
Importanța digitalizării companiilor, discutată alături de Ionuț Gherle la Profit News
Importanța digitalizării companiilor, discutată alături de Ionuț Gherle la Profit News
Ionuț Gherle, CEO UCMS by AROBS, a fost invitat la televiziunea Profit News, într-o emisiune care a avut ca temă de discuție importanța digitalizării companiilor. Din interviul de mai jos, aflați detalii despre eficiența adusă de tehnologie în cadrul companiilor, utilitatea și modul de funcționare al soluțiilor True HR și dp-Payroll, dar și multe altele. De asemenea, emisiunea este disponibilă în format video.
Citește și:
- Nevoia unui program semnatura digitala, tot mai întâlnită în organizații
- Despre digitalizarea Medicover cu soluțiile UCMS by AROBS, la Știri Med TV
Cuprins
Ce presupun serviciile de HR și payroll?
Noi dezvoltăm un sistem de management integrat, alcătuit dintr-o soluție de payroll și una pentru managementul resurselor umane. Începând cu partea de recrutare, administrare de personal, până la exit interview, când angajatul părăsește compania, și vrei să afli motivele pentru care a plecat. Aceste două soluții le implementăm în companii mari și foarte mari, din numeroase industrii: zona de IT, producție, automotive, retail, companii foarte mari în această zonă, companii în zona medicală.
Vizualizează interviul în format video:
Referitor la exit interview, noi oferim tool-ul prin care odată înregistrat digital feedbackul oamenilor, pot fi generate rapoarte, iar pe baza lor, compania realizează o analiză. Chiar în acest moment lucrăm la un modul, de analiză și raportare, pentru că am sesizat că există foarte multe date pe care stau, în general în toate companiile, inclusiv în zona de HR.
Lucrăm la un modul de Business Intelligence (Power BI) care vine peste cele două soluții existente. Acesta extrage datele din aceste două soluții, le modelează și oferă o situație pe diferite segmente managerilor de resurse umane, celor care dețin companiile și așa mai departe.
Iar aceștia țin cont de aceste date?
În principal da, pentru că e foarte importantă resursa umană, mai ales dacă vorbim de domeniul IT. Există și o funcționalitate pentru evaluarea performanței, care se poate face continuu sau periodic, astfel încât toți angajații să poată fi evaluați, și să vadă care este dinamica companiei și cum evoluează.
Doar companiile IT au nevoie de astfel de servicii, sau vă îndreptați și în alte zone?
Nu doar ele, ne îndreptăm și către alte zone, avem câteva industrii în care avem o prezență foarte puternică. Pe lângă zona de IT, partea de automotive, producție, retail, unde avem foarte mulți clienți, atât în banking , iar recent am intrat și în zona de medical. Avem o colaborare cu unul dintre cei mai mari jucători pe piața de servicii medicale.
Care este rolul vostru în această zonă?
Domeniul medical este unul foarte diferit față de majoritatea domeniilor, vorbim de un client din industria medicală privată, unde există foarte multe situații specifice. Începând cu partea de pontaj și planificare, pentru că vorbim de gărzi 12 cu 24 de ore, există foarte multe schimburi pe decursul unei luni care trebuie să fie cunoscute din timp. Există mulți medici care lucrează atât în domeniul de stat, cât și la privat, iar aceste schimburi trebuie planificate foarte bine.
Chiar avem cazuri în orașele mai mari, cu peste 30 de programe, de alocări pe diferite ture. Pe lângă zona de pontaj, urmează zona de plată, pentru că și aici există câteva situații specifice. Gărzile se plătesc pe baza unor indemnizații fixe, și de asemenea sunt numeroase ore suplimentare, deoarece apar evenimente neprevăzute. De foarte multe ori, ele se adună într-o bancă de ore suplimentare, de unde se pot recupera cu ore libere înainte de plata salariului.
V-a contactat vreodată o instituție de stat să vă spună că vrea să își rentabilizeze timpul, activitatea, să se organizeze la fel ca un privat?
Ceea ce facem noi este eficientizare. În acest moment, noi nu lucrăm cu instituțiile statului. Dacă ne-ar suna, cu siguranță am merge să analizăm și să vedem ce se întâmplă.
Puteți vedea dacă la o instituție mare de stat sunt oameni care au aceleași atribuții, și în loc de doi sunt douăzeci?
