Managementul schimbarii în organizații: 3 aspecte esențiale

Managementul schimbarii în organizații: 3 aspecte esențiale
Într-o organizație, aspectele care țin de managementul schimbarii sunt importante pentru a gestiona cu succes modificările în privința unor procese, sau a modului general de funcționare al companiei. Atunci când o organizație intră într-un proces de schimbare sau de transformare a valorilor din cultura companiei, există multe detalii și informații care trebuie transmise, iar oamenii implicați doresc să înțeleagă ce înseamnă pentru ei această schimbare. Printr-o politica de resurse umane bine pusă la punct, și cu adoptarea strategiilor corecte, trecerea la situații și idei noi va fi mai ușoară pentru toată lumea.
Citește și:
» Managementul performantei în contextul muncii hibrid
» Cum te ajută softurile în dezvoltarea organizationala
Cuprins
Gestionarea prin managementul schimbarii
O companie poate avea parte la un moment dat de o schimbare majoră, realizată cu scopul de a rămâne competitivă și pentru a-și atinge mai ușor obiectivele de business. Poate fi vorba de o fuzionare cu o altă companie sau de o preluare de către un grup major. Totodată, pot să apară modificări în ceea ce privește organigrama internă: crearea un departament nou sau derularea unui proces de recrutare care își propune să atragă un număr mare de angajați într-un timp scurt.
Astfel de schimbări pot avea un impact semnificativ asupra activității interne și a percepției angajaților despre transformările care au loc. Prin urmare, managementul schimbarii capătă o importanță semnificativă, astfel încât adaptarea tuturor la schimbare să fie mai ușoară, iar comunicarea cu angajatii să se desfășoare într-un mod potrivit. Schimbările din organizații nu sunt întotdeauna primite cu ușurință, și pot genera nelămuriri pentru membrii echipei care sunt afectați de ele.
Managementul schimbarii – cum se definește?
Potrivit definiției date de SHRM (Society for Human Resource Management), managementul schimbarii reprezintă abordarea și aplicarea sistematică a cunoștințelor, instrumentelor și resurselor pentru a face față schimbării. Mai mult, presupune definirea și adoptarea strategiilor, structurilor, procedurilor și tehnologiilor pentru a face față schimbărilor din condițiile externe și ale mediului de afaceri.
Scopul principal în managementul schimbarii este implementarea cu succes a unor noi procese, produse și strategii de afaceri, în care efectele nedorite să fie la nivel minim.
Rolul managementului din companie în procesul de schimbare
Persoanele din conducere au un rol important în schimbările survenite într-o companie, fiind nevoie de abilitati de leadership bine definite pentru a gestiona situații care se pot dovedi dificile. Managerii ar trebui să comunice toate aspectele care țin de schimbările din organizație, și să se asigure că o fac într-un mod clar și convingător. De asemenea, ei pot purta conversații individuale cu angajații pentru a-i ajuta să înțeleagă cum îi va afecta schimbarea, și să le ofere îndrumarea necesară pentru a se adapta ușor la noua situație.
Cum poate interveni departamentul de resurse umane în managementul schimbarii?
Alături de persoanele din conducere, profesioniștii în resurse umane pot facilita schimbările care au loc în companie, pentru a fi acceptate și înțelese mai ușor de către angajați. În general, departamentul HR are în grijă și comunicarea schimbărilor și observarea efectului pe care acestea îl au în companie, ca parte din managementul schimbarii.
Specialiștii în resurse umane ajută angajații, fiiind cei la care membrii organizației apelează pentru întrebări și nelămuriri când vine vorba de impactul unor schimbări majore. Mai mult, ei dezvoltă și organizează programele de training angajati, evaluează cât de pregătiți sunt oamenii pentru o schimbare și analizează nivelul impactului schimbării asupra organizației.
Trei aspecte esențiale în managementul schimbarii organizaționale
Pentru gestionarea optimă a schimbărilor dintr-o companie, există câteva principii de care trebuie să se țină cont. În rândurile următoare, vom vorbi despre trei dintre acestea, care au rolul de a face mai ușor managementul schimbarii pentru lideri.
- Transparență și onestitate
Pentru a implementa schimbările cu succes, angajatorii ar trebui să comunice într-un mod transparent și sincer toate detaliile care îi privesc pe angajați. Deoarece mulți angajați nu se simt confortabil cu schimbările, a fi transparent la fiecare pas în managementul schimbarii contribuie la construirea încrederii și a conexiunii cu angajații.
- Încurajează comunicarea cu regularitate
Relațiile formate cu angajații au un impact important asupra deschiderii lor spre conversație înainte, în timpul și după ce au loc schimbări majore în organizație. Dacă aceștia nu vin spre tine cu întrebări, inițiază des conversații cu angajații pentru a afla opinia lor despre ce se întâmplă în jurul lor. Atunci când toate părțile implicate își pot împărtăși opinia, orice neclarități se rezolvă simplu și rapid.
- Oferă acces ușor la informațiile importante
Existența unor informații și documente detaliate nu este suficientă dacă acesta nu sunt ușor accesibile angajaților. Printr-un sistem centralizat, unde sunt păstrate toate documentele și informațiile importante, managementul schimbarii este eficientizat. Conform celor de la Haiilo, angajații petrec 2 ore și jumătate în fiecare zi căutând informații. În contextul unor schimbări în companie, acest lucru poate fi foarte frustrant și descurajator. Prin urmare, utilizarea unui soft unde să fie disponibile toate informațiile despre schimbările care au loc, îi va ajuta pe aceștia să le acceseze mult mai ușor.
Comunicare pentru adaptare ușoară la schimbare
Nivelul de adaptabilitate al angajaților la schimbările majore din organizații este determinat și de metodele folosite de lideri în managementul schimbarii. Evoluția unei companii este firească, iar schimbările care sunt implicate în acest progres trebuie înțelese pe deplin de toți membrii echipei. Când vine vorba de managementul schimbarii, comunicarea internă este esențială. Companiile trebuie să găsească modalități eficiente de a transmite lucrurile care se vor desfășura într-un alt fel, pentru ca angajații să poată înțelege noile strategii și să își ajusteze activitatea, dacă e necesar.