Mario V. - „Sunt un suport pentru oameni în procesul de achiziție”

Interviu Mario Văduva

De vorbă cu Mario Văduva

Mario Văduva, Key Account Manager – „Cred că sunt un suport pentru oameni în procesul de achiziție, și asta mă face să simt că am impact. ”

Cum te-ai prezenta pentru cei care nu te cunosc?

În primul rând, m-aș prezenta ca un om foarte ambițios. Consider că sunt un om perseverent și că îmi place de fiecare dată să îmi depășesc limitele. Spre exemplu, când am un task îl duc până la capăt, chiar dacă rămân fără energie și sunt nevoit să îmi ies din zona de confort. Simt că această caracteristică m-a ajutat în toate ariile vieții mele, spre exemplu, în trecut, când jucam fotbal, și-acum în cariera de vânzări.

În viața de zi cu zi, în timpul liber îmi place să merg la fotbal, să merg la petreceri, să mă distrez, să ies la plimbări în aer liber. Îmi place să mă uit și la filme, când am timp. Îmi place să ascult muzică și să fiu mereu cu zâmbetul pe buze.

Dacă ai putea să te caracterizezi în doar 3 cuvinte care ar fi acelea?

Perseverent, ambițios, muncitor.

Cum ai ales domeniul de vânzări pentru cariera ta? Cum ți-ai descrie parcursul profesional de până acum?

Am ales domeniul vânzărilor, pentru că îmi place foarte mult să interacționez cu oamenii din jurul meu. Îmi place să fac networking, îmi place să-i ascult, pe scurt îmi place să știu că vin cu ceva util în viața oamenilor. Îmi place să las ceva în urma mea și consider că prin intermediul vânzărilor ajut oamenii să cumpere ceva potrivit pentru nevoia pe care o au în prezent. Adică, sunt acolo să-i consiliez, să-i informez, încerc să fac procesul să fie unul confortabil.

Cred că sunt un suport pentru ei în procesul de achiziție, și asta mă face să simt că am impact.

Imagine Mario_4

Cum ți-ai descrie parcursul profesional de până acum?

În creștere. (râde)

Deși cred că încă nu sunt la nivelul la care îmi doresc, fac pașii necesari să mă îndrept într-acolo. Bineînțeles, pe viitor, îmi doresc să ajung să fiu director de vânzări într-o companie, doar că sunt de părere că acest lucru se întâmplă în general, un pic mai târziu…de obicei după vârsta de 30 de ani. Și cred că e și normal să fie așa, pentru că după 30 de ani ești mai pregătit din punct de vedere emoțional, dar și ca și experiență. Capeți o mai mare maturitate emoțională și îți poți susține mai bine argumentele indiferent de context și interlocutor.

Bineînțeles, la fel de important e și ce faci până la vârsta de 30 de ani. Pregătirea continuă, asumarea riscurilor, ieșirea din zona de confort, toate îți facilitează un drum mai rapid sau mai lent spre o astfel de poziție.

Cât despre parcursul meu profesional, o să fac o scurtă istorie. Eu am jucat fotbal timp de 12 ani. Ulterior, după fotbal, am început să lucrez în vânzări, dar doar pe nișa retail.

După ce am ieșit din nișa de retail, m-am dus pe zona de vânzări B2B, am vândut abonamente de sport diferitelor companii și acum am ajuns la UCMS by AROBS, unde sunt tot în nișa de vânzări B2B, dar pe partea de HR.

S-a întâmplat de-a lungul timpului să nu ajungi la rezultatele dorite cu anumiți parteneri? Cum ai manageriat situația?

Da mi s-a întâmplat să nu ajung la rezultatul dorit. Totuși dacă nu s-a putut ajunge la o colaborare, am mizat pe menținerea unei relații. Astfel, am învățat să mă concentrez pe proces, nu doar pe rezultat, pentru că din perspectiva mea, procesul este mult mai important.

Pentru mine contează să-mi mențin relațiile, să fiu deschis cu oamenii din jurul meu, să fiu sincer, dar nu tranșant, să nu iau lucrurile personal, să știu că întotdeauna am ceva de învățat și bineînțeles, să nu mă blochez într-un refuz.

Nu consider că un refuz ar trebui să mă înlăture din drumul meu. Cum ziceam, sunt un om perseverent, și cred că până la urmă va fi cineva care îmi va spune da. Un exemplu în acest sens ar fi un interviu de angajare pe care l-am avut. Venind de la munca de mall, nu aveam atât de multe cunoștințe în zona de B2B precum contracandidații mei. Totuși, am ales să fiu sincer și să explic care este baza de la care plec, cu promisiunea că dacă voi trece mai departe, voi pune mâna și voi învăța tot ce este nevoie pentru a deveni cel mai bun. Pentru că nu îmi doresc ca în viață să fiu doar unul dintre, ci îmi doresc să fiu cel mai bun în ceea ce fac. Așa am primit job-ul. Și-apoi cu perseverență și multă muncă am reușit să devin foarte bun în meseria mea.

Cum arată o zi din viața unui Key Account Manager?

Prospectare de piață. Contactare piața rece. Trimis oferte. Follow-up oferte. Construirea unei relații de încredere cu prospecții și clienții din portofoliu. Cam pe asta cred că se bazează procesul unui specialist în vânzări.

Sau pe scurt: Clienți, clienți, clienți. (râde)

Știm despre tine că ai practicat fotbal timp de 12 ani. Crezi că practicarea acestui sport și-a pus amprenta și în viața profesională?

Da, da, foarte mult. Pentru că m-a disciplinat foarte mult. Și am învățat că rezultatele nu vin de pe azi pe mâine. Și că trebuie să fii perseverent și dacă ești perseverent în sport, ești perseverent și la muncă, ești perseverent și în viața de zi cu zi. Mai mult, m-a ajutat să fiu un tip mai serios, să caut și eu seriozitatea în oamenii cu care mă înconjor. Și-aici nu mă refer la faptul că mă aștept ca oamenii să fie rigizi, ci să fie serioși la nivel de acțiuni și comportamente.

Practic..cum să explic eu? Mi-a mulat viața pe anumite valori, cum ar fi: curajul, disciplina, perseverența, și de ce nu, chiar și prietenia.

Când ți-ai descoperit pasiunea pentru fotbal?

Cumva prin intermediul fratelui meu. Eu am un frate mai mare cu 2 ani și la acel moment el juca fotbal. Și știți cum e, frații mai mici vor mereu să-i imite pe cei mai mari. Așa am început să insist că îmi doresc și eu să joc fotbal. După mai multe insistențe m-a dus tatăl meu și pe mine la fotbal.

Imagine Mario_3

Totuși, pentru că eram cel mai mic, nu eram tocmai bun pe teren, așa că m-au băgat în poartă. Au crezut că o să renunț, dar n-am făcut-o. Pentru că încă de când eram copil, dacă eu alegeam ceva pentru mine nu mă lăsam influențat de cei din jurul meu. Și-acum, 12 ani mai târziu încă merg regulat la fotbal.

Cum arată timpul liber pentru tine ? Ce faci astfel încât să devină cu adevărat valoros?

Îmi place să ies în natură, la aer liber, să citesc când am timp, să merg la fotbal. Încerc să combin activități care să-mi pună atât mintea, cât și corpul la contribuție. Mă consider o persoană activă, care își dorește să facă cât mai multe lucruri…cel puțin în momentul acesta al vieții.

Și pentru a mă asigura că lucrurile pe care mi le propun devin realitate, mi le scriu în agendă, sau pe un carnețel. Odată scrise, puțin probabil să nu le duc la bun sfârșit.

Imagine Mario_2

Ultimul lucru pe care l-ai făcut pentru prima dată?

Am început să fac dușuri reci dimineața.

Cum îți începi de obicei dimineața?

După cum ziceam, de o perioadă îmi încep diminețile cu un duș rece. Apoi fac câteva exerciții de gimnastică pe care nu le ratez de luni până joi. Vineri se întâmplă să mai sar acest ritual, iar sâmbătă merg la fotbal. În diminețile de duminică de obicei mă odihnesc.