Mediu de Lucru | Cum să construiești un mediu de lucru sănătos
mediu de lucru

Cum să construiești un mediu de lucru sănătos în companie

Cum să construiești un mediu de lucru sănătos în companie

Printre factorii care contribuie la productivitatea angajaților și la o atitudine pozitivă în companie se numără și un mediu de lucru sănătos, care poate fi construit prin diferite metode. Atunci când oamenii își desfășoară activitatea într-o organizație în care sunt fericiți, rezultatele obținute au tendința să se îmbunătățească, iar retentia angajatilor să fie la nivel înalt.

Deoarece o persoană petrece o mare parte din timp la locul de muncă, este important să se afle într-un mediu de lucru sănătos, care să-i permită să-și pună în valoare abilitățile. În cele ce urmează, vom detalia câteva aspecte care contribuie la construirea și menținerea unui mediu de lucru potrivit, și în care o colaborare eficienta să fie printre punctele forte.

Citește și:

» Satisfacția la locul de muncă – ce este și cum o putem îmbunătăți?
» Contribuie la pregatirea profesionala a angajaților

O comunicare interna eficientă sprijină productivitatea

Un mediu de lucru sănătos este unul în care atât angajații, cât și managementul lucrează împreună pentru a îndeplini obiectivele companiei prin acțiuni și comportamente sănătoase, și în care comunicarea dintre părți se desfășoară într-un mod eficient și fără conflicte. Totodată, un mediu sănătos oferă oportunități pentru discuții deschise, relații profesionale puternice, iar productivitatea muncii este crescută într-un astfel de context.

În plus, un mediu de lucru sănătos oferă o anumită prosperitate organizației, și sporește șansa ca angajații să se simtă împliniți, dar și să rămână în același timp sănătoși fizic și mental. Prin urmare, absenteismul este redus, iar oamenii au mai puține motive de nemulțumire cauzate de partea profesională a vieții lor. Prioritizarea unui mediu de lucru sănătos aduce succesul afacerii și rezultate pozitive pe termen lung, motiv pentru care merită toată atenția ta. Chiar dacă angajații muncesc în sistem work from home, în format hibrid sau munca la birou este preferata lor, le poți arăta că sunt importanți pentru companie.

Cum te ajută cultura organizationala?

mediu de lucru 2

Fiecare organizație are propria sa cultură organizațională care îi determină valoarea, și determină în general angajații să urmeze anumite practici sănătoase în activitatea profesională. Când există o cultură pozitivă la locul de muncă, care este apreciată de angajați, mediul de lucru tinde să fie mai sănătos, deoarece oamenii au mult mai puține motive de nemulțumire.

O cultură excelentă a companiei poate menține angajații productivi și chiar poate ajuta compania să aibă o rata de retentie ridicată.

Pune accent pe aprecierea angajaților

Recunoștința și aprecierea arătată membrilor echipei tale le îmbunătățește considerabil starea de spirit și reprezintă un factor important în ceea ce privește un mediu de lucru sănătos. Recunoașterea frecventă a eforturilor depuse de salariați și a muncii lor poate îmbunătăți semnificativ implicarea, retenția și satisfacția lor.

Construiește încredere în cadrul organizației

Conform publicației Inc., 90% dintre angajați consideră onestitatea, încrederea și corectitudinea drept cele mai importante aspecte pe care le apreciază la locul de muncă. Încrederea în cadrul organizațional se poate dezvolta prin următoarele metode, prezentate de Evva Rykrsmith, un psiholog organizațional și lider în domeniul HR:

  • Promisiuni care pot fi îndeplinite, care nu sunt exagerate;
  • Angajamente ferme din partea liderului;
  • Menținerea angajaților informați constant în legătură cu activitatea companiei.

Totodată, Rykrsmith spuen că încrederea poate fi construită acceptând greșelile, arătând compasiune și concentrându-te pe acțiuni. Toate acestea reprezintă factori determinanți pentru a avea parte de un mediu de lucru sănătos și de angajați mulțumiți.

Oferă programe de wellbeing pentru angajați

mediu de lucru 3

Un alt aspect în care poți investi pentru un mediu de lucru sănătos este wellbeing-ul angajaților, care îi va face mai sănătoși, mai odihniți și mai productivi la locul de muncă. Le poți oferi celor care doresc abonamente la sală sau alte oportunități de a face sport, dar și fonduri pentru hobby-urile lor, care pot însemna activități culturale, ieșiri în natură sau altele.

Aceste lucruri nu numai că încurajează un stil de viață sănătos, dar le oferă și oportunitatea de a se relaxa mai mult, aspect foarte important într-o perioadă în care stresul își spune cuvântul asupra multora dintre noi.

Activități de team building

Activitățile care reunesc colegii în același loc nu numai că îi leagă pe angajați, dar îi și motivează, creând un mediu de lucru pozitiv. Organizarea unui team building ajută la îmbunătățirea comunicării interne și a productivității, ridicând moralul la locul de muncă și ajutând angajații să se cunoască mai bine.

Alte aspecte importante pentru un mediu de lucru sănătos

În afara factorilor pe care i-am prezentat anterior, mai putem menționa câteva elemente care ajută companiile să aibă parte de un mediu de lucru sănătos, propice performanței:

Un mediu de lucru sănătos aduce efecte vizibile

Păstrează-ți angajații fericiți din punct de vedere emoțional, fizic și mental, iar aceștia vor fi mai productivi, dar și mai pregătiți să facă față și unor momente dificile sau unor situații care par să îi copleșească. Crearea unui mediu de lucru sănătos în companie nu trebuie să fie dificilă sau costisitoare.

Atunci când îți îndeplinești acest obiectiv, îți vei reduce costurile legate de absenteism sau de înlocuirea unor angajați. Un mediu de lucru sănătos este unul în care angajații se simt apreciați, le este recunoscută contribuția la succesul afacerii și simt că munca lor are sens și poate face o diferență pozitivă.

semnatura-echipa-UCMS