În ce condiții se acordă diurna și cine poate beneficia de ea

În ce condiții se acordă diurna și cine poate beneficia de ea

diurna 1

În ce condiții se acordă diurna și cine poate beneficia de ea

Diurna poate fi acordată angajaților care își desfășoară activitatea profesională în afara sediului companiei pentru o anumită perioadă. Numită și indemnizație de delegare sau deplasare, aceasta acoperă costurile de deplasare ale beneficiarului.

În viața unui angajat, apar uneori momente când conducerea companiei îi va solicita prezența într-o altă localitate decât cea în care își desfășoară în mod normal activitatea. Înainte ca expertiza și cunoștintele acestuia să fie folosite într-o delegație, este bine ca acesta să fie informat în legătură cu costurile care îi sunt acoperite.

Perioada maximă pentru care se poate acorda diurna este de 60 de zile calendaristice pe an, durată care poate fi prelungită cu încă 60 de zile, doar cu acordul angajatului. Plata diurnei se efectuează și pentru munca prestată în zilelele de weekend sau în alte zile libere.

Nivelul maxim deductibil pentru diurna este în anul 2021 la fel ca în 2020, și anume:

  • Suma maximă deductibilă pentru diurna internă este de 50 de lei pe zi.
  • În ceea ce privește diurna externă, suma maximă deductibilă este stabilită pentru fiecare țară în parte.
diurna 2

Diurna se decontează în baza unui ordin de deplasare sau a unui decont de cheltuieli, unde se arată efectuarea deplasării în interes de serviciu și durata ei. Între localitatea în care angajatul muncește și locul în care se efectuează deplasarea trebuie să fie o distanță de minimum 5 km, iar durata deplasării să fie de cel puțin 12 ore.

Plafonul deductibil în țară pentru diurna este de 50 lei pe zi, iar diferența este considerată venit de natură salarială. Astfel, dacă se depăște această sumă, vor fi plătite contribuții sociale și impozit pe salarii. Beneficiarii de diurna din cadrul unei companii pot fi salariații sau administratorul firmei.

Diurna externă, particularități în ceea ce privește transportul

Perioada pentru care se acordă diurna externă este determinată în funcție de mijlocul de transport folosit, după cum urmează:

  • Momentul în care decolează avionul la plecarea în străinătate, și momentul aterizării avionului la sosirea în țară, dar și pe aeroporturile care sunt puncte de trecere a frontierei de stat din România.
  • Momentul trecerii cu trenul sau cu autoturismul prin punctele de trecere a frontierei de stat din România, atât la plecarea în afara țării, cât și la întoarcere.

Dacă o fracțiune de timp dintr-o delegație nu însumează 24 de ore, diurna se acordă astfel: 50% din valoare până la 12 ore și 100% pentru perioada care depășește 12 ore. Diurna se poate plăti în avans angajatului, înainte de plecarea în delegație. La întoarcere, cheltuielile vor fi calculate și se vor regla eventualele diferențe. Legislația nu specifică un termen limită pentru întocmirea ordinului de deplasare în cazul entităților private.

Gestionează eficient delegațiile cu modulul True Delegații și deconturi

Cu ajutorul funcționalității din cadrul soluției True HR ai o imagine de ansamblu clară în privința delegațiilor și a deconturilor. Cheltuielile legate de diurna acordată nu mai reprezintă o grijă în plus, pentru că gestionarea lor este simplificată cu True Delegații și Deconturi.

Administrezi rapid și ușor planificarea pentru întâlniri de afaceri, delegații sau alte deplasări în interesul companiei. Vei avea parte de transparență totală în privința cheltuielilor efectuate de către angajați printr-o monitorizare atentă. Documentele doveditoare trebuie încărcate în program pentru ca decontul să se desfășoare în legalitate. Totodată, din aplicație poți stabilit fluxuri de aprobare specifice pentru fiecare tip de delegație ori decont.

diurna 3

Poți de asemenea să calculezi automat diurna în mod diferențiat în funcție de țara de destinație, fapt ce îți va economisi foarte mult timp destinat unor astfel de operațiuni. Angajații își pot completa singuri ordinul de deplasare și decontul de cheltuieli fără să fie nevoiți să mai apeleze la alte departamente. Ulterior, se generează rapoarte care îți oferă o situație clară a cheltuielilor, iar acestea pot fi accesate oricând în istoric.

Un program performant te ajută să eviți anumite erori ce pot apărea la plata diurnelor, care pot fi cauzate de lipsa unor proceduri interne clare. De exemplu, greșelile pot consta în neimpozitarea sau impozitarea incorectă a sumelor care depășesc plafonul legal sau reglarea necorespunzătoare a avansurilor acordate angajaților.

Așadar, un soft care simplifică procedurile de decontare a costurilor de deplasare este esențial pentru a câștiga timp prețios, o resursă foarte importantă care poate fi folosită de către angajați în scopuri productive. Dacă folosești un instrument digital pentru administrarea delegațiilor, vei scăpa de operațiunile manuale repetitive de sortare a documentelor de călătorie sau a altor hârtii justificative.

semnatura-echipa-UCMS