Marcel Crișan - „Nu poți separa valorile profesionale de cele personale”

Interviu Marcel Crișan, Software Developer

De vorbă cu Marcel Crișan

Marcel Crișan, Software Developer – „Nu prea poți să separi valorile profesionale de cele personale, nu funcționează.”

Cum te-ai descrie pentru cineva pe care îl întâlnești pentru prima dată?

Sunt o persoană destul de structurată, îmi place să fie lucrurile clare, aranjate, ordonate, îmi place să comunic și îmi place să-l ascult pe celălalt, să văd care e de fapt nevoia lui și cu ce-l pot ajuta. Cam acestea ar fi valorile mele. Nu prea poți să separi valorile profesionale de cele personale, nu funcționează. Mai ales valorile profunde, le aplici atât în viața personală, cât și la locul de muncă.

Îmi place să interacționez, să comunic, să mă simt apropiat de celălalt. Familia este o valoare importantă pentru mine, îmi place să-mi petrec timpul în cadrul familiei. În momentul în care te simți bine împreună cu ceilalți, poți spune că faci parte dintr-o familie, chiar și la locul de muncă sau în alte comunități.

Care este rolul tău actual?

Eu am responsabilitatea de a găsi soluțiile la problemele ridicate de clienți și pe care nu le pot rezolva colegele de la support, din punctul de vedere al programării softurilor, diverse clarificări, ajustări, mici erori cauzate de schimbările de legislație. Practic ajustez programele, modulele care funcționează la client pentru a funcționa conform legislației în vigoare. Avem un sistem bine definit în privința preluării sarcinilor, astfel încât să ne desfășurăm activitatea optim.

Cum ți-ai descrie activitatea de zi cu zi?

Pe tot parcursul zilei, rezolv problemele care apar. Am această profesie deoarece chiar îmi place ce presupune ea. Pentru mine nu e o activitate pe care o simt ca fiind forțată, mai apar situații în care mă pot simți obosit, dar mă străduiesc să am un stil de viață destul de ordonat. Îmi desfășor activitatea cu plăcere, asta mă ține aici.

Imagine Marcel_3

Cum ai ales acest domeniu pentru cariera ta?

Am ales această meserie pentru că mi-a plăcut, am fost medic înainte. Am lucrat în mediul rural ca medic generalist. Ai mei au insistat să urmez Facultatea de Medicină, am ajuns medic și erau vremurile în care trebuia să ai o asistentă, un telefon mobil, era la început.

Între timp învățam programare, mi-am luat un calculator, am început să creez un program, începuse să mă pasioneze domeniul. Apoi, am creat un program pentru a stabili un calendar pentru vaccinarea copiilor. Ulterior, am făcut facultatea în domeniu și m-am angajat. Am avut ocazia să lucrez și în alte domenii, dar programarea mi-a plăcut cel mai mult.

De cât timp faci parte din echipă?

Înainte de a mă alătura echipei UCMS by AROBS în 2014, am lucrat aproximativ 12 ani în domeniul programării. La început am lucrat tot în limbajul de programare Fox, motiv pentru care am ajuns la UCMS.

Am creat un magazin online, pentru o fabrică de viori din Reghin. Atunci, informațiile se treceau într-un program făcut în Fox, iar eu am venit cu ideea ca acestea să fie păstrate online, să nu fie statice, iar astfel am ajuns la php și la alte tehnologii. Orice program are o structură, dacă lucrezi cu el și îl înveți, este ca o limbă, o înveți și devine natural.

Ce nu trebuie să îi lipsească unei echipe pentru a funcționa cât mai bine din perspectiva ta?

Conexiunea sufletească, legătura, să te simți apropiat de celălalt. Pentru mine legăturile sunt importante, în general oamenii caută să vadă că nu sunt doar un număr, ci mai mult decât atât. Ești o persoană, mai mult decât un angajat. Oricine cred că își dorește să se simtă bine unde se află.

Cum e dinamica echipei din care faci parte, cum au evoluat lucrurile?

Cred că foarte mult contează discuțiile pe care le avem, alături de ședința zilnică în care sunt așezate lucrurile și sunt stabilite sarcinile fiecăruia dintre noi. După ce te cunoști cu ceilalți mai bine, și apare o situație în care poate nu vezi o virgulă, un coleg vine în ajutorul tău și îți indică acest lucru, te ajută. Se creează legături, poate uneori nu sunt eu în formă și atunci vine un coleg cu soluția. A fost întotdeauna o relație bună în cadrul echipei noastre.

2_Imagine Marcel

S-a întâmplat de-a lungul timpului să întâmpini o situație dificilă la un anumit client? Cum ai manageriat situația?

Soluția este întotdeauna cam aceeași. Am avut o situație mai complexă legată de eficientizarea unui proces pentru un anumit client. A fost ceva complex, dar m-am înțeles bine cu oamenii din firma respectivă.

Atunci când cineva face ceva de mână, pas cu pas, trebuie doar să transpui în program acea procedură, de aceea soluția e cam aceeași. Prin îndrumarea pe care o oferim, ajutăm utilizatorii aplicațiilor noastre să ajungă la rezultatul optim, la cea mai bună soluție pentru provocarea pe care o întâmpină.

Dincolo de birou și muncă, cum arată timpul liber pentru tine?

Soția mea e medic stomatolog, iar în timpul liber o ajut cu organizarea, cu lucrurile administrative. În rest, îmi doresc să stau cât mai mult cu copiii, să ne jucăm, să ne uităm la un film.

Care sunt pasiunile sau hobby-urile tale?

În principiu, îmi place să fac sport. Iarna merg la schi, iar vara îmi place să fac scufundări, dar de ceva timp nu am mai ajuns. Schiez în fiecare iarnă, iar la diving nu am fost de mai mult timp, deși am licență de scufundări, pe care am obținut-o în Turcia în urma unui curs. Îmi place să mă uit la filme de mai multe genuri, cum ar fi polițiste, acțiune, seria „Misiune Imposibilă” e una dintre favoritele mele.

Ultimul lucru pe care l-ai făcut pentru prima dată?

Am fost în excursie cu un camper alături de soția mea atunci când ne-am sărbătorit aniversarea căsătoriei, și am fost în Pasul Palma, aproape de Mănăstirea Sucevița. Acolo există o tiroliană cu care poți merge cu o viteză foarte mare. Am luat un camper atunci, a fost prima oară când am făcut acest lucru.

Ce carte am găsi la tine pe pe noptieră?

Îmi plac multe cărți, de exemplu există un set de cărți scris de Napoleon Hill prin 1930, cu legile succesului, care sunt foarte structurate. Sunt niște legi aplicate de toți cei care au avut succes în viață, le citesc și recitesc, am găsit și pe YouTube înregistrări cu el pe care le mai ascult.

Îmi plac și cărțile de parenting, sunt multe lucruri de învățat. Pot aplica lucrurile pe care le citesc acolo, nu este doar teorie.

M-am abonat la un program denumit All About Parenting de la Urania Cremene, chiar funcționează, sunt foarte bine structurate informațiile. Se întinde pe un an de zile, și în fiecare zi urmăresc video-uri de 10-15 minute. Lucrurile expuse în aceste filmulețe se aplică chiar și în alte situații, în viața de zi cu zi, nu doar în parenting.