idei utile pentru organizație, care pot îmbunătăți anumite procese interne. Conform unui material apărut în Forbes, 89% dintre liderii de HR consideră că un feedback continuu în cadrul organizației este esențial pentru succes.

Construiește încredere în cadrul organizației

Conform publicației Inc., 90% dintre angajați consideră onestitatea, încrederea și corectitudinea drept cele mai importante aspecte pe care le apreciază la locul de muncă. Încrederea în cadrul organizațional se poate dezvolta prin următoarele metode, prezentate de Evva Rykrsmith, un psiholog organizațional și lider în domeniul HR:

  • Promisiuni care pot fi îndeplinite, care nu sunt exagerate;
  • Angajamente ferme din partea liderului;
  • Menținerea angajaților informați constant în legătură cu activitatea companiei.

Totodată, Rykrsmith spuen că încrederea poate fi construită acceptând greșelile, arătând compasiune și concentrându-te pe acțiuni. Toate acestea reprezintă factori determinanți pentru a avea parte de un mediu de lucru sănătos și de angajați mulțumiți.

Oferă programe de wellbeing pentru angajați

mediu de lucru 3

Un alt aspect în care poți investi pentru un mediu de lucru sănătos este wellbeing-ul angajaților, care îi va face mai sănătoși, mai odihniți și mai productivi la locul de muncă. Le poți oferi abonamente la sală sau alte oportunități de a face sport, dar și vouchere sau fonduri pentru hobby-urile lor, care pot însemna activități culturale, ieșiri în natură sau altele.

Aceste lucruri încurajează un stil de viață sănătos, activitățile de socializare și oferă angajaților oportunitatea de a se relaxa mai mult, ceea ce îi va ajuta să fie mai eficienți în jobul de zi cu zi.

Organizează activități de team building

Activitățile care reunesc colegii în același loc nu numai că îi leagă pe angajați, dar îi și motivează, creând un mediu de lucru pozitiv. Organizarea unui team building ajută la îmbunătățirea comunicării interne și a productivității, ridicând moralul la locul de muncă și ajutând angajații să se cunoască mai bine.

Alte aspecte importante pentru un mediu de lucru sănătos

În afara factorilor pe care i-am prezentat anterior, mai putem menționa câteva elemente care ajută companiile să aibă parte de un mediu de lucru sănătos, propice performanței:

  • Flexibilitate;
  • Compasiune;
  • Valori pozitive;
  • Accent pe colaborare între departamente;
  • Comunicare deschisă;
  • Oferirea unui sentiment de apartanență la locul de muncă;
  • Dezvoltarea echipei și dezvoltarea carierei angajaților.

Un mediu de lucru sănătos aduce efecte vizibile

Păstrează-ți angajații fericiți din punct de vedere emoțional, fizic și mental, iar aceștia vor fi mai productivi, dar și mai pregătiți să facă față și unor momente dificile sau unor situații care par să îi copleșească. Crearea unui mediu de lucru sănătos în companie nu trebuie să fie dificilă sau costisitoare.

Atunci când îți îndeplinești acest obiectiv, îți reduci costurile legate de absenteism sau de înlocuirea unor angajați. Un mediu de lucru sănătos este unul în care oamenii se simt apreciați, le este recunoscută contribuția la succesul afacerii și simt că munca lor are sens.