Interviu Talida Talpan, Recruiter
De vorbă cu Talida Talpan
Talida Talpan, Recruiter – „Recrutarea îmi oferă șansa să descopăr potențial acolo unde alții l-ar putea trece cu vederea”
Spune-ne câte ceva despre tine. Cum te-ai prezenta în câteva cuvinte pentru cei care nu te cunosc?
Un prim lucru pe care l-aș spune despre mine este că sunt o persoană dedicată și implicată, lucru care mă ajută să fiu eficientă indiferent de provocări. Mai mult, faptul că sunt o fire curioasă îmi permite să privesc situațiile pe care le întâmpin din perspective diferite și să găsesc soluția potrivită. Iar când vine vorba despre modul în care abordez interacțiunea cu cei din jurul meu, mă bazez pe empatie și pe ascultare activă.
Cred de asemenea că sunt o persoană cu multiple pasiuni. Nu am neapărat un hobby, dar pot spune că am multe interese, care de multe ori ajung să se schimbe după o perioadă.
În timpul liber, mă implic în activități care mă ajută să mă regăsesc deoarece se întâmplă ca în perioadele aglomerate să mă pierd în agitație. De regulă prefer activitățile care mă scot din rutina zilnică și care mă ajută să descopăr lucruri noi.
Descrie-ne pe scurt rolul tău actual.
Fac parte din echipa UCMS by AROBS din septembrie 2021. La început, rolul meu se concentra pe activitățile de recrutare ale companiei, iar pe parcurs am avut ocazia să fiu implicată și să contribui într-o paletă mai largă de proiecte din cadrul departamentului HR.
În acest moment printre responsabilitățile mele principale se numără: atragerea de noi talente în echipă, transmiterea de informații către colegi, dezvoltarea și implementarea evenimentelor interne alături de Anca, dar și în colaborare cu departamentul de Marketing.
De ce Recruiter și nu altceva?
Am ales recrutarea deoarece este un domeniu dinamic, aflat într-o continuă evoluție, care îmi oferă posibilitatea să am un impact pozitiv asupra parcursului profesional al candidaților. Totodată, activitatea de recrutare îmi oferă șansa să construiesc relații și să descopăr potențial acolo unde alții l-ar putea trece cu vederea.
Consider că este și un rol care mi se potrivește, pentru că mă văd ca o punte. Puntea care conectează așteptările și aspirațiile candidaților cu nevoile companiei.
Mai mult, deși știam că îmi doresc să activez în zona de HR, la început m-am axat pe activitatea de recrutare, având la bază și o serie de experiențe mai puțin plăcute în procesul meu de recrutare în diverse companii. Acest aspect m-a determinat să fac eu lucrurile diferit. Să ofer candidaților tot ceea ce poate am așteptat și eu, dar rar am primit.
Care este idealul spre care tinzi din punct de vedere profesional?
Sunt o persoană curioasă, motiv pentru care îmi doresc să continui să mă dezvolt și să aprofundez și alte arii ale HR-ului precum: employer branding, learning & development, comunicare internă, sau organizational development.
Și cred că odată ce voi cunoaște mai bine particularitățile domeniului, voi putea să am o perspectivă mai clară înspre ce zonă îmi voi dori să activez mai mult.
Totuși, un lucru știu sigur. Indiferent în ce zonă a HR-ului voi evolua, îmi doresc să ajut oamenii să își poată cultiva potențialul profesional.
Există un set de principii pe care îl respecți când vine vorba de zona profesională? Cum arată acesta?
Principiile după care îmi ghidez activitatea sunt: respectul, responsabilitatea, imparțialitatea și empatia. Consider că toate, cumulate, mă ajută să devin zi de zi un specialist mai bun.
Dacă ar fi să detaliez puțin aș spune așa:
Ofer respect prin faptul că tratez fiecare persoană cu care intru în contact cu aceeași considerație, indiferent de trecutul, experiența sau calificările pe care le deține. Și asta mă ajută de cele mai multe ori să pot comunica sincer și deschis cu toți candidații.
Îmi asum responsabilitatea pentru acțiunile și deciziile mele, asigurându-mă că acestea se aliniază cu interesele companiei și ale candidaților. Dacă ne raportăm la relația cu candidații, asumarea responsabilității joacă un rol esențial în crearea și menținerea unei relații cu aceștia, atât în timpul procesului de recrutare, cât și după finalizarea acestuia.
Imparțialitatea este piatra de temelie în activitatea mea de recruiter, dar și cheia către un mediu de lucru incluziv. Aleg să tratez fiecare candidat cu care intru în contact cu aceeași considerație, iar asta mă ajută să construiesc relații autentice, bazate pe încredere și fără prejudecăți.
Iar când vine vorba de empatie, încerc să înțeleg perspectivele și experiențele celorlalți și să ascult activ tot ceea ce mi se comunică.
Ce te inspiră și te motivează în viața de zi cu zi?
Consider că fiecare zi aduce cu ea o nouă oportunitate de a învăța și de a crește. De a o lua de la capăt cu lecțiile de ieri proaspete în minte, ca astăzi să facem lucrurile mai bine.
Cum îți începi de obicei dimineața?
Diminețile nu mi se aseamănă foarte mult unele cu altele.
Totuși dacă ar fi să mă gândesc la o dimineață ideală, ea ar începe devreme alături de o ceașcă de cafea și câteva minute de liniște, în care să îmi pun ordine în gânduri. Îmi place ideea aceasta de trezit dimineața devreme, pentru că mi se pare că poți face anumite lucruri când alții încă dorm. Asta îmi dă o doză în plus de motivație.
Ce carte am găsi la tine pe noptieră?
Cartea care se regăsește în acest moment pe noptiera mea este „Oameni anxioși” de Fredrik Backman, primită cu ocazia unui schimb de cărți organizat la birou. Este un roman captivant care explorează complexitatea relațiilor umane și ne amintește cât de important este sa fim empatici și înțelegători în relațiile pe care le construim.
Ce muzică te face să te simți acasă?
O întrebare grea.. Cred că „acasă” reprezintă în acest moment orice melodie care are atașată o amintire sau o experiență din trecut sau care surprinde esența diferitelor momente din viața mea.