Companiile care oferă joburi flexibile, preferate de candidați
joburi flexibile 4

Companiile care oferă joburi flexibile, în topul preferințelor candidaților

Companiile care oferă joburi flexibile, în topul preferințelor candidaților

Lectură de 4 minute

De o perioadă importantă de timp, mulți angajați își doresc joburi flexibile, care să le aducă o libertate mai mare și o mai bună organizare a timpului. Pandemia a făcut ca oamenii să-și regândească prioritățile atât din punct de vedere profesional, cât și personal. Pentru a rămâne în atenția candidaților, majoritatea companiilor oferă în continuare joburi flexibile, acum când se discută tot mai mult despre revenirea la munca la birou.

Citește și:

» Managementul performantei în contextul muncii hibrid
» Cum contribuie flexibilitatea la productivitatea muncii

Munca hibrid, o schimbare permanentă?

Schimbarea modului de lucru este în continuare o provocare pentru mulți lideri ai organizațiilor de pretutindeni. Trecerea către joburi flexibile se anunță a fi permanentă, după ce oamenii s-au obișnuit să muncească astfel. Cu o tranziție potrivită la munca în format hibrid, implementarea sa pe termen lung va crește productivitatea, va stimula un echilibru intre viata profesionala si personala și va contribui totodată și la creșterea ratei de retenție în companie.

Joburi flexibile, printre prioritățile angajaților

Salariații din întreaga lume s-au obșinuit cu munca remote, iar cei mai mulți dintre ei nu sunt dispuși să renunțe la acest beneficiu. „Oamenii nu se vor întoarce la modalitatea de muncă din trecut. Flexibilitatea este noua normalitate și o așteptare din partea angajaților – acest trend va continua să crească”, a spus Kristin Kelley, chief marketing officer la compania CareerBuilder.

joburi flexibile 2

Având parte de joburi flexibile, în care nu sunt condiționați de prezența la birou sau de un program fix de lucru, oamenii se pot îngriji mai mult de aspecte din viața personală, ceea ce a devenit o preocupare tot mai mare în ultimii ani. Prin urmare, companiile care au în ofertă joburi flexibile, vor avea o bază mai mare de selecție, fiind printre organizațiile preferate de candidații de piața de recrutare.

Oferă joburi flexibile pentru a atrage mai mulți candidați

Cererea continuă de locuri de munca la distanta sau în format hibrid vine și din partea angajaților din industriile de servicii, care renunță la locul de muncă în căutarea unor salarii mai mari, beneficii extrasalariale utile și a unui program flexibil de lucru. Conform celor de la CareerBuilder, pozițiile de support clienți, asistent administrativ și reprezentant de vânzări sunt unele dintre cele mai solicitate joburi flexibile de către candidați. Același studiu a arătat că locurile de muncă care le permit angajaților să lucreze de acasă, full-time sau part-time, au înregistrat de șapte ori mai multe cereri în luna februarie 2022, față de cele care necesită prezența fizică la locul de muncă.

Statisticile confirmă necesitatea unor joburi flexibile

Cei de la organizația CIPD (The Chartered Institute of Personnel and Development) au cercetat în detaliu tendințele privind flexibilitatea oferită de companii. În raportul denumit Flexible and hybrid working practices in 2023, se arată că un număr tot mai mare de organizații (66% față de 56% în 2022) consideră că este important să ofere joburi flexibile. Acestea spun că este o modalitate esențială de a atrage candidații și de a suplini lipsa forței de muncă.

De asemenea, aproximativ 39% dintre organizații sunt mai predispuse să accepte cereri de program flexibil, pe lângă munca remote, comparativ cu înainte de pandemie. În ceea ce privește angajații, când aceștia se gândesc la un nou rol, 71% spun că este important să ofere un model de lucru flexibil, iar 69% spun că este importantă posibilitatea de a lucra de la distanță.

Angajații sunt dispuși să părăsească o companie care nu oferă flexibilitate

joburi flexibile 3

Ultimii ani ne-au arătat că majoritatea oamenilor preferă să demisioneze dacă nu li se oferă joburi flexibile. Ei sunt dispuși să renunțe la un loc de muncă care necesită prezența zilnică la birou, în condiițile în care ar pierde mult timp în fiecare zi, și își pot găsi un alt loc de muncă care oferă joburi flexibile.

Află nevoile actuale ale candidaților

Pentru a atrage oamenii potriviți în companie, dar și pentru a-i păstra, organizațiile își pot concentra atenția și pe oferta de joburi flexibile, dar și pe un management bine structurat. Comunicarea interna este un alt aspect esențial în ceea ce privește menținerea angajaților mulțumiți și implicați. De exemplu,interviul de retentie personal este o bună oportunitate de a afla ce poți îmbunătăți din perspectiva angajatului.

În mediul profesional actual, trebuie să prioritizezi dezvoltarea carierei oamenilor din orgranigrama prin programe de training angajati, să oferi joburi flexibile și un mod de lucru hibrid. De asemenea, vor fi tot mai importante programele de wellbeing, precum și posibilitatea unui echilibru mai bun între viața profesională și cea privată.

joburi flexibile 3

True Work From Home, soluția pentru a gestiona programul angajaților cu joburi flexibile

Cu un instrument digital intuitiv, poți efectua o administrare personal eficientă pentru o organizare internă cât mai bună. Modulul True Work From Home, din aplicația True HR, un soft resurse umane configurabil, îți permite gestionarea personalului care lucrează de acasă sau în sistem hibrid.

Această soluție software permite angajaților să-și planifice în avans programul de lucru, ținând cont și de locația colegilor din echipă. Cererile de telemuncă se completează direct în aplicație și sunt aprobate automat dacă sunt îndeplinite condițiile de validare.

În acest mod, ai parte de un pontaj corect al angajaților chiar și atunci când există joburi flexibile în compania ta. Totodată, poți vedea situația în timp real pe o anumită unitate, dacă există mai multe puncte de lucru.

Descoperă toate avantajele aplicației de resurse umane

Vrei să afli mai multe despre funcționalitatea True Work Home și cum îți poate fi de folos? Programează un demo gratuit cu specialiștii UCMS by AROBS, iar ei îți vor prezenta în detaliu particularitățile aplicației True HR. Alege dezvoltarea companiei cu soluții digitale care răspund la toate nevoile tale!