Aici probabil că se poate face o eficientizare având în vedere alocarea pe anumite roluri, sau pe fișe de post. În soluția noastră True HR, există funcționalitatea True Organigrame. În momentul în care ai o vedere de ansamblu, cu toți membrii companiei, îți poți da seama dacă anumite departamente sunt subdimensionate sau supradimensionate.
După aceea, poți analiza fișa de post, rolul lor în acea organizație. În multe domenii, inclusiv medical, există mai multe centre de cost. Adică clientul nostru din privat se uită pe anumite secții, departamente pentru a vedea eficientizarea pe aceste centre de cost.
În România sunt foarte multe schimbări legislative. Din acest punct de vedere, aplicațiile pe care le oferiți intervin în ceea înseamnă eficiența muncii? Le puneți la punct în privința acestor schimbări?
Da, suntem obligați să ținem pasul cu toate aceste actualizări legislative pentru că vorbim de elemente legale, moduri în care se realizează diverse operațiuni. În ultimii ani, în special de când a început pandemia, au fost foarte multe modificări legislative. Noi le vedem ca pe un proces bun pe care încearcă să-l facă statul.
Una dintre cele mai importante modificări legislative care s-a întâmplat, cu un impact foarte mare pentru companii, inclusiv într-o zonă de cost, este această lege prin care dă posibilitatea ca toate actele în relația angajator – angajat să fie semnate electronic, cum ar fi contracte de muncă, acte adiționale, adeverințe și altele.
Cum mă convingeți că am nevoie la o instituție de stat de o companie care să vină să eficientizeze activitatea?
Se realizează o analiză, înainte să începem să implementăm cele două soluții, sau acest sistem integrat de HR și de payroll. Acesta este modul foarte util pe care l-aș vedea realizat la nivel de stat, pentru că este un specific existent acolo.
Am citit un articol în care apăreți ca fiind furnizorul de servicii pentru nume mari de pe piață, nume importante. Trebuie să modificați softul respectiv în funcție de fiecare companie în parte sau în funcție de profilul respectiv?
Avantajul soluțiilor noastre este că sunt complexe și complete. Dacă ar trebui să modificăm softul pentru fiecare client, nu am mai reuși să ajungem la nume atât de mari, sau nu am mai reuși să scalăm pentru a optimiza procesele pentru cât mai mulți clienți. Soluția este foarte modulară, configurabilă și flexibilă. Prin acest calapod, putem să ne adaptăm pe diverse industrii.
Deci are flexibilitate soluția pe care o aveți, de a se adapta pe orice domeniu.
Noi la UCMS by AROBS punem foarte mult accent pe colegii noștri, pe resursa noastră umană, pentru că businessurile pe diverse industrii sunt din ce în ce mai complexe. Pentru noi provocarea cea mai mare este să înțelegem foarte bine nevoia clientului, astfel încât să putem implementa și să configurăm softul nostru, și să satisfacem nevoia clientului.
Lucrați în HR, aveți probleme cu oamenii? Vă găsiți oamenii?
Lucrăm în HR, și cred că da, toată lumea are probleme cu oamenii. Pot să spun că ne găsim oamenii, UCMS este parte din grupul AROBS de acum trei ani de zile, este o companie cu 26 de ani de experiență, dar acum trei ani de zile când m-am alăturat companiei, am fost a 27-a persoană.
În momentul de față suntem 70, pot să spun că aproape ne-am triplat, și consider că avem o echipă foarte bună, foarte puternică, și un mix foarte bun între colegi cu foarte mare experiență și cei mai noi în domeniu. Avem colegi care sunt de 25 de ani în companie din cei 26 de ani de existență, sau 18, sau 16. De exemplu, în departamentul nostru de suport, 4 din 6 colege au aproximativ 15-16 ani experiență în cadrul companiei, și aproximativ 20 de ani în domeniu, ceea ce este foarte rar întâlnit.
Practic, aveți aceeași problemă, mai puțin vizibilă, cum au toate firmele din Cluj și din marile orașe.
Noi punem destul de mult accent și pe zona de educare. În primul rând ne ajută foarte mult mixul de oameni cu foarte multă experiență, care pot să dea din cunoștințele lor, atât din industrie, cât și din produsele noastre. Pe unele roluri accesăm și colegi juniori, și îi instruim la firmă. Pe alte roluri, cum ar fi partea de analiză, care trebuie făcută la client, căutăm doar colegi seniori, pentru că acolo avem nevoie de colegi cu multă experiență.