Importanta resurselor umane în contextul muncii de tip hibrid
importanta resurselor umane

Importanta resurselor umane în contextul muncii de tip hibrid

Importanta resurselor umane în contextul muncii de tip hibrid

Lectură de 4 minute

Într-o perioadă în care provocările din mediul profesional sunt constante și într-o continuă schimbare, importanta resurselor umane în cadrul unei companii este crescută. Spre exemplu, dacă ar fi să ne referim la opțiunea de a alege locul de unde vor să lucreze, sistemul hibrid de muncă pare a fi cel preferat de majoritatea angajaților. Acest lucru se întâmplă în principal datorită faptului că sistemul hibrid pare a le oferi angajaților echilibrul sănătos între viața profesională și cea personală.

Cu toate acestea, deși pentru angajați ideea de muncă hibrid poate aduce nenumărate beneficii, pentru personalul HR poate reprezenta o adevărata provocare. În special atunci când dorești să menții o comunicare internă eficientă.

Citește și:

» În ce fel contribuie munca la birou la integrarea mai rapidă a noilor angajați
» Cum poți crește retentia angajatilor cu experiență în compania ta

Cu ajutorul departamentului de HR comunicarea internă este mai eficientă

Membrii unei organizații pot avea numeroase nelămuriri despre diverse proceduri atunci când nu se află la birou, iar importanta resurselor umane se poate face simțită în astfel de cazuri. Specialiștii în HR pot veni cu clarificări rapide în legătură cu diverse situații, fără a se pierde timp important cu incertitudini care încetinesc o anumită operațiune. În acest fel, organizarea internă se face în condiții optime și se câștigă timp important, care poate fi folosit în scopuri productive.

importanta resurselor umane 2

Un sistem de muncă hibrid este soluția care poate răspunde tuturor nevoilor. Totuși, el trebuie pus la punct și cu ajutorul unui lider din domeniul resurselor umane. Trebuie ca obiectivele companiei să fie îndeplinite, dar și angajații să fie mulțumiți cu condițiile de lucru. În acest context, importanta resurselor umane își poate spune cuvântul. Specialiștii în HR trebuie să ceară părerea angajaților cu privire la stilul de lucru preferat și să creeze un mediu profesional care să se apropie cât mai mult de așteptările tuturor.

Cultura organizațională are un impact important în creșterea companiei, a retenției angajaților și a imaginii pozitivă în mediul de business. Și în acest caz vorbim de importanta resurselor umane, deoarece au o contribuție importantă în dezvoltarea acestor aspecte. Persoanele specializate în acest domeniu sunt o resursă de mare preț în promovarea brandului companiei în fața publicului larg. De asemenea, profesioniștii HR sunt esențiali în menținerea unei comunicări interne productive, mai ales când ea poate fi îngreunată de un stil de muncă hybrid, în care angajații sunt împărțiți între munca de acasă și cea de la birou.

Importanta resurselor umane la recrutarea unor noi angajați în contexul actual

Pentru o integrare ușoară a unui nou angajat într-o companie, trebuie accentuată importanta resurselor umane. Pornind de la procesul de recrutare, care se poate întinde pe mai multe etape, și până la primele săptămâni în firmă, specialistul HR are un rol determinant. În perioada actuală, majoritatea interviurilor de angajare se desfășoară online. Din acest motiv, este nevoie de cineva care să fie prezent la fiecare pas alături de candidat pentru a-l îndruma și pentru a comunica constant cu acesta. În acest fel, compania dă dovadă de profesionalism și interes crescut pentru respectiva persoană.

După ce un nou membru al echipei tale a semnat actele de angajare, procesul de onboarding trebuie susținut tot de departamentul de HR. Mai mult decât atât, proaspătul angajat trebuie să știe că se poate baza pe cineva atunci când are nevoie de o informație în perioada de adaptare. Un dialog constant cu persoana responsabilă de resursele umane este cheia pentru o integrare rapidă a acestuia,  astfel va putea deveni productiv într-un timp mult mai scurt.

Importanta resurselor umane într-o procedură de induction onboarding este foarte ridicată. Cu susținerea potrivită, angajatul se va obișnui cu noul loc de muncă într-o periadă scurtă de timp și va avea un randament ridicat. Departamentul HR contribuie la elaborarea unui plan de integrare al acestuia, care va da rezultate pe termen lung. De asemenea, îi va aduce la cunoștință organigrama companiei, pentru a se familiariza rapid cu noii colegi și pentru a înțelege mai bine rolul fiecăruia.

Cât de mare este importanta resurselor umane în discuția despre întoarcerea la birou?

Într-o companie cu departamente multiple, gestionarea unor situații complexe este o activitate zilnică. De aceea, importanta resurselor umane este semnificativă prin faptul că trebuie să îndeplinească numeroase sarcini administrative. În contextul relaxării restricțiilor cauzate de pandemie, multe companii își doresc ca angajații să se întoarcă la birou pentru a-și desfășura munca, chiar dacă doar câteva zile pe săptămână. Salariații pot avea temeri sau nelămuriri în legătura cu siguranța sănătății lor, dacă vor face acest pas, iar aici este nevoie de intervenția specialistului HR.

importanta resurselor umane 3

Importanta resurselor umane în comunicarea dintre angajați și manangement este esențială. În acest caz, transmiterea cerințelor salariaților către conducere se face prin intermediului acestui departament. Astfel, resursele umane funcționează ca un liant între cele două structuri și se asigură că dorințele salariaților sunt luate în considerare și analizate cu atenție. În acest mod, întoarcerea la birou a acestora se poate face în condiții optime și care să-i mulțumească pe fiecare în parte. Un dialog sănătos este cel care ajută la progesul companiei în toate privințele, mai ales în situații speciale.

Consolidează-ți statutul de companie cu o organizare solidă

Un business performant depinde și de imaginea creată de către specialiștii HR atât în exterior, cât și în ceea ce privește operațiunile interne ale companiei. Importanta resurselor umane este cel mai vizibilă în relațiile dintre conducere și angajați, dar este prezentă în mod semnificativ și atunci când organizația dorește să atragă noi profesioniști. Cu ajutorul oamenilor de HR îmbunătățești satisfacția angajaților și menții o imagine pozitivă a afacerii tale.

Astfel, eficiența comunicării din cadrul companiei tale va crește semnificativ dacă vei prioritiza importanta resurselor umane. Acest aspect va contribui la o armonie prezentă la locul de muncă și la rezolvarea rapidă a unor situații imprevizibile. Totul pentru ca organizația pe care o conduci să funcționeze la standarde înalte și să se concentreze pe îndeplinirea obiectivelor propuse.

semnatura-echipa-UCMS