Cum să măsori impactul angajaților asupra performanței afacerii
impactul angajatilor

Cum să măsori impactul angajaților asupra performanței afacerii

Cum să măsori impactul angajaților asupra performanței afacerii

Lectură de 4 minute

Într-o companie, probabil, una dintre cele mai importante resurse sunt angajații. Prin efortul pe care-l depun zi de zi, aceștia contribuie la atingerea obiectivelor de business. Măsurarea impactului angajaților asupra performanței afacerii te ajută să înțelegi cât de bine își îndeplinesc aceștia sarcinile și cât de mult contribuie la succesul organizației. Mai departe, vom prezenta câteva criterii și metode de măsurare a impactului angajaților asupra performanței afacerii, dar și ce poți face pentru dezvoltarea carierei lor.

Citește și:

» Cum încurajezi angajații să acorde feedback continuu?
»
Ce criterii de evaluare a angajatilor să utilizezi în compania ta?

Analizează productivitatea angajaților

Una dintre cele mai simple modalități de a măsura impactul angajaților asupra performanței afacerii este de a observa productivitatea muncii lor. În mod obișnuit, poți măsura impactul lor prin a analiza rezultatele activității lor pe baza unor criterii prestabilite. Utilizarea unor indicatori de performanta specifici fiecărei poziții te ajută la stabilirea unor așteptări clare și la evaluarea angajaților în ceea ce privește gradul de îndeplinire a sarcinilor.

Cere opinia colegilor și clienților

Un alt mod de a evalua impactul angajaților asupra performanței afacerii este de a colecta feedback de la colegii din departamentul în care lucrează sau de la clienți, dacă natura jobului presupune o interacțiune cu aceștia. Părerile colegilor pot fi aflate prin intermediul evaluărilor interne, utilizând anumite instrumente digitale sau în urma unor discuții informale.

impactul angajatilor 2

În ceea ce privește feedbackul de la clienți, acesta poate fi obținut prin intermediul chestionarelor de satisfacție, sondajelor sau prin intermediul platformelor online de evaluare a serviciilor. Colectarea acestor informații te poate ajuta la identificarea punctelor forte ale angajaților, dar și ale celor care necesită îmbunătățire.

În acest fel, poți contura planuri de creștere a performanței lor. Într-un material publicat de Gallup, se arată că businessurile în care implicarea angajaților e la nivel înalt au parte de o creștere cu 20% a vânzărilor, dar și de o îmbunătățire cu 10% a evaluărilor oferite de clienți.

Evaluează implicarea angajaților

Nivelul de implicare al angajaților în activitatea zilnică este un aspect care contribuie la performanța companiei tale. Angajații care sunt implicați și dedicați organizației vor oferi un randament mai mare și vor contribui la creșterea afacerii pe termen lung. Potrivit articolului menționat anterior, companiile în care implicarea personalului este ridicată are parte de o creștere a productivității cu 17%. Evaluarea angajamentului și satisfacției angajaților poate fi realizată prin evaluarea anuala a angajatilor sau prin alte metode personalizate pe nevoile tale.

Îi ajută pe ceilalți din companie?

Angajații care înțeleg cât de importantă este munca în echipă și ce impact are ajutorul oferit celorlalți la nevoie, sunt un atu valoros pentru organizația ta. Membrii echipei care sunt deschiși să-și acorde sprijinul colegilor înțeleg că acest lucru contribuie la îndeplinirea obiectivelor companiei. De asemenea, acest lucru contribuie la o colaborare eficienta în cadrul organizației, și la crearea unor conexiuni care susțin performanța. Comunicarea optimă stimulează productivitatea angajaților și prin urmare, crește profitabilitatea companiei, notează cei de la Haiilo.

Măsoară calitatea muncii

Calitatea muncii depuse este un alt factor care te ajută să înțelegi impactul angajaților asupra performanței afacerii. Pentru a măsura calitatea muncii unui angajat, trebuie să ții cont de mai multe aspecte. Finalizarea unei sarcini nu este egală mereu cu calitatea. Dimpotrivă, timpul petrecut la birou sau pentru închiderea unui proiect nu este neapărat relevant pentru rezultat. Este mult mai important să măsori performanța pe baza rezultatelor obținute. Calitatea muncii unui angajat este de o importanță vitală. O calitate redusă se poate traduce prin pierderi de clienți sau prin crearea unor produse care nu se ridică la anumite standarde.

Măsoară impactul financiar

impactul angajatilor 3

Un alt mod de a măsura impactul angajaților asupra performanței afacerii este prin evaluarea aspectelor financiare la care aceștia contribuie. În acest sens, poți ține cont de rapoartele financiare, de indicatorii financiari, cum ar fi profitul, veniturile și rata de creștere a afacerii, în corelație cu efortul depus de angajați.

În general, atunci când angajații oferă o valoare adăugată mai mare companiei, acest aspect se reflectă și în performanța financiară a acesteia.

Implementează programe pentru dezvoltarea angajatilor

Utilizează informațiilor obținute în evaluarea performanței angajaților pentru a crea planuri de îmbunătățire a performanței acestora. În acest sens, este important să creezi programe de dezvoltare a competențelor și abilităților angajaților, precum și îmbunătățirea cunoștințelor și înțelegerii lor asupra sarcinilor pe care le au. Implementarea programelor de dezvoltare are potențial de a îmbunătăți contribuția angajaților la creșterea performanței afacerii.

Crește satisfactia angajatilor

Îmbunătățirea angajamentului și satisfacției angajaților poate contribui semnificativ la îmbunătățirea performanței afacerii. Prin implementarea unor măsuri care să crească angajamentul și satisfacția angajaților, cum ar fi crearea unui mediu de lucru plăcut și stimulativ, acordarea de beneficii extrasalariale, recunoasterea meritelor, încurajezi angajații să fie mai productivi și să ofere o valoare adăugată mai mare companiei. Conform unui studiu efectuat de Gallup, angajații care au un nivel ridicat de implicare la locul de muncă contribuie la o creștere cu 23% a profitabilității companiei.

Măsoară impactul și crește performanța companiei

Atunci când măsori impactul angajaților asupra performanței afacerii pe baza criteriilor potrivite, faci pași importanți pentru a identifica aspectele care trebuie îmbunătățite. În acest fel, aportul lor la succesul companiei va crește treptat, în urma implementării unui program de training pentru fiecare în parte. În cele din urmă, evaluarea impactului angajaților asupra performanței businessului tău contribuie la creșterea succesului companiei pe termen lung.