Cum va evolua conceptul de lucru la domiciliu?
Cum va evolua conceptul de lucru la domiciliu?
În mod predominant, angajații și-au desfășurat activitatea profesională în ultimii ani prin lucru la domiciliu. Înainte de pandemie, posibilitatea de a munci de la distanță era o opțiune disponibilă unui număr mic de angajați, iar în prezent a devenit o normalitate pentru cele mai multe organizații. În continuare, așteptările oamenilor sunt de a se afla într-un sistem de tip lucru la domiciliu pentru cea mai mare parte a săptămânii. Angajații s-au obișnuit cu joburi flexibile, iar companiile din întreaga lume adoptă instrumente digitale, cum ar fi un software HR, pentru a facilita telemunca.
Citește și:
- Cum să gestionezi eficient munca hibrid din compania ta
- Managementul schimbarii în organizații: 3 aspecte esențiale
Cuprins
Lucru la domiciliu este preferat de majoritatea angajaților
Beneficiile aduse de munca la distanta au un impact major asupra preferințelor oamenilor când vine vorba de desfășurarea activității profesionale. În acest sens, relevant este sondajul efectuat de Ivanti în anul 2022, cu participanți din Europa, SUA și Australia. Denumit „Everywhere Workplace”, raportul a arătat faptul că 71% dintre respondenți ar alege lucru la domiciliu în locul unei promovări sau a unei majorări de salariu. Opțiunea masivă pentru work from home se datorează mai multor factori: eliminarea navetei, scăderea costurilor, un echilibru mai bun între viața profesională și cea personală, wellbeing îmbunătățit și altele.
Activitatea profesională prin lucru la domiciliu: tendințele viitoare
Potrivit statisticilor prezentate de Zippia, 85% dintre manageri sunt de părere că munca de acasă va fi o normalitate și de acum înainte. Peste 50% dintre respondenții din rândul angajaților spun că probabil ar alege o companie care permite lucru la domiciliu, iar 74% spun că opțiunea de a munci de la distanță le scade șansele să părăsească o organizație. Având în vedere studiile efectuate, un sistem hibrid al muncii va rămâne o normalitate în următorii ani.
Schimbări importante pe piața de recrutare
Pe măsură ce munca hibrid și lucru la domiciliu devine o obișnuință în tot mai multe locuri, apar mai multe oportunități atât pentru angajați, cât și pentru companii. Oamenii vor fi mai deschiși să facă o schimbare profesională, pentru a avea ocazia să lucreze remote. Acest factor poate determina unele organizații să-și modifice modul de organizare sau beneficiile oferite, pentru a nu pierde angajați sau pentru a reuși să ajungă în atenția mai multor candidați.
Cum se realizează procesele de evaluare personal în acest context?
În contextul muncii remote, managerii pot avea uneori dificultăți în a înțelege productivitatea muncii efectuate de salariați. De aceea, este utilă o soluție digitală pentru ca evaluarea angajaților să fie cât mai corectă și relevantă, pentru a observa unde este loc de îmbunătățire. Ulterior, pot fi implementate programele potrivite pentru instruirea personalului, astfel încât oamenii să fie cât mai eficienți.
Securitatea informatiilor devine tot mai importantă
Un alt aspect important legat de lucru la domiciliu este securitatea cibernetică, pe care se pune un accent ridicat. Siguranța datelor utilizate în munca zilnică poate fi pusă în pericol, mai ales când majoritatea angajaților lucrează de acasă. De aceea, pentru companii a devenit o preocupare să instruiască membrii companiei să fie atenți la emailurile și paginile pe care le deschid, sau să aibă grijă ce informații împărtășesc. Totodată, organizațiile își doresc o tehnologie performantă precum o aplicatie HR complexă, care să asigure securitatea datelor introduse.
Munca la distanță s-ar putea extinde în mai multe industrii
Activitățile profesionale care implică gestionarea informațiilor în mediul digital se desfășoară cu preponderență prin lucru la domiciliu. Totuși, în viitor munca remote s-ar putea râspândi mai mult în unele țări și către alte domenii de activitate, precum producția. La acest lucru contribuie realitatea virtuală (VR) și tehnologia controlată de la distanță. Acestea le permit oamenilor să îndeplinească activități fizice chiar dacă nu se află la fața locului. Pe măsură ce tehnologia se evoluează și devine mai accesibilă, joburile din industria de producție, dar și altele, vor putea fi realizate de acasă.
Lucru la domiciliu: provocări și avantaje
Cu doar patru ani în urmă, posibilitatea de lucru la domiciliu era întâlnită doar în unele companii și domenii. În prezent, facilitatea s-a extins la scară largă, iar oamenii se așteaptă să fie prezentă în mai multe industrii. Munca de acasă poate avea anumite dezavantaje, cum ar fi activitate fizică diminuată, lipsa interacțiunii cu colegii, dificultăți privind colaborarea între angajați sau pierderea unor legături strânse în cadrul companiei.
Cum va evolua acest tip de desfășurare a activității?
Totuși, opțiunea de a munci de oriunde era necesară și a adus îmbunătățiri semnificative atât în activitatea profesională, cât și în viața personală a angajaților. Potrivit unor studii recente, caracteristicile privind conceptul de lucru la domiciliu se vor schimba în următorii ani.
Unele companii doresc ca angajații să își desfășoare activitatea într-o proporție mai mare la birou, iar din acest motiv munca hibrid se va redefini. Totuși, este de așteptat ca acest format de muncă să rămână permanent, cel puțin pentru câteva zile pe săptămână.