Lipsa Fortei De Munca | Cum gestionezi lipsa fortei de munca?
lipsa fortei de munca

Cum gestionezi lipsa fortei de munca din compania ta?

Cum gestionezi lipsa fortei de munca din compania ta?

Lectură de 4 minute

La nivel global, lipsa fortei de munca este o problemă tot mai accentuată, iar angajatorii caută soluții pentru a o combate. Fenomenul „Marea Demisie” a afectat numeroase organizații din toate domeniile de activitate, pe măsură ce oamenii și-au regândit prioritățile, dorind un echilibru între activitatea profesională și viața personală. În încercarea de a găsi soluții la lipsa fortei de munca, companiile au acordat mai multe atenție înspre beneficiile angajatilor. Pentru a atrage noi candidați, dar și pentru a-și îmbunătăți rata de retentie, acestea au încercat diverse strategii care să facă angajații să se simtă mai apreciați și care să le ofere un grad mai mare de flexibilitate.

Citește și:

Efectele lipsei de personal

În funcție de specificul organizației, atunci când lipsa fortei de munca reprezintă o problemă, poate fi necesar ca angajații să muncească mai mult, să reorganizezi departamentele, sau să prelungești termenul pentru finalizarea unui proiect. Totuși, trebuie evitată suprasolicitarea oamenilor, în acest sens fiind importantă și zona de wellbeing. Când îți manifești aprecierea față de membrii companiei și promovezi un stil de lucru sănătos, ei vor fi mai predispuși să rămână în cadrul organizației pe termen îndelungat.

Păstrarea moralului angajaților la un nivel ridicat este esențial, mai ales când te lupți cu lipsa fortei de munca. În acest fel, oamenii se vor simți apreciați, dar vor fi și mai productivi și mai implicați în activitatea de zi cu zi. Pe lângă motivarea echipei într-o perioadă dificilă, vei avea parte de un brand de angajator mai atractiv, care te poate ajuta să atragi profesioniștii de care ai nevoie.

Înțelegerea dorințelor candidaților de pe piața muncii

lipsa fortei de munca 2

Un prim pas pentru a combate lipsa fortei de munca este să înțelegi pe îndelete ce își doresc candidații și angajații de la un loc de muncă. În raport cu aceste dorințe, trebuie să identifici ce le poți tu oferi și ce este important pentru tine ca angajator. Uneori, eforturile tale de recrutare pot să nu dea rezultatele dorite, și să nu găsești specialiștii de care ai nevoie pentru pozițiile deschise din echipa ta.

De cele mai multe ori însă, perseverența duce la îndeplinirea unui obiectiv. Din acest motiv, este important să-ți acorzi timp pentru a cerceta piața și pentru a ajunge în atenția oamenilor pe care dorești să-i recrutezi.

Generatia Z pune accent pe instrumente digitale performante

Îți dorești să atragi candidați tineri în echipă pentru a acoperi lipsa fortei de munca din companie? Ia în considerare faptul că aceștia pun un accent din ce în ce mai mare pe diversitatea oferită de un job: își doresc oportunitatea de a lucra de oriunde, de a face parte dintr-o echipă unde să își poată exprima părerea deschis, dar și să aibă parte de solutii software performante atât pentru munca de zi cu zi, dar și pentru operațiunile administrative. În acest sens, pregătește pentru ei oferte de angajare adaptate așteptărilor pe care le au și asigură-te că sunt în echipa care li se potrivește.

Cultura companiei, un aspect esențial

O metodă eficientă de îmbunătăți moralul angajaților actuali, dar și de a fi o organizație atractivă în ochii candidaților, este să acorzi o atenție sporită culturii companiei. Mai ales în momentele în care lipsa fortei de munca este accentuată, aspectele care alcătuiesc cultura regăsită în interiorul organizației sunt foarte importante. În acest sens, poți organiza evenimente care adună la un loc toată echipa pentru ca oamenii să aibă ocazia de a socializa și de a se relaxa. Totodată, îți poți exprima aprecierea față de munca pe care angajații o depun și să le oferi ocazia de a-și exprima opiniile legate de lucrurile care pot fi îmbunătățite.

Recompensarea angajatilor poate face diferența

lipsa fortei de munca 3

Într-o perioadă în care departamentele din compania ta sunt incomplete, există riscul ca angajații să nu se simtă apreciați pentru efortul suplimentar pe care îl depun. Alături de căutarea unor noi specialiști pentru completarea echipei, îți poți îndrepta eforturile și înspre benefiicile angajatilor actuali.

Ia în considerare adăugarea unor noi beneficii care să răspundă nevoilor acestora, iar oamenii vor fi mai mulțumiți vor simți că încerci să le oferi cele mai bune condiții.

Importanța de a oferi joburi flexibile

Flexibilitatea locului de muncă este o valoare esențială pentru mulți angajați care activează în diferite domenii, așa că fii deschis în ceea ce privește stabilirea programului lor și ascultă-le preferințele, pentru a găsi cele mai bune soluții. Dacă ești dispus să oferi un program flexibil, în care oamenii să poate munci în sistem work from home sau în format hibrid, îți vei mări aria de selecție în ceea ce privește recrutarea noilor candidați. Atunci când flexibilitatea este una dintre caracteristicile principale ale organizației tale, îți vei crește șansele să te afli în topul preferințelor candidaților, pentru a combate lipsa fortei de munca.

Oportunități pentru dezvoltarea carierei

Stabilirea unui plan de carieră este tot mai important pentru a ține oamenii într-o companie pe termen lung, dar și pentru ca alții să se alăture echipei tale, în încercarea de a combate lipsa fortei de munca. Angajații își doresc oportunități de a-și perfecționa abilitățile sau de a învăța altele noi, pentru a își desfășura activitatea cât mai eficient și pentru a avea șansa să avanseze în carieră.

Dacă le oferi șansa de a urma programe de training angajati, de a participa la evenimente și conferințe din domeniul lor sau dacă le pui la dispoziție un mentor care să-i ajute să se dezvolte, îți vei crește șansele de a-ți păstra oamenii în companie. În același timp, candidații de pe piața muncii care vor să aibă ocazia de a se dezvolta prin aceste metode, vor fi mai atrași de oportunitățile pe care le-ar avea în cadrul organizației tale.

Încearcă soluția de recrutare de la UCMS by AROBS

Pentru orice organizație, recrutarea și păstrarea oamenilor potriviți este esențială pentru a avea un business sustenabil. Pentru a gestiona eficient și pentru a combate lipsa fortei de munca, un proces de recrutare eficient este important. Soluția True Recrutare este un software care îți asigură un flux optim al operațiunilor de recrutare și selecție. Programul automatizează anumite acțiuni, fiind dezvoltat pentru a fi configurabil și intuitiv. Dacă vrei să afli mai multe despre cum funcționează softul dezvoltat de UCMS by AROBS, programează un demo gratuit cu specialiștii noștri.