Ce este concediu paternal și cine poate beneficia de el?
concediu paternal

Ce este concediul paternal și cine poate beneficia de el?

Ce este concediul paternal și cine poate beneficia de el?

Lectură de 4 minute

Concediu paternal este acel tip de concediu care se acordă taților în vederea îngrijirii nou-născutului. Deși pare o tactică mai puțin practicată, totuși prinde din ce în ce mai mult avânt în ultima perioadă. Aceasta deoarece proaspeții tătici doresc să fie mai prezenți în viața copiilor chiar din primii ani de viață. Astfel că în legislație au fost adoptate prevederi nu doar pentru concediu maternal, ci și pentru cel paternal.

Citește și:

» Concediu de risc maternal: care sunt prevederile legale?
» Ce este concediu prenatal și cum se plătește?

Cine poate beneficia de concediu paternal?

indemnizatie concediu paternal 1

Cu certitudine că există multe situații în care se pot afla părinții. De aceea, legislația a creat măsuri pentru fiecare. Iar pentru a putea beneficia de concediu paternal, tatăl trebuie să încadreze într-una dintre aceste situații:

  • Copilul să fie născut din părinți căsătoriți;
  • Copilul este născut în afara căsătoriei, însă recunoscut de tată ca fiind al lui;
  • Tatăl este custodele de drept, iar copilul este adoptat.

Pe lângă aceasta, tatăl care se încadrează într-una dintre aceste categorii trebuie să fie salariat pentru a putea beneficia de acest tip de concediu.

  • Atenție! Concediu paternal este diferit de concediu pentru îngrijirea copilului. Concediu paternal este un tip de concediu care se acordă exclusiv taților. În schimb, concediu pentru îngrijirea copilului este un drept al fiecărui părinte, de care poate beneficia fie mama, fie tatăl.

Pe ce perioadă se poate beneficia de acest tip de concediu?

Durata concediului paternal este de 10 zile lucrătoare. La această perioadă se mai pot adăuga alte 5 zile lucrătoare, numai în cazul în care tatăl obține un atestat de absolvire a unui curs de puericultură. Cu alte cuvinte, dacă tatăl urmează un curs prin care obține o pregătire certificată în vederea dezvoltării armonioase a copilului din primii ani de viață, poate beneficia de 15 zile de concediu paternal.

Foarte important de reținut este faptul că această majorare se poate obține exclusiv o singură dată. De exemplu, dacă tatăl urmează acest curs și beneficiază de 15 zile de concediu paternal la primul născut, pentru următorii copii nu va mai avea acest privilegiu. Astfel că se va rezuma la perioada maximă de 10 zile.

Dacă tatăl este cadru medical nu este necesară urmarea cursului de puericultură, însă trebuie obținut atestatul.

Ce informații trebuie să conțină atestatul de puericultură ca să fie valid?
  • constatarea faptului că tatăl și-a însușit toate cunoștințele necesare în vederea îngrijirii copiilor în primele luni de viață;
  • datele personale ale tatălui;
  • locul de muncă și poziția;
  • data la care s-a emis certificatul;
  • semnătura și parafa medicului de familie.

O altă posibilitate de a prelungi numărul de zile pentru concediu paternal este prin negocierea cu angajatorul. Astfel că acesta poate acorda concediu pentru evenimente speciale. Adică pentru naștere copil.

Când se acordă?

Chiar dacă durata concediului poate fi extinsă, nu putem spune același lucru și pentru perioada în care se acordă. Astfel că legislația prevede în mod cert ca acesta să fie acordat în primele 8 săptămâni de la nașterea copilului. De asemenea, angajatorul nu poate refuza acordarea acestui tip de concediu.

Cum se acordă?

Pentru a beneficia de concediu paternal angajatul trebuie să depună o cerere scrisă către companie. Aceasta trebuie însoțită de certificatul de naștere al copilului. În cazul concediului prelungit, tatăl are obligativitatea să anexeze și certificatul de absolvire al cursului de puericultură.

Indemnizație concediu paternal – ce valoare are?

concediu paternal 3

Pe durata concediului, tatăl beneficiază de indemnizație concediu paternal. Legislația nu prevede acordarea unui anumit procent din salariu precum în alte cazuri. Totuși, indemnizația este egală cu salariul aferent zilelor lucrătoare. Astfel că se calculează pe baza salariului brut realizat. Aici se includ chiar și sporurile sau adaosurile la salariul de bază. Orice indemnizație concediu paternal se plătește din fondul de salarii al companiei. De asemenea reprezintă un venit impozabil.

Ca să exemplificăm: concediu paternal are același efect precum concediu de odihnă. Altfel spus, tatăl va beneficia de salariul obișnuit în luna în care este în concediu paternal. Practic, nu este afectat cu nimic salariu net.

Dacă salariul lunar este de 2500 lei, atunci tot 2500 lei va primi tatăl și în luna respectivă.

Desigur că pot exista și mici modificări. Aceasta deoarece în efectuarea unui calcul salariu net se includ multe variabile. Iar cea mai influențabilă este numărul de zile lucrătoare pe care le are fiecare lună de zile.

Este de menționat faptul că pe durata acestuia nu se vor acorda tichete de masă.

Cum este afectat contractul de muncă?

Concediu paternal aduce și un oarecare dezavantaj. Este vorba despre implicațiile pe care le asupra unui contract de muncă. Mai exact, pe durata acestuia, contractul de muncă se suspendă. Prin urmare, suspendarea se va înregistra în Revisal. Cu toate acestea, zilele de concediu paternal se adaugă la vechimea în muncă.

Clauze speciale

Din păcate există și situații mai puțin fericite în care mamele decedează ori la naștere, ori în timpul concediului de lăuzie. Pentru astfel de cazuri, legislația acordă taților numărul de zile de concediu rămase neefectuate de către mamă.

De ce este recomandat ca tații să utilizeze acest tip de concediu?

Mentalitatea din spatele acestei măsuri legislative este cât se poate de avantajoasă. Chiar dacă poate suntem înclinați să păstrăm modul patriarhal de creștere al copiilor, totuși specialiștii atrag atenția asupra importanței pe care o are petrecerea timpului cu nou născuții. În această perioadă se formează legătura afectivă cea mai puternică, care va influența major dezvoltarea emoțională a copilului. Desigur că urmările se vor vedea ulterior atât din punct de vedere cognitiv, cât și comportamental